Domača scena

Kit na plaži poziva k sprejemanju drugačnosti

Ljubljana, 15. 05. 2024 20.40 | Posodobljeno pred 31 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Polona Jambrek, K. Z.
Komentarji
0

Bili smo na premieri opere Kit na plaži, ki je nastala po romanu Vinka Möderndorferja. Pisatelj je pri pripravi predstave, ki gledalce izziva k sprejemanju drugačnosti, tudi aktivno sodeloval. Vanjo zrejo neposredno, saj enega izmed nastopajočih igra otrok z Downovim sindromom.

Zgodba se vrti okoli najstnice in njenih tipičnih najstniških tegob, celotno zgodbo pa preseneti še Nikin posebni izziv – njen bratec Igor, ki ima Downov sindrom. Sporočilo opere je tako tudi sprejemanje drugačnosti. Uprizorjena je po romanu Vinka Möderndorferja, glasbo pa je napisal skladatelj Iztok Kocen skupaj z libretistom Jakobom Barbo. Čeprav predstava nagovarja težke teme, jo je ekipa želela izpeljati tudi na humoren način, tako da gledalec lahko iz dvorane odide celo z lažjim srcem.

"To je recimo ena stvar, ki sem jo jaz kot najstnik ali pa mladostnik pogrešal pri izobraževanju in se mi zdi, da je to nujno ozaveščanje. Zato je bila ta zgodba naravnost idealna izbira za nekaj takšnega," je povedal dirigent Iztok Kocen, sopranistka Gaja Sorč pa je dodala: "Kar je za nekoga normalno, ni nujno, da je normalno za nekoga drugega. Nekako moramo postati vseinkluzivni, ne glede na Downov sindrom, barvo kože in podobne stvari. Mislim, da bomo tudi na takšen način približali to ljudem."

"Rekel bi, da sem ponosen, vesel in da me vsi ljudje spoštujejo, čeprav imam Downov sindrom," pa nam je po predstavi povedal solist Alen Šoštar.

"Alen je čudovit fant, prinaša sonce. To je taka čustvena predstava. Na prvih vajah smo vsi jokali in smo šli mogoče čez en tak očiščujoč proces," pa nam je po premieri zaupala operna pevka Irena Yebuah Tiran.

Duhovita zgodba o vsakdanjih tegobah, s katero se lahko poistoveti tako mlado občinstvo, ki te doživlja zdaj, kot tudi starejše, ki jih je doživelo v mladosti.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.