'Mislim, da so mame zadolžene za uspehe svojih otrok'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Katja Dobrijević
KOMENTARJI
29
Na materinski dan se vsako leto poklonimo svojim mamam, se jim zahvalimo za podporo in vse, kar so nam nudile skozi življenje. Nekateri lahko mame še vedno obdarujejo, jih objamejo, spet drugi se nanje na 25. marec spomnijo, ker je to hkrati njihov rojstni dan. Kaj pravijo naši obrazi o svojih mamah?

Dejan pravi, da so mame zadolžene za uspehe svojih otrok.
Dejan pravi, da so mame zadolžene za uspehe svojih otrok.FOTO: osebni arhiv

Dejan Vunjak, pevec in zmagovalec prve sezone šova Zvezde plešejo, meni, da so mame tiste, katerim se lahko vsi zahvalimo za vse naše uspehe. Njegova mama je bila, kot je povedal, super mama. "Če ne bi bilo mam, ne bi bilo sveta. Mame so velikokrat zaslužne za veliko uspehov, ki jih dosežemo ljudje. Pri nas je bila naša mama tista, ki je hodila na govorilne ure, hkrati je hodila v službo, kuhala, vse je delala. Velikokrat smo jo klicali kar 'taksist', saj je mene vozila na karate, na bobne, na kitaro. Sestro Tino je vozila na plesne vaje. Skrbela je, da smo se kot osebe lahko razvijali. Mama je vedno vse držala skupaj," je povedal nasmejani glasbenik in dodal, da so mame tiste, ki znajo spodbujati svoje otroke, a da je njegova mama hkrati njegova največja oboževalka in tudi najstrožji kritik: "Moja mama je eden mojih hujših kritikov. Ona vedno vse pove, brez usmiljenja. Ampak to cenim, spoštujem. V osnovi ne maram, ko ti nekdo govori stvari, za katere misli, da jih hočeš slišati in ne pove, kakšno je realno stanje. No, moja mama se ne ukvarja s tem, kaj hočem slišati in pove, tako kot je. (smeh) To imam res rad pri njej."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Miki Vlahović, avtor tako originalne pesmi Zelena dežela kot nove priredbe, ki narekuje, da naj ostanemo doma, je razkril, da na 25. marca praznuje rojstni dan. Miki je bil torej leta 1968 darilo za materinski dan svoji, zdaj žal že pokojni mami. "Danes je 25. marec in danes je podpisan trojni pakt. Danes je dan žena, danes praznuje Adi Smolar in danes praznuje tvoj sogovornik," je povedal Miki in dodal: "Veliko stvari imam po svoji mami. Po njej rad jem, po njej sem hitro užaljen. Moja mama je bila čudovita oseba. In čeprav je ni več med nami, je vedno z menoj, še posebej pa na moj rojstni dan."

Miki, ki praznuje 25. marca, je bil leta 1986 največje darilo za svojo mamo.
Miki, ki praznuje 25. marca, je bil leta 1986 največje darilo za svojo mamo.FOTO: osebni arhiv

Serijo Najini mostovi lahko spremljate na POP TV od ponedeljka do srede ob 20. uri.

Igralec Jernej Kuntner, ki ga lahko trenutno spremljamo v slovenski seriji Najini mostovina POP TV, nas je spomnil na enega najbolj priljubljenih slovenskih pregovorov, ki govori o mamah: "Takole bom rekel za letošnji materinski dan: mama me je izpod srca dala, zato ji iz srca jaz rečem hvala. Bom rekel še več. Star slovenski pregovor nas že dolga leta uči, da mama je ena sama."

Tudi Eva Boto, tekmovalka jesenskega šova Znan obraz ima svoj glas in pevka, ki je sodelovala pri BandAid pesmi Zelena dežela, je povedala, da so mame zakon in da si naklonjenost, ljubezen in objeme zaslužijo vsak dan: "Če materinski dan pomeni, da izrazimo naklonjenost, ljubezen, pozornost svoji mami in ji damo vedeti, da smo hvaležni zanjo, potem današnji materinski dan ni čisto nič drugačen od ostalih dni v letu. Mame si vse to zaslužijo na dnevni ravni, ne samo ta en dan v letu." Eva pravi, da je zanjo družina na prvem mestu in da je to ena tistih vrednot, ki so jo naučili doma. Z mamo Miro imata močan odnos in čeprav Eva ne živi več doma, se slišita vsak dan: "Hvaležna sem ji za vse, kar mi je dala v življenju. Ona je moja skala in prva oseba, na katero se obrnem. Vedno sem govorila in še zmeraj drži ta stavek: "Ko bom velika, bom kot moja mama." Želim si, da bi lahko bila jaz nekoč vsaj pol tako dobra mama svojim otrokom, kot je ona meni in pa da bi vsaj pol tako dobro znala kuhati kot ona. Mama Mira je carica!"

"Mama Mira je zakon," pravi Eva.
"Mama Mira je zakon," pravi Eva.FOTO: osebni arhiv

Zvezde plešejo, tretjo sezono, v kateri je zmagala Tanja Žagar, lahko na POP TV spremljate vsako soboto ob 20. uri.

In plesalka Nika Bagon? Tudi ona se je posvetila svoji najljubši, in sicer z besedami: "Mama je ključni element v življenju vsakega izmed nas. Ko pomislim na mamo, pomislim na varno zatočišče, ne glede na to, ali si še mali otrok ali neodvisen odrasli človek. Ko boš potreboval, naj bo to dobra in spodbudna beseda ali topel čaj v mrzlem dnevu, bo ona vedno tam, zate. Mama je zgled in emotivna gonilna sila, ki je v trenutku, ko dvomiš v samega sebe ali situacijo, prepričana, da zmoreš in je ponosna nate. Daje ti pogum in samozavest."

Plesalka Nika Bagon z mamo.
Plesalka Nika Bagon z mamo.FOTO: osebni arhiv