Domača scena

Nina Bratovž je najboljša sommeilerka leta po izboru JRE

Pariz, 09. 04. 2024 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nina Bratovž je postala najboljša sommeilerka leta po izboru kongresa JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe). Hčerka znanega slovenskega chefa Janeza Bratovža, ki je skupaj z bratom Tomažem po očetu prevzela restavracijo JB, zmage ni pričakovala, a je vesela, da je s tem v svet ponesla tudi ime o Sloveniji. Kot je povedala, pa ni ponosna le na to, temveč tudi na dejstvo, da jo je prejela kot ženska.

Nina Bratovž je nova najboljša sommeilerka leta po izboru JRE (Jeunes Restaurateurs d'Europe), združenju mladih evropskih chefov. Slovenska predstavnica je slavila ob 50. ustanovitvi prestižnega združenja, slavnostna podelitev, ki poteka na dve leti, pa se je tokrat odvila v Parizu v gledališču Edvarda VII. "Sommelier leta 2024 ustvarja in zagotavlja vse – od popolnega ambienta, prek skrbno urejene vinske kleti do podpore mladim strokovnjakom, da se lahko izkažejo v umetnosti odličnih storitev. Nagrado podeljujemo najbolj izstopajočim članom JRE na posameznih področjih," so zapisali na uradni spletni strani JRE Evropa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hčerka slovenskega chefa Janeza Bratovža, ki je skupaj z bratom Tomažem prevzela ljubljansko restavracijo JB, je bila nominirana še z devetimi drugimi kandidati. Kot je povedala, zmage ni pričakovala. "Bila sem zelo presenečena, nisem pričakovala, da bom zmagala v svoji kategoriji, saj smo Slovenci tako majhni in težje pridemo na površje. Sem pa seveda ponosna na nagrado, vesela sem, da jo je dobila Slovenija, in tudi, ker jo je dobila ženska," je za portal O vinu povedala Nina. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nagrajena sommelierka je v francoski prestolnici pustila dober vtis in izjemno ponosno predstavljala Slovenijo. "Bili smo kar opazni. Prvi dan je na gala večerji kuhala tudi Ana Roš, drugi dan pa je padla še nagrada. Tudi delegacija iz Slovenije je bila kar številčna," je še povedala za omenjen portal in dodala, da je vesela, da so po slovenskih kuharskih mojstrih, v ospredje zdaj stopili tudi sommelierji. Naslednji kongres, na katerem bodo ponovno podeljevali nagrade, bo čez dve leti, potekal pa bo v Sloveniji. 

Ostale nagrade po izboru JRE: 

- gastronomski podjetnik leta: Enric Barolini (restavracija Bartolini, Italija) 

- kuhar leta: Alexsander Wulfi (restvracija Troyka, Nemčija) 

- nagrada JRE za trajnost: Stefano Ponciareli (restavracija PS, Italija) 

- nagrada za inovativnost: Ryan Blackburn (restavracija Old Stamp House, Velika Britanija) 

- nagrada Taste of Origin: Uwe Machreich (restavracija Triad, Avstrija)

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenka62
09. 04. 2024 17.28
+1