Domača scena

Odpira se Pionirski teater – gledališče namenjeno svobodnim umetnikom

Ljubljana, 29. 05. 2022 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Z novim šolskim letom se v ljubljanskem Pionirskem domu obeta Pionirski teater, ki bo namenjen prekarnim delavcem in samostojnim ustvarjalcem vseh žanrov umetniškega ustvarjanja. Umetniško vodstvo teatra prevzema igralec Tadej Pišek.

Kot so zapisali na spletni strani Pionirskega doma, ki ga vodi direktorica Barbara Murn Vrviščar, je njihovo poslanstvo poleg matične dejavnosti tudi nagovoriti mlade vrhunske profesionalne ustvarjalce, jih povezati in jim ponuditi prostor, kjer lahko raziskujejo, ustvarjajo ter svojo umetnost predstavijo gledalcem. ''Zato smo se v Pionirskem domu odločili za ustanovitev Pionirskega teatra, ki bo namenjen prekarnim delavcem in samostojnim ustvarjalcem vseh žanrov umetniškega ustvarjanja,'' so zapisali.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sporočili so tudi, da umetniško vodstvo Pionirskega teatra prevzema dramski igralec Tadej Pišek, ki smo ga na POP TV spremljali v glavni vlogi Roka Slaka v izvirni seriji Reka ljubezni. Pojasnili so, da bo Pionirski teater nagovarjal samostojne ustvarjalce vseh starosti, ki so zaradi kulturi nenaklonjenih razmer ostali brez možnosti promoviranja lastnih nastopov in najema dvorane: ''Umetniška vizija je, da se na odru Festivalne dvorane združijo najrazličnejši vrhunski profesionalni ustvarjalci in se oblikuje pester ter žanrsko raznolik program, ki bo nagovarjal široko množico. Če imajo druge gledališke hiše oblikovan program, ki nagovarja njihovo specifično publiko, bo program Pionirskega teatra nagovarjal širše.'' Tako napovedujejo, da se bodo na odru zvrstili koncerti, stand-up predstave, profesionalne produkcije samostojnih gledaliških ustvarjalcev, komedije, plesne predstave, itd. Zaradi raznolikosti programa bomo publiki predstavili tudi dogodke, žanre in umetnike, ki jih morda drugače ne bi opazili in tako širili njihov umetniški pregled in vzpodbujali odprto, kritično mišljenje.

Tadej Pišek
Tadej Pišek FOTO: Miro Majcen

Ponudili bodo tudi abonmaje, zaradi raznolikega programa pa bo abonmajska ponudba združevala tako gledališko, koncertno, plesno in ''lahkotnejšo'' produkcijo. Oblikovali bodo tudi pestro in zanimivo ponudbo otroških predstav in delavnic.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pepo Bolcev
29. 05. 2022 12.36
+2
Ma kaksna metelkova… slaba kopija city teatra bo tole…
neverminder
29. 05. 2022 12.22
+2
Metelokova, samo bolj "sofisticirano".