-1°C

Jernej Kuntner o movembru: Z leti sem bolj odgovoren do svojega telesa

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Katja Dobrijević /
KOMENTARJI
15
November je mesec, ki poteka v znamenju ozaveščanja o zdravju moških. Poudarek je predvsem na ozaveščanju o raku prostate in testisov, pomembno pa je tudi ozaveščanje o drugih boleznih, ki prežijo na moško populacijo. Izvzeta ni niti depresija, ki pri moških še vedno velja za tabu temo. Moški se zadnja leta po vsem svetu v znak ozaveščanja in poklon vsem obolelim odločajo za brke. Brki so novembra znamenje za movember. In kaj na to temo pravi Jernej Kuntner, ki v seriji Najini mostovi igra Borisa Juga, ki bo kmalu izvedel, da je zbolel?

Jernej k prehrani dodaja vitamine in minerale ter skrbi za redno telesno aktivnost.
Jernej k prehrani dodaja vitamine in minerale ter skrbi za redno telesno aktivnost.FOTO: osebni arhiv

"Movember je lepa gesta, lepa akcija. Ozaveščanje o boleznih pri moških je nesebična poteza vseh, ki bolezni zdravijo, o njih preventivno ozaveščajo in ki jih tudi prebolevajo. Skupaj smo močnejši, pametnejši, zrelejši. Samo tako lahko naša civilizacija napreduje in ne nazaduje," je o movembru povedal Jernej Kuntner. Slovenskega igralca lahko trenutno vsak dan spremljamo na POP TVv vlogi Borisa Juga. Nanj smo se z vprašanji o aktualni temi obrnili prav zato, ker bo njegov lik v teh dneh izvedel, da je zbolel.

Borisove bolezni Jernej in ekipa serije niso pričakovali. "Kar naenkrat smo dobili scenarij in Boris zboli. Kako? Zakaj? Kako se bomo tega lotili? Kaj pa mu sploh je?" so bila vprašanja, ki so se ob prvem branju scenarija porajala igralcu. "Scenariji so podali neko iztočnico, vse drugo pa je bilo na meni in režiserju, da speljeva in zapeljeva v verjetno zgodbo. Pa sem šel na glavo. Hvala pa za pomoč vsem v ekipi Najinih mostov, ki so znali kakorkoli svetovati, namigniti ali popraviti, kar sem pač doživljal in snemal kot Boris Jug s sumom na bolezen. Katero pa? To pa naj gledalke in gledalci sami vidijo."

Jernej dodaja, da je letos trenutek čisto pravi, da si tudi sam pusti brke. Zaradi koronavirusne stiske, ki je ustavila svet, namreč trenutno tudi gledališča ne obratujejo, zato je lahko v tem času tudi neobrit. "Navadno moram biti obrit zaradi različnih vlog, a letos je seveda drugače. Letos celo igram 'zaraščenega' kmeta v novi komični seriji, tako da ja, letos bom za movember imel brke." Ne bo pa to prvič, da bo Jernej pokazal, kakšen je z novembrskim modnim dodatkom. Za to se je odločil že leta 2017: "Takrat se je tudi v gledališču izšlo, da sem lahko bil ena dva tedna z brki."

PREBERI ŠE
Novembrski brkači za zdravje moške populacije

Spremljajte Najine mostove od ponedeljka do četrtka ob 20. uri na POP TV. S kakšno boleznijo se bo moral soočiti Jernejev lik Boris Jug?

Sicer pa pravi, da ga je z leti 'srečala pamet' in da je do svojega telesa veliko bolj spoštljiv kot takrat, ko je bil mlad. "Ko zbolim, se seveda ustavim, ko se to le da. Z leti sem vedno bolj moder glede tega in tudi odgovornejši do sebe in svojega telesa. Neodležana bolezen je lahko strašen razlog za trpljenje nekoč v prihodnosti. Zato pamet v roke in nič 'junačenja'." Dodaja, da sicer raje prisega na alternativno zdravljenje, ki se ga poslužuje kot preventive: "Dobro je biti aktiven ter k zdravi prehrani dodajati vitamine in minerale, pa si na dobri poti. Bodimo zdravi!"

Jernej Kuntner leta 2017, ko je lahko dva tedna imel brke.
Jernej Kuntner leta 2017, ko je lahko dva tedna imel brke.FOTO: osebni arhiv

Koronavirus pasica november