Domača scena

Kdo od znanih Slovencev se je odločil za post?

Ljubljana, 31. 03. 2024 20.32 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ota Širca Roš, K. Z.
Komentarji
9

Verski razlogi, osebni izziv, prečiščevanje, hujšanje, boljše počutje, kazen ... Vse to, razen še zdravstvenih, so razlogi za post. In že od nekdaj modrost veleva, da je najbolj smiseln in učinkovit, vsaj ko gre za hrano, ravno v času od pepelnice do velikonočne nedelje. 40 dni brez alkohola pa je akcija simbolnega dejanja solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola.

Z velikonočnimi prazniki se je zaključil postni čas, za katerega je značilno, da se za 40 dni odpovemo določeni razvadi. Med tistimi, ki so si takšen izziv zadali, so tudi letos nekateri znani Slovenci. Pevka Monika Avsenik se je kot ambasadorka akcije 40 dni brez alkohola odpovedala pitju alkohola, temu se je odrekel tudi komik Aleš Novak, Uroš Kuzman pa se je letos odrekel sladkorju, lansko leto kavi, pred tem pa alkoholu. 

Uroš Kuzman se je letos odpovedal sladkarijam.
Uroš Kuzman se je letos odpovedal sladkarijam. FOTO: POP TV

"Najlažji post je alkohol," nam je zaupal Kuzman, ki priznava, da je bil najtežji post, ko se je odpovedal kavi. Pred dvema letoma je bil ambasador akcije 40 dni brez alkohola, lani se je odločil, da ne bo pil kave, letos pa ne čisto uspešno odrekel sladkorju. "Ne popijem veliko alkohola, nimam pa tudi toliko socialnih situacij, kjer bi bilo nerodno, če ne naročim alkohola in me zaradi tega kdo heca. Pri alkoholu je tudi zelo preprosto, ker obstajajo razni nadomestki, ki so zelo podobni pravemu okusu pijače in ni videti več, kot da goljufaš," pravi komik in ob svojem letošnjem postu dodaja: "Sladkorju se ne moreš v celoti odpovedati, razen če si ekstremist, ker ne greš brat vsake deklaracije in pogledat, kaj si skuhal ali jedel v restavraciji. Zadosti je, če se odpoveš sladicam in si rečeš, da bi nekaj v normalnih okoliščinah pojedel, ampak ker imaš nekaj samodiscipline, pač ne boš." Da ni bil čisto uspešen, je priznal, pregrešil pa se je po praznovanju nekega abrahama, ko ga je torta iz hladilnika premamila.

"Kava je bila zame najtežji post, čeprav, tako kot pri alkoholu, obstajajo nadomestki. Imaš druge oblike, zeleni čaj, druge napitke s kofeinom, ampak ti nimajo tistega vonja, lepote, ko spiješ kavo in te dvigne, pa njenega okusa. Ne more je nadomestiti noben kavni nadomestek. Spomnim se, da ko sem zaključil post, sem tisto nedeljsko jutro spil dve ali tri in bil zadet še ves dan," opiše komik. 

Aleš Novak pravi, da bi se bilo v današnjem času dobro odpovedati telefonom.
Aleš Novak pravi, da bi se bilo v današnjem času dobro odpovedati telefonom. FOTO: POP TV

"Ker je to pametno, ker je praktično in ker je v teh letih, ko človek alkohola ne prebavlja več dobro, fajn," pa o tem, zakaj se je odločil za post, odgovarja Novak. "Dobro je, da se malo testiraš, če lahko nečemu odrečeš za 40 dni," še pravi in dodaja, da se je letos za enako obdobje odpovedal pritoževanju, kar je zelo težko, saj se z družino seli v drugo stanovanje, kjer trenutno urejajo novo kuhinjo in se je res težko ne pritoževati. "Sploh ne sprašujem, koliko kaj stane, samo plačam," pravi, a ob tem v svojem komičnem slogu opozarja, da si opombe piše, sporočil pa jih bo ob koncu posta. Bolj resno Novak razmišlja, da bi se v prihodnosti morda odpovedal telefonu."Vedno smo na telefonih. Čakamo pri semaforju ali kje drugje, že imamo telefon v roki. To zagotovo ni v redu," pravi.

Monika Avsenik je ambasadorka akcije 40 dni brez alkohola.
Monika Avsenik je ambasadorka akcije 40 dni brez alkohola. FOTO: POP TV

Monika Avsenik, ki je letošnja ambasadorka akcije 40 dni brez alkohola, poudarja, da imajo veliko vlogo pri osveščanju mediji. "Kot ambasadorka sem na svojem družbenem omrežju želela doseči čim več ljudi in jih na tak način spodbuditi, da se udeležijo te akcije. Glavno sporočilo sta solidarnost in strpnost do tistih, ki trpijo za alkoholizmom, jim pomagamo in stojimo ob strani. V primeru, da se odločijo za zdravljenje, pa jih podpiramo in jih ne nagovarjamo k pitju alkohola," razloži. 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abrams
01. 04. 2024 08.59
-1
In vedno zdraven brihtne bab... Ni treba kuhat a ne ????
Delavec_Slo
01. 04. 2024 08.43
+0
In bomo lahka spali?
brabusednet
01. 04. 2024 08.36
+2
Poznam eno,ki se je odpovedla čokoladi.Po koncu pa na enkrat pojedla 2 čokolade.
Peni Stojanović
01. 04. 2024 08.06
+0
to ni nben post pa vsako nedeljo lahko pije oz.tudi pije pa krneki
jezenslovenec
31. 03. 2024 21.34
+7
A to so znani slovenci??? Pa koga to briga.
proofreader
31. 03. 2024 20.56
-8
Kdo sploh še pije alkohol?
SlepiSlovenc
31. 03. 2024 21.00
+5
SlepiSlovenc
31. 03. 2024 21.00
+3
SlepiSlovenc
31. 03. 2024 20.48
+2
Hvala Jezus. Hvala tudi za ta portal.