Domača scena

Nagrada LJFW romala v roke oblikovalke in stilistke Sanije Reje

Ljubljana, 08. 11. 2018 22.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Adisa Burzić
Komentarji
2

Poslovili smo se od jesensko-zimske izvedbe Ljubljanskega tedna mode in spregovorili z modno oblikovalko in stilistko Sanijo Rejo, ki je z zmagovalno kolekcijo Perunka Svarunka odnesla domov prvič podeljeno nagrado WOW (Winner of the Week).

Letošnja jesensko-zimska izvedba Ljubljanskega tedna mode se je zaključila s posebnim presenečenjem. Prvič v zgodovini omenjenega slovenskega prestižnega modnega dogodka je bila namreč podeljena nagrada za najboljšo modno kolekcijo, imenovana WOW oziroma Winner of the Week (Zmagovalec/ka tedna).

Saniji sta nagrado WOW podelila Pika Zrim in David Kemperle
Saniji sta nagrado WOW podelila Pika Zrim in David Kemperle FOTO: Jure Makovec

Slednja je romala v roke slovenski modni oblikovalki in stilistki, 32-letni Saniji Reji iz Goriških Brd, ki je srca in oči žirantov osvojila s svojo kolekcijo Perunka Svarunka, navdih zanjo pa je črpala iz slovanske mitologije. S Sanijo smo se pogovarjali o ideji in nastanku kolekcije, prvič podeljeni nagradi WOW, prvem 'show room-u' in slovenski modni sceni. 

Modna oblikovalka in stilistka Sanija Reja je postala dobitnica prvič podeljene nagrade WOW
Modna oblikovalka in stilistka Sanija Reja je postala dobitnica prvič podeljene nagrade WOW FOTO: Jure Makovec

Sanija nam je priznala, da je bila njena prva udeležba na Ljubljanskem tednu mode ob njeni predstavitvi diplomske kolekcije Lov'e'Hunting, ko je prav tako prejela svojo prvo nagrado za najboljšo modno kolekcijo. Čeprav je tako v njeni diplomski kot letošnji modni kolekciji prevladoval živalski motiv, so se njene letošnje zmagovalne kreacije razlikovala v tem, da so bile bolj ženstvene, sodobne in sveže. Ustvarila je veliko modnih dizajnov, od katerih je bilo 14 takšnih, ki so ugledali luč letošnje ljubljanske modne steze. Na vprašanje, ali je idejo za nastanek kolekcije morda črpala iz nedavnega newyorškega tedna mode, kjer so ravno tako prevladovali živalski vzorci, nam je odgovorila: ''Ne, vedno ostajam zvesta sebi in se ne zgledujem zgolj po zadnjih modnih trendih. Idejo za kolekcijo sem dobila pred približno enim letom, pot do same realizacije in oživitve ideje pa je ravno tako trajala približno eno leto. Za idejo in same kreacije sem bila zadolžena sama, pri končnem stiliranju pa mi je pomagal Peter Movrin.'' O tem, kako in kje je dobila potreben material za svoje modne kose, pa nam je zaupala: ''Na slovenskem trgu je izbira zelo omejena, zato vedno nakupujem v tujini ... V Italiji, Veliki Britaniji, Franciji ... V Sloveniji bi namreč težko dobila vse to, kar sem potrebovala za celotno kolekcijo.''

Modna kolekcija Svarunka Perunka navdihnjena z motivi iz slovanske mitologije
Modna kolekcija Svarunka Perunka navdihnjena z motivi iz slovanske mitologije FOTO: Jure Makovec

Reja je prejela najprestižnejšo nagrado letošnjega tedna mode, poleg nje pa je bilo z različnimi nagradami nagrajenih še nekaj modnih oblikovalcev. Nagrada WOW oziroma nagrada 'zmagovalca tedna' pa ni bila edina novost na letošnjem Ljubljanskem tednu mode. Organizatorji dogodka so presenetili tudi s tako imenovanim 'show room-om'. Od Sanije smo izvedeli, kaj točno je to: ''Show room pravzaprav predstavlja prostor, v katerem smo lahko vsi oblikovalci, ki smo se udeležili tedna mode, razstavili svoje modne kreacije – vsi obiskovalci pa so si jih lahko tudi od blizu ogledali in potipali.''

Kreacija Sanije Reje: ženstvena, sveža, sodobna
Kreacija Sanije Reje: ženstvena, sveža, sodobna FOTO: Jure Makovec

32-letna oblikovalka se že nekaj let udeležuje Ljubljanskega tedna mode, ki načeloma poteka dvakrat letno. Nedavno je bila zadolžena tudi za modni stil Nine Kurnik, ene izmed kandidatk za prestižni naziv femme fatale 2018 oziroma 'usodne ženske', sicer pa sodeluje tudi na večjih modnih dogodkih in projektih, kamor jo povabijo. Sanijine modne kose lahko najdete v prodajalni Pentlja, njen modni 'brand' pa se uradno imenuje Sanija Reja ASKE.

 

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sky3
15. 11. 2018 15.06
Lepe obleke .. to se isce dons
KaPi
09. 11. 2018 08.06
+0