-2°C

'Delovanje v kulturi ni nemogoče le v nevarnih stavbah, pač pa tudi med nevarnimi ljudmi'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Žana Vertačnik / Maja Pavlin /
KOMENTARJI
58
Ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor je protestno in nepreklicno odstopil. Za to potezo se je odločil, ker je ministrstvo za kulturo z Vaskom Simonitijem na čelu prekinilo financiranje prenove Drame. Da je zgradba popolnoma dotrajana, opozarjajo tudi igralci, ministrstvo pa prenovo prelaga na nedoločno prihodnost. Na Samoborjeve prošnje za sestanek niso niti odgovarjali. Ministra smo prosili za odziv, a tudi mi smo ostali brez odgovora. Da delovanje v kulturi ni nemogoče le v nevarnih stavbah, pač pa tudi med nevarnimi ljudmi, pa ob tem opozarjajo v Aktivu delavcev.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:17

Iz 24UR: Odstop ravnatelja SNG Drame

03:29

Iz SVETA: Odstopil ravnatelj Drame

 

"Rad bi napisal, da odstopam iz osebnih razlogov, vendar to ne bi bila resnica." Tako dramatično v pismu ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor, ki ne more več mimo dejstva, da je zgradba popolnoma iztrošena. Dodaja, da je tu toliko nejasnih, samovoljnih in nerealnih odgovorov, da "tako enostavno ni več mogoče nadaljevati".

Igor Samobor
Igor SamoborFOTO: POP TV

Priprave na sanacijo so v njegovem osemletnem mandatu tekle neprekinjeno. Vse do trenutnega ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki da je v projekt samovoljno posegal. Nazadnje so v osnutku novega nacionalnega programa za kulturo zasledili kasnejši začetek prenove in nerealno oceno investicije. "Mi seveda upravljamo s to hišo in opozarjamo, da je z njo vse narobe, odgovorni zanjo pa so drugi ljudje, ne mi," izpostavlja Samobor.

Resornega ministra smo ob robu obiska vlade v Pomurju prosili za komentar. "V zvezi s čim? Glejte, ko bom dobil enako priložnost, kot jo je dobil gospod Samobor na RTV Slovenija, takrat bom komentiral," je bil kratek.

Samobor je pod streho spravil še plan prihodnje sezone. O ministrovem odzivu pa pravi, da so bili podobnega odnosa deležni že ob zadnjih poplavah: "Edino vprašanje je bilo, če smo redno čistili žlebove in če imamo hišo zavarovano. To je zame kot ravnatelja in skrbnika te hiše žaljivo in mogoče je bilo prav to tisto, kar me je pripravilo do tega, da sem rekel: Tega se ne grem več." 

 V kolektivu pravijo, da jim dotrajanost gledališča včasih prekine tudi delo. "Šele ko se zgodi nekaj katastrofalnega, ti da misliti, v kakšni hiši pravzaprav delamo. Vprašaš se, ali je res varno, ali se res ne da nič narediti, ali ni lastnik država, ki bi morala prevzeti odgovornost za take stvari?" se sprašuje slovenski igralec Uroš Fürst.

Odziv Aktiva delavcev: Odstop je treba brati v širšem kontekstu nezaslišanega lomastenja po (živi) kulturi in umetnosti

Da odstop je treba odstop ravnatelja SNG Drama brati v širšem kontekstu nezaslišanega lomastenja po (živi) kulturi in umetnosti, so kritični v Aktivu delavcev. "Čista iluzija je namreč, da se minister Simoniti loteva zgolj najšibkejših. Potem ko so bili ihtavo zamenjani vodilni kadri v Moderni galeriji, Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Muzeju novejše zgodovine, Narodnem muzeju, Javni agenciji za knjigo in drugod, je odstop ravnatelja SNG Drama precej pričakovano dejanje v nizu, pa čeprav gre pri tem za specifičen in nemogoč položaj dotrajane gledališke stavbe in ljudi v njej," navajajo.

"Odstop ravnatelja SNG Drama Ljubljana se mi glede na odnos, ki ga ima politika do slovenskega kulturnega sistem in do te stavbe, zdi na nek način logičen," pa odstop komentira Rok Vevar iz Aktiva delavcev.

Aktiv delavcev zahteva odstop ministra Vaska Simonitija.
Aktiv delavcev zahteva odstop ministra Vaska Simonitija.FOTO: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

V aktivu zahtevajo odstop ministra, predvsem pa si želijo, da bi se odprla prepotrebna javna debato: "Srčno upamo, da se usuje plaz in da zdaj dejansko javno spregovori in situaciji ustrezno in odločno odreagira čim več zaposlenih v kulturi in blizu nje, v institucijah, na svobodi, med zainteresiranim občinstvom; ni pomembno."

Vnovič tudi apelirajo na takojšnjo aktivacijo skupnosti. "Ideološki boj, kakor ga izvaja trenutna oblast, ima v (živi) kulturi in umetnosti neslutene in zelo hitre učinke. Delovanje v kulturi ni nemogoče le v nevarnih stavbah, pač pa tudi med nevarnimi ljudmi," ob tem opozarjajo.

PREBERI ŠE
Odzivi na odstop ravnatelja Drame: 'To, da smo vsi presenečeni, je popolnoma jasno'

"SNG Drama je historično vajeno delovanja v najtežjih razmerah. Navsezadnje to dokazuje že dolgotrajen boj za osamosvojitev od Nemškega deželnega gledališča. In kakor je to gledališče na terenu, v partizanih, preživelo čas fašistične in nacistične okupacije, tako bo nemoteno delovalo tudi zdaj. Toda dotrajana stavba, ki ogroža zdravje in življenje tako nastopajočih kakor obiskovalk, obiskovalcev, je simptom. Minister bo zdaj, kajpak, v maniri svojega vodje in stranke jel razlagati, da že njegovi predhodniki niso poskrbeli za prenovo, toda dodati velja, da je ta hip edino on odgovoren za zdrs SNG Drama na raven lokalnega gledališča in za obrat k popolni privatizaciji pogleda na ureditev razmer za kolikor toliko normalno delovanje in začetek gradbenih del," so kritični.