21°C
Najini mostovi

Aleš Valič na odru s sinom: Matic je zelo talentiran

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Katja Dobrijević /
KOMENTARJI
26
Dolgoletni slovenski igralec, ki ga lahko spremljamo tudi v priljubljeni seriji Najini mostovi, se je tokrat na oder podal v družbi svojega sina. A ne le, da sta skupaj igrala, s skupnimi močmi sta napisala scenarij, predstavo režirala in jo na koncu tudi odigrala.

Aleš Valič je eden tistih slovenskih igralcev, ki se lahko pohvali z dolgoletno kariero in bogatim repertoarjem predstav, televizijskih vlog in filmov. Svoje znanje z veseljem predaja na sina Matica, ki letos zaključuje drugo stopnjo študija naAkademiji za za gledališče, radio, film in televizijo.  

Aleš je po vabilu Katje Pegan, direktorice Gledališča Koper, za Primorski poletni festival prišel na idejo za predstavo Virus od ženske: "Leto 2020 kar kliče po gledališki obravnavi 'virusne problematike'. Tako sem, tudi zaradi vabila Katje Pegan, začel pisati tekst z mislijo, da ga bova igrala midva z Maticem. Najprej mi je v misli šinil naslov: Virus od ženske. Pomislil sem, da je 'ženski virus', ki se vtihotapi v moškega, pač najmočnejši virus v zgodovini. Pridružil se mi je Matic in skupaj sva pisala. Seveda je bilo veliko dogovarjanja, tudi solo izletov v različne ideje, ampak tekst je na koncu postal enoten in duhovit," je igralec Najinih mostov povedal za naš portal.

Oče in sin: Matic in Aleš
Oče in sin: Matic in AlešFOTO: Jaka Varmuž

Oče in sin: napeto ali še bolj zabavno sodelovanje?

Oba smo povprašali tudi, kako je bilo sodelovati z očetom oziroma s sinom. Prav družinski odnosi so verjetno najbolj zapleteni odnosi, zato lahko tesno sodelovanje predstavlja tudi kakšno dodatno napetost. In kaj pravita Aleš in Matic?

"Med postavljanjem predstave v prostor je bilo seveda zelo živahno. Pri igralskem delu se človeku vzbujajo spomini vsega doživetega in tako so se tudi nama. Ja, bilo je zapleteno. Enkrat sva tudi poslala drug drugega nekam. Vendar sva že naslednji hip delala še boljše in intenzivnejše. Tudi bolj složno,"je povedal izkušeni Aleš, Matic pa je sodelovanje opisal kot "zares lepo in navdihujoče". Izrazil je hvaležnost, da je lahko sodeloval s tako izkušenim človekom, kot je njegov oče, saj je to za mladega igralca lahko zelo dobrodošlo: "Če pa je ta soigralec korekten, soigra in dela v dobrobit predstave, potem je to odlična priložnost za učenje. Bila sva iskrena drug do drugega, nepopustljiva in zahtevna. Pisala sva, režirala in igrala. Največ težav sva pa imela s tem, kdaj kdo kaj počne. Ne glede na vse: ko zaigra ena taka igralska osebnost poleg tebe, vse steče. Upam, da bom še večkrat delal z njim. Zagotovo najbolj zahteven in hvaležen igralec na odru in pred kamero."

Moči sta združila v predstavi Virus od ženske.
Moči sta združila v predstavi Virus od ženske.FOTO: Jaka Varmuž

Kako Aleš ocenjuje svojega sina kot igralca?

65-letnik pravi, da je po njegovem mnenju njegov sin izjemno talentiran, da pa je še posebej navdihujoče dejstvo, da Matica zanima umetniška beseda: "Matic letos septembra zaključuje drugo stopnjo študija na akademiji. Za mlade igralce, ki niso člani ansamblov slovenskih gledališč, se se v času covida možnosti za delo v gledališču na žalost še manjšale. Tudi za Matica, ki je po mojem prepričanju zelo talentiran. Poleg tega ga zelo zanima umetniška beseda, kar je pri mladih igralcih zelo redko. Njegova mlada igralska narava je sposobna dojemanja dramskega v gledaliških tekstih. In pri najinem Virusu od ženske se vidi, da se zelo dobro znajde tudi v duhoviti komediji. Najbolj točno ga okarakterizira resnost in poglobljen odnos do dela."

Po očetovih stopinjah: od nasvetov do ocene igre

Matic pravi, da želja po igralstvu v njem ne tli od malih nog. "Dolgo nisem vedel, da si tega res želim," je povedal za naš portal in dodal, da se je igralstvo v njem prebudilo v nekem določenem trenutku, ki ga ne zna povsem definirati. Kaj ga je pri igri prevzelo? "Predvsem občutek lepote igralskega poklica."

Priznava, da očeta seveda kdaj tudi prosi za nasvet in da mu Aleš pri tem seveda z veseljem priskoči na pomoč. "Zdaj, ko sva ustvarjala svojo predstavo, pa sem se trudil, da razvijam svojo vlogo v svojo smer in tako dodam predstavi svojo noto in svoje pomene. Njegov nasvet, ki me mogoče tudi najbolj opiše, pa je:  'Včasih hočemo preveč, prehitevamo dogodke. Na začetku si, bodi potrpežljiv in delaj. Včasih je na odru zadosti, da samo si.'"

Najini mostovi