Domača scena

Na obisku v Sloveniji najboljši sommelier sveta Raimonds Tomsons

Zemono, 03. 07. 2024 17.34 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V čast 30. obletnice polnopravnega članstva Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije v svetovni sommelierski organizaciji ASI je Slovenijo obiskal najboljši sommelier sveta. Raimonds Tomsons se je v torek udeležil slovesnosti na dvorcu Zemono, kjer so se predstavili slovenski vinarji in gostinci. Obisk naše dežele bo po tem dogodku nadaljeval z delovnim obiskom slovenskih vinorodnih dežel.

V Sloveniji se trenutno mudi najboljši sommelier sveta Raimonds Tomsons. Latvijec je našo deželo obiskal ob prav posebnem jubileju, ki ga obeležuje Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije. Omenjeno društvo namreč kot edini slovenski predstavnik zastopa Slovenijo v svetovni sommelierski organizaciji ASI - Association de la Sommellerie Internationale. Letos obeležujejo 30. obletnico včlanitve v svetovno združenje. 

V Sloveniji se trenutno mudi najboljši sommelier sveta Raimonds Tomsons.
V Sloveniji se trenutno mudi najboljši sommelier sveta Raimonds Tomsons. FOTO: Peter Irman

V okviru jubileja so člani društva v torek na dvorcu Zemono organizirali slovesen dogodek, na katerem so se najboljšemu sommelierju na svetu predstavili slovenski vinarji in gostinci. Ob tem jubileju je Valentin Bufolin, predsednik društva, izpostavil pomen tega članstva, ki Sloveniji prinaša veliko priložnosti za izmenjavo strokovnih sommelierskih znanj, spoznavanja trendov ter pomembnih mednarodnih povezav. "Sloveniji še vedno manjka institucionalna rešitev za vinsko promocijo doma in v tujini," je med drugim poudaril.

Na dvorcu Zemono ga je gostil naš prepoznavni chef Tomaž Kavčič.
Na dvorcu Zemono ga je gostil naš prepoznavni chef Tomaž Kavčič. FOTO: Peter Irman

Na dvorcu Zemono ga je gostil naš prepoznavni chef Tomaž Kavčič, s kulinaričnimi kreacijami pa so se predstavile še druge gostilne. Na dogodku je sodelovalo tudi 40 slovenskih vinarjev in vinskih kleti, najboljši sommelier na svetu pa je obenem predstavil svoje veščine prezentacije, dekantacije in postrežbe vin. Tomsons po torkovem dogodku svoj obisk Slovenije nadaljuje z ogledom naših vinorodnih dežel. 

Tomsons pri dekantaciji arhivskega vina
Tomsons pri dekantaciji arhivskega vina FOTO: Peter Irman

Visoki slovenski gost se sommelierstvu intenzivno posveča dobri dve desetletji. Dosegel je zavidljive rezultate, saj je bil večkratni državni prvak, prvak baltskih držav, najboljši sommelier Europe in Afrike, na svetovnem prvenstvu leta 2019 je zasedel tretje mesto, na lanskem svetovnem tekmovanju pa osvojil naslov svetovnega prvaka. S slovenskimi vini se je v svoji karieri že srečal, povabilu na obisk pa se je z veseljem odzval z namenom podrobnejšega spoznavanja slovenskih vinorodnih dežel in vin.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1888402
03. 07. 2024 19.56
+1
Zame v zgodovini ni boljsega kot je Zrnec ...
Nace Štremljasti
03. 07. 2024 18.29
+1
kdoje ta mežnar a še hodi zvoniti ter sodeluje pri božji službi amen
ssbobo
03. 07. 2024 17.54
+3
Ok o čem vi to nemovinarji.... o nekem somelijerju..... n Bolj zanimive novice NE SMETE OBJAVT.. ... PIĐIN ne dovoli.. ..... Logo AKTUALNO Ljubljana se spreminja v kriminalni pekel kot ameriška demokratska mesta Ljubljana, Center Rog. Odprtje Centra Rog, novega javnega prostora na mestu, kjer je nekoc stala tovarna koles Rog. Datum: 3. 7. 2024, 13:06 Predviden čas branja: 3 min. Umori, ropi, brezvladje … Slovenija postaja divji zahod oz. sodobni zahodni pekel ameriških liberalnih mest. Je naša končna destinacija anarhija v stilu latinskoameriških socialističnih Kot poroča STA, je na območju Viča 46-letni moški z ostrim predmetom hudo poškodoval svojo 44-letno partnerico, da je ta zaradi poškodb na kraju napada umrla. To pa ni edini zločin, ki se je zgodil v – globalno gledano – majhnem mestu. Preberite še: [Video] V treh letih vladavine župana Khana v Londonu število kraj na podzemni železnici zraslo za več kot 50 odstotkov Neznani moški je v torek okoli 18. ure vstopil v prodajalno v središču Ljubljane in zaposleni na blagajni grozil z iglo v roki ter od nje zahteval denar. Neznanec, ki je po podatkih policije star okoli 40 let in visok okoli 190 centimetrov, je ukradel nekaj bankovcev in peš pobegnil iz trgovine, pravi Policijska uprava Ljubljana. Porast kriminala Kot smo že poročali, je stopnja kriminala v Ljubljani močno porasla. Na udaru pa niso le nekateri obrobni predeli mesta, kot je Vič, kjer prebivalci na forumih poročajo, da so nekatere ulice postale že t. i. “no go” cone, kjer si dekleta in ženske več ne upajo ven. Drzni ropi se dogajajo celo v samem centru Ljubljane na Čopovi. Konec leta smo poročali o žarišču kriminalnega dogajanja v ljubljanskem nakupovalnem kompleksu BTC City v Novih Jaršah. Poročila pa niso bila iz spletnih forumov, ampak kar uradno s strani vodstva BTC, ki je o povečanem številu kriminalnih aktivnosti pisala svojim poslovnim partnerjem, ki imajo trgovine znotraj nakupovalnega centra, rekoč: “V zadnjem času se je na območju BTC City-ja zaznalo povečano število kriminalnih aktivnosti in vlomov. Družba BTC d. d. že ves čas aktivno sodeluje s pristojnimi službami pri obvladovanju in spopadanju s kriminalom in verjamemo, da bomo zadevo obvladali tudi v tem primeru.” Na BTC tržnici je prišlo že do poskusa umora. (Foto: STA) Policija priznala, da migracije prispevajo k višji stopnji kriminala Policija je tudi prvič priznala, da so migracije prispevale k višji stopnji kriminala. V večini delov Ljubljane so v zadnjih dveh letih zaznali večje število kaznivih dejanj drznih tatvin in kaznivih dejanj zoper premoženje. Policijska postaja Ljubljana Bežigrad je zabeležila 29,9-odstotni porast kaznivih dejanj, Moste 25,3-odstotnega, Šiška 21-odstotnega, Vič 20,1-odstotnega. Po pojasnilih policije je eden izmed dejavnikov varnostnega tveganja, povezanega z migracijami, število oseb, nastanjenih v azilnem domu Vič.
Rožice so zacvetele
03. 07. 2024 18.15
+3
jedupančpil
03. 07. 2024 20.16
Ni, ampak podstrani nihce ne bere; in mislimo da je vse ok