Domača scena

Dirigent Zubin Mehta navdušil občinstvo na letošnjem Ljubljana Festivalu

Ljubljana, 10. 07. 2024 20.19 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Anastasija Jović
Komentarji
0

Pred petimi leti se je slavni dirigent Zubin Mehta s koncertom v Ljubljani poslovil, po njem naj bi se upokojil. A ljubezen do glasbe je bila premočna, je povedal na letošnjem Ljubljana Festivalu, kjer je pri 88 letih dva večera zapored ponovno navdušil naše občinstvo. Z Mehto na odru je stala včeraj tudi slovenska violinistka Lana Trotovšek, ki so se ji uresničile glasbene sanje. "Užitek se je učiti od takšnega maestra," je bila jasna.

Lana Trotovšek je že kot najstnica občudovala velikega dirigenta Zubina Mehto, kot violinistka pa je v Cankarjevem domu z njim nastopila prvič. "Nikoli si nisem mislila, da bom stala z njim na odru, še danes ne verjamem. Zelo dobro sem se počutila, zelo dobro posluša, kar je normalno, saj je eden največjih maestrov in je res užitek stati z njim na odru,"  je dejala violinistka Lana Trotovšek.

Ko je pri nas nastopil nazadnje, naj bi bilo tudi zadnjič, saj je bil tik pred upokojitvijo. A to se nato vendarle ni zgodilo. "Sem mlad fant, zakaj bi se upokojil?" se je pošalil 88-letnik.

Pri nas je prvič nastopil leta 1960, kar je bilo na samem začetku njegove kariere. "V Sloveniji imate dva milijona prebivalcev, kar je ena ulica v Mumbaju. Spomnim se organizatorja koncerta. Spominjam se managerja koncerta, to je bil Lipovšek, kasneje sem veliko sodeloval z njegovo hčerko Marjano Lipovšek, ki je bila odlična pevka. Pogrešam jo. Z njo sem predeloval Verdija, Wagnerja," je dejal.

88-letni maestro je v ponedeljek našemu občinstvu predstavil prav Verdijevega Trubadurja, ponovitev pa bo nocoj. "Občinstvu je bila zelo všeč. Imamo skupino mladih pevcev," je zaključil.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.