Domača scena

Na prvem Highlander pohodniškem dnevu tudi Jure Košir in Simona Fabjan

Krvavec, 22. 05. 2024 18.45 | Posodobljeno pred 25 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pretekli vikend je s svojim sončnim vremenom v hribe privabil številne ljubitelje narave. V objemu Kamniško-Savinjskih Alp se je tako odvil tudi prvi Highlander pohodniški dan, ki je združil ljubitelje aktivnega življenja in zdrave prehrane. Med njimi sta bila tudi nekdanji smučar Jure Košir in nekdanja odbojkarica Simona Fabjan, skupaj z gorskim reševalcem Matjažem Šerkezijem.

Pretekla sončna nedelja je bila kot nalašč za obisk gora. In res je bilo v hribih veliko ljubiteljev narave. V osrčju Kamniško-Savinjskih Alp se je odvil tudi prvi Highlander pohodniški dan, na katerem je bilo mogoče opaziti celo znane obraze. Med njimi tudi nekdanjega smučarja Jureta Koširja in nekdanjo odbojkarico Simono Fabjan. 

Vztrajno proti cilju
Vztrajno proti cilju FOTO: Arhiv organizatorja

Že v jutranjih urah so se pohodniki odpravili proti Plaži Krvavec, kjer jih je čakalo predavanje o varnosti v gorah, ustrezni prehrani in pomenu aktivnega življenjskega sloga z gorskim reševalcem Matjažem Šerkezijem. Nekaj besed na to temo sta spregovorila tudi Košir in Fabjanova ter Vid Pintarič. Gorski reševalec je izpostavil ključne varnostne ukrepe, pomen ustrezne pohodniške opreme, ki mora biti primerno impregnirana, in kako ravnati v primeru nezgod ali zaščititi opremo pred dežjem. "Pomembno je, da oblačila in ostale stvari v nahrbtniku spravimo v vodoodporne, neprepustne vreče. Predlagam kompresijske vreče, ki omogočajo izsesanje zraka, kar zmanjša njihov volumen. Nato čez nahrbtnik namestimo še zaščitno prevleko," je povedal in opozoril na primerno težo nahrbtnika, ki naj ne presega 12 kg.

Nekdanja odbojkarica je med drugim izpostavila pomen pravilne prehrane med daljšimi pohodi. "Po pohodu naj obrok temelji na beljakovinah, da se telo lahko dobro regenerira, vključno z nekaj ogljikovimi hidrati, saj te snovi med seboj dobro sodelujejo pri regeneraciji mišic in polnjenju glikogenskih zalog. Če nas čaka še nadaljnja aktivnost, naj obrok temelji predvsem na ogljikovih hidratih z dodatkom lahke hrane, na primer tunine," je podučila zbrane. 

Skupinska fotografija po uspešnem zaključku dogodka.
Skupinska fotografija po uspešnem zaključku dogodka. FOTO: Arhiv organizatorja

Nekdanji smučar se je dotaknil same pohodniške izkušnje in napovedal še en večji dogodek, ki se bo zgodil kmalu. "Glavni dogodek sledi junija in od njega veliko pričakujem. Dolgo je že, odkar sem nazadnje spal v naravi, v divjini. Prepričan sem, da nas čaka ena nepozabna pustolovščina," je zaupal Jure, ki se bo na pot, skupaj z Vidom, odpravil 22. junija, ko se bo začela prava I feel Slovenia HIGHLANDER pohodniška preizkušnja po Julijskih Alpah. To bo tri oziroma petdnevni vzdržljivostni pohodniški dogodek, v sklopu katerega udeleženci prehodijo 50 ali 100 kilometrov. Je del svetovne serije pohodniških prireditev, ki potekajo v 18 državah po vsem svetu, udeleženci ob tem spijo na prostem, na posebej določenem prostoru, vso potrebno opremo pa nosijo s seboj. Na kontrolnih točkah jih pričaka hrana, pijača in dodatni program, vendar si morajo obroke skuhati sami s svojo opremo. Tisti, ki pot uspešno zaključijo, prejmejo naziv HIGHLANDER in s tem posebno priznanje. 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ice_Cat
22. 05. 2024 21.41
+1
A so se z avti gor prpelal??? Fprasam za kolega Štefa.....k vidim, da ga ni!
G. Papež
22. 05. 2024 20.27
-3
Košir je rojen za telovadbo. Zakaj je smučal?
Nace Štremljasti
22. 05. 2024 20.21
+4
tema totalna tet še enkrat temàaaaa
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
22. 05. 2024 20.08
+5
Jurč’k, a si jo…?!?!
Kranjec Petka
22. 05. 2024 19.27
-1
Kako smo strastni.
gogi_
22. 05. 2024 19.16
+5
Ta kosir je prezvecen in nezaupanja vreden BIVSI smucar. Propadel na vseh projektih ki se jih je lotil ,na osebnem in poslovnem parketu. Sibek clen za promocijo in slaba reklama za ostale uspesne osebe,ki so se udelezile dogodka.
Marinanjo
22. 05. 2024 18.57
+4
ohjej...wanna be... pa to...