Domača scena

Aipa v štirih kategorijah nagradila domača avdiovizualna dela

Ljubljana, 25. 05. 2024 16.59 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kolektivna organizacija Aipa je tudi letos nagradila domača avdiovizualna dela. Sedem zvezd oriona je podelila tistim, ki so bila lani najbolj gledana v kabelskih sistemih, izmed teh je strokovna žirija nagradila tri igralske dosežke. Prvo od sedmih zvezd je prejela nadaljevanka Primeri inšpektorja Vrenka. Nagrade so podelili v Švicariji.

Prve tri zvezde oriona so prejela dela, nastala v produkciji RTV Slovenija. Serija Primeri inšpektorja Vrenka je lani s prvim RTV delom 2. sezone zabeležila skoraj 274.000 gledalcev. Drugo nagrado je dobil dokumentarni film Podarim dobim igra, ki je prebudila tigra z dobrimi 209.000 gledalci, tretjo pa serija V imenu ljudstva, saj je drugi del 3. sezone videlo nekaj več kot 200.000 gledalcev.

Kolektivna organizacija Aipa je tudi letos nagradila domača avdiovizualna dela
Kolektivna organizacija Aipa je tudi letos nagradila domača avdiovizualna dela FOTO: 24ur.com

Naslednje štiri zvezde so po vrsti prejeli mladinski film Kapa v produkciji Senda Studia, humoristična serija Ja, chef! s svojo 3. sezono, nastalo v produkciji Pro Plusa, dokumentarni film Divja Slovenija v produkciji Fotokoma ter komedija producentov posameznikov Pr'hostar.

Nagrado je prejel tudi Pro Plus za serijo Ja, Chef!
Nagrado je prejel tudi Pro Plus za serijo Ja, Chef! FOTO: 24ur.com

Izmed teh je strokovna žirija, ki so jo sestavljali Miša Molk kot predsednica, Nataša Briški, Semira Kentrić in Dan Podjed, izbrala tri enakovredne nagrade najsvetlejša zvezda oriona. Kot je na dopoldanski predstavitvi povedala Molkova, so člani žirije, ki prihajajo z različnih področij, z veseljem gledali posnetke, serije, filme in tudi oglase ter glasbene videe. Če so na začetku imeli različna mnenja, so se potem enotno odločili, da za igralske dosežke nagradijo Mojco Funkl iz serije V imenu ljudstva ter Kajo Podreberšek in Gaja Črniča iz božičnega filma Kapa.

Sedem zvezd oriona so podelili tistim delom, ki so bila lani najbolj gledana v kabelskih sistemih.
Sedem zvezd oriona so podelili tistim delom, ki so bila lani najbolj gledana v kabelskih sistemih. FOTO: 24ur.com

Žirija je podelila še tri enakovredne nagrade butnskala, s katerimi je nagradila dela, ki niso nujno najbolj gledana, ampak predstavljajo avtorsko angažiranost in izraznost, s katero pomembno vplivajo na slovensko avdiovizualno krajino. Nagrade so prejeli Ivana Novak za TV oddajo Televizorka, Miha Vipotnik za dokumentarno-igrani film Pošvedrani klavir in Janez Burger za igrani film Opazovanje.


Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, je oddaja Televizorka s televizorja odpihnila prah in postavila gledanje televizijskega programa v sodoben kontekst, v katerem tudi starejši filmi, serije in dokumentarci dobijo svežo podobo, obenem pa odpira sveže teme. Za Pošvedrani klavir je ocenila, da presega tradicionalne dokumentarne meje in kaže, da so lahko stari predmeti portal v razumevanje naše skupne preteklosti in pričevalci sprememb, ki oblikujejo sodobni svet. Film Opazovanje pa je po oceni žirije "brutalno luciden prerez postutopičnega razkroja skupnosti".

Nagrajenci.
Nagrajenci. FOTO: 24ur.com

Kot četrto kategorijo so podelili še nagrado Žarka Lužnika za izjemno študijsko avdiovizualno delo. Prejel jo je Lun Sevnik za film Morje med nama. Kot je povedala članica žirije Urša Menart, je nagrada namenjena podpori mladim ustvarjalcem na prehodu iz študijskega v poklicno okolje. Za nagrado so pregledali veliko del, ki so nastala tekom študija tako na ljubljanski kot novogoriški akademiji, pa tudi na akademijah po Evropi, na katerih so vpisani slovenski študenti.


Nagrade je zavod Aipa, kjer zbirajo in delijo nadomestila z naslova avtorskih pravic, podelil četrtič po vrsti. Kot je ocenil direktor Gregor Štibernik, postajajo iz leta v leto bolj prepoznavne. Podatke o gledanosti v kabelskem predvajanju, na podlagi katerih podelijo sedem nagrad zvezde oriona, jim posreduje družba Nielsen.AGB.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.