Domača scena

Labodje jezero v izvedbi ukrajinske balerine, ki je dobila novo priložnost

Ljubljana, 05. 03. 2024 20.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Alen Podlesnik, A. J.
Komentarji
7

Pred dvema letoma je v naglici spakirala le prenosnik in baletne čevlje, nato pa morala na natrpanem vlaku zapustiti rodno Ukrajino. Nekdanja kijevska prima balerina Ganna Muromtseva zdaj znova gradi svojo plesno kariero na Madžarskem, sinoči pa je v spremljavi ukrajinskega klasičnega baleta in s prekrasno izvedbo Labodjega jezera, navdušila občinstvo v Cankarjevem domu.

Kar dve razprodani predstavi v Gallusovi dvorani sta potrdili navdušenje Slovencev nad baletno klasiko, pa tudi sočutje do vrhunske kijevske prima balerine, ki je pred dvema letoma zapustila rodno Ukrajino zaradi vojne, sinoči pa zablestela na odru Cankarjevega doma. "Na neki točki sem bila prepričana, da je moje kariere preprosto konec, ker mi takrat ni bilo nič več pomembno. Nisem mogla razmišljati o baletu in plesu," je povedala Ganna Muromtseva, ki je pred dvema letoma pustila za seboj vse, kar je do tedaj poznala v življenju in bila prisiljena začeti znova."A sem neizmerno hvaležna, da so me prijatelji, kot tudi gledališča po Evropi spodbujali in mi dali možnost, da nastopam". Zoper se je vrnila na različne odre pred občinstvo in se spomnila, zakaj je vredno negovati plesni talent in vztrajati tudi, ko se zdi to praktično nemogoče. "Labodje jezero je bila v bistvu moja prva velika vloga na evropskem odru. Zdaj na odru uživam v vsakem trenutku. Zdaj cenim to še veliko bolj", je še dodala o novi priložnosti.

"Labodje jezero je bila v bistvu moja prva velika vloga na evropskem odru," pravi Ganna Muromtseva.
"Labodje jezero je bila v bistvu moja prva velika vloga na evropskem odru," pravi Ganna Muromtseva. FOTO: Darja Stravs Tisu

To energijo je bilo kakopak mogoče čutiti vse tja do navdušenega občinstva, ki je po predstavi odhajalo iz dvorane z nasmeški na obrazu. "Balerina je bila fantastična. Zelo, zelo lepo je bilo. Prav tako kostumografija in scena, tako da lahko rečem, da sem izredno zadovoljan s predstavo," je bil le eden izmed prvih vtisov po dolgem aplavzu v polni dvorani. Balet Labodje jezero je že od nekdaj eden najbolj priljubljenih in občudovanih baletov, ki v vsaki izvedbi znova očara s svojo vznemirljivo zgodbo o princu Siegfriedu in njegovi ljubezni do princese Odette, ki jo je zlobni čarovnik Rotbart spremenil v laboda. "Krasna predstava, čakala sem jo nekaj let v bistvu, saj sva imeli s hčerko kupljeni karti že nekaj mesecev vnaprej, a sva takrat žal zboleli. Potem pa je dobila hči karte za danes, jaz pa imam zanjo s seboj prav posebno darilo". Obiskovalka je nato na plano potegnila škatlo, v kateri sta bila dva porcelanasta laboda. Hči je bila nad darilom navdušena.

Labodje jezero v Cankarjevem domu.
Labodje jezero v Cankarjevem domu. FOTO: Darja Stravs Tisu

Naša ekipa pa je uspela dobiti tudi mnenje najmlajših navdušencev nad baletom, dveh deklet, ki si želita, da bi lahko nekoč stali na tako velikem odru kot Ganna Muromtseva. Prvi korak je za njima: vpisali sta se na balet. "Tudi midve pleševa balet in imava takšne kostume kot ona," sta povedali ponosno in našemu novinarju obljubili še, da ju bo že čez tri leta lahko videl na prav tako velikem odru.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
05. 03. 2024 21.31
+5
Pa to je nemogoče, da ukrajnerske balerine zaplešejo na glasbo Čajkovskega. Ne ne tu nekaj ne štima.
Anion6anion
05. 03. 2024 21.21
+5
A je zeleni prišel na premiero?
ja-bo
05. 03. 2024 21.39
+2
Zelja pride samo na pravi Ukrajinski balet kar pa tole ni.
izRODEk
05. 03. 2024 21.16
+4
Od kod si? - "Iz Rusije." In kaj si po poklicu? "Ukrajinka!" :DDDDDD
shadow_777
05. 03. 2024 21.09
+3
Nurejev je bil prima balerin (a)?, pa rus in gay
Nace Štremljasti
05. 03. 2024 21.06
+8
pa koga to briga naj plešejo v ukrajini ter pomagajo svojim pri obrambi ne pa da se skrivajo po svetu kot naš pučnik
Samo-ne-rdeci
05. 03. 2024 21.06
+8
Naj se grejo raje borit za svojo državo!