Domača scena

Odziv znanih Slovencev na obtožbo o nadlegovanju Mie Skrbinac: Nisi sama

Ljubljana, 02. 02. 2021 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Katja Dobrijević, STA
Komentarji
629

Potem ko je slovenska igralka Mia Skrbinac spregovorila o spolnem nadlegovanju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, so se oglasili njeni igralski kolegi in kolegice ter jo pri pogumnem priznanju podprli. Strinjajo se, da se to ne bi smelo dogajati in da morajo biti odgovorni kaznovani.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Završalo na spletu
  02:12
  Iz 24UR: Završalo na spletu
 • Iz 24UR: Novo pričevanje
  02:39
  Iz 24UR: Novo pričevanje
 • Iz SVETA: Igralka javno o spolnih zlorabah
  03:54
  Iz SVETA: Igralka javno o spolnih zlorabah

 

Igralka Mia Skrbinac je v ponedeljek, 1. februarja, za oddaji Tednik in Dnevnik na Televiziji Slovenija povedala, da je profesor, ki ga sicer javno ni imensko izpostavila, med letoma 2014 in 2016 nad njo izvajal psihično in fizično nasilje. Nasilje je bilo zapakirano v študijski proces, to se je dogajalo v predavalnicah in na hodnikih. "Čakal me je pred vrati toalete, v internem baru Drame, pa še kje," je povedala Mia. Med študijem o tem ni zmogla spregovoriti. Njena tedanja sošolka Sara Lucu je za televizijo potrdila, da se je to resnično dogajalo.

Mia Skrbinac
Mia Skrbinac FOTO: Facebook

Družbena omrežja sta preplavila njena fotografija in zapis 'Nisi sama', ki je postal lokalno geslo za vse žrtve spolnega nasilja. Enako geslo imajo namreč tudi v Srbiji, kjer je ena prvih zlorabljenih igralk Milena Radulović spregovorila o nasilnih dejanjih režiserja Miroslava Mike Aleksića, ki ima v lasti tudi priznano igralsko šolo.

Poleg deljenja Mijine fotografije so nekateri tudi zapisali nekaj besed podpore. Med drugim tudi igralec Saša Tabaković, ki je zapisal: "Nujno je treba za začetek poudariti, da pri javnem opredeljevanju do primerov zlorab ne gre za puritanizacijo odnosov niti za lov na čarovnice, ampak za razčiščevanje mizoginije in šovinizma, ki ju je naša družba polna. Visokošolski prostor ni pri tem nobena izjema. Seveda umetniški študij zahteva intimnejše okolje, ker gre za šolanje duha, torej je to skoraj pogoj, da lahko steče kakovosten pedagoški proces. Ampak! To ne more biti razlog, da se meja prestopi in edukacija postane zloraba. Zanjo je v prvi vrsti odgovoren vedno profesor! Torej o zlorabi ne govorimo samo takrat, ko se napad zgodi s strani avtoritete, temveč tudi takrat, kadar slušatelj želi erotizirati odnos. Tudi takrat je profesor dolžan vzdrževati to mejo. Odgovornost je na njem. Kadarkoli to mejo prestopi, je zavržno zlorabil svoj položaj, saj v takšnem odnosu nikoli ne moremo govoriti o enakovrednih pozicijah. Primer Mie Skrbinac, tega pogumnega in neverjetno lepega dekleta, ki nas je nagovorilo v oddaji Tednik, na AGRFT zagotovo ni edini. Poleg profesorja, na katerega je prispevek, kljub neimenovanju, pokazal prst, naj bi sumi leteli še (vsaj) na enega. Čakamo torej akademski svet, da potegne zavoro in pride zlorabam dejansko do dna. Je pa pomembno še nekaj. Vsak posameznik, ki je utemeljeno osumljen posega v spolno nedotakljivost, ne more in ne sme najti zatočišča v liberalnem naročju gledališča ali filma, kjer bo ustvarjal in služil denar, kot da se nič ni zgodilo, ter čakal, da nevihta čimprej mine. Od vodstva gledališč in filmske srenje pričakujem, da se do primera javno in glasno opredeli. Ravno tako pričakujem, da jih bodo novinarji pocukali za rokav, če tega ne bodo storili samoiniciativno."

Igralec Jurij Drevenšek je objavil fotografijo, na kateri je skupaj s kolegico Niko Rozman. Na dlani sta si napisala geslo 'Nisi sama', Jurij pa je nad fotografijo zapisal: "Bravo za pogum! Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, dovolj je sprenevedanja!"

Nina Rakovec je ob fotografiji Mie zapisala: "Mia," dodala emotikon srčka in zapisala: "Hvala za tvoj pogum, nisi sama."

Na Instagramovem profilu se je odzvala tudi Akademija, in sicer z zapisom: "Akademija ima ničelno toleranco do kakršnega koli nasilja in zlorab. Mia, čestitke za pogum, nisi sama!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zavod Melara, s katerim Mia sodeluje, pa je zapisal: "Ponosni na svojo sodelavko Mio Skrbinac!" dodali so emotikon srca in ključnik 'Nisi sama'.

Med drugimi igralci, ki so delili Mijino fotografijo in zapis 'Nisi sama', so še Domen Valič, Maša Grošelj, Nejc Jezernik, Nik Škrlec, Jure Kopušar in tudi režiserka Kukla Kesherović, ki je zapisala: "Pogumna si. Izjemna si. Hvala ti. Globok poklon prijateljici, sodelavki, izjemni igralki, Sestri. Konec tišine. Mia jo je pretrgala in naredila korak, ki je bil še kako potreben na naši sceni in v naši družbi. Ne morem si predstavljati, koliko poguma in moči je potrebne za to. Dovolj je zlorab, zlorab moči, psihičnega, fizičnega in emocionalnega nasilja pod krinko akademske vzvišenosti (in v družbi nasploh, žal se to aplicira na mnogo področij in ‘scen’). Dekleta in fantje in vsi ostali zloraba nikoli ni vaša krivda upam, da zberete vso moč in pogum in spregovorite, če se vam dogaja podobno. Niste same, niste sami, niste same."

Razkritje igralke Mie Skrbinac priložnost za globlje spremembe

Potem ko je dramska in filmska igralka Skrbinac za oddajo Tednik razkrila, da jo je psihično in fizično nadlegoval profesor na AGRFT, je dekan akademije Tomaž Gubenšek za STA povedal, da bodo prijavi sledili ustrezni postopki. V podporo igralki so stopili tudi v Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev. Kot je za STA pojasnil dekan je ob razkritju spolnih nadlegovanj že 27. januarja študentkam in študentom poslal elektronsko pošto, s katero jih je pozval, naj, če so ali bodo na akademiji doživeli nadlegovanje kogarkoli, pa naj gre za spolno nadlegovanje ali kakršnokoli drugo, to dejanje prijavijo, lahko tudi anonimno. "Obljubim vam, da bom vsak dogodek obravnaval z vso skrbnostjo in zaupnostjo ter s ciljem, da ste popolnoma zavarovani," je zapisal v sporočilu.

Glede igralke Mie Skrbinac je povedal, da za zdaj ni podala prijave, ne na AGFRT ne na Univerzo v Ljubljani. Ko bo podana pisna prijava, bodo sledili ustrezni postopki, kot so zapisani v pravilnikih, ter da se zavaruje žrtev. Kot prvi korak, ki ga bodo storili, da bi zavarovali študentke in študente, je Gubenšek napovedal, da se bodo pri vseh praktičnih predmetih, ko jih bo glede na epidemiološko situacijo možno izvajati, organizirali tako, da profesor s študentkami in študenti v predavalnici ne bo sam, ampak bosta vedno dva. "Vsekakor smo zelo senzibilizirani za vsako prijavo in če bo kakšna prišla, jo bomo obravnavali z vso resnostjo in diskretnostjo do žrtve. Žrtev mora biti zavarovana, študenti morajo biti zavarovani," je poudaril dekan AGRFT.

Odkar je zaposlen na AGRFT, se Gubenšek spomni, da je bil pred več kot 10 leti obravnavan le en primer tovrstnega nasilja. Kako se je razreševal, ne ve, saj tedaj še ni bil dekan in v postopek ni bil vključen. Meni tudi, da če bi se kaj podobnega dogajalo v preteklosti oz. bi prišlo do kakšne anonimne prijave, tega nihče od dekanov ne bi prikril.

V Društvu slovenskih režiserjev so ob razkritju zapisali, da globoko pretreseni ostro obsojajo vsakršno spolno nadlegovanje in zlorabo ter hkrati opozarjajo na nedopustno lahkotnost, s katero se ju, kot menijo, "skoraj praviloma obravnava".

Žrtve so nemalokrat vpete v dolgotrajnejše in podrejene odnose z napadalci in so od njih profesionalno ali eksistenčno odvisne. Zato ima pomembno vlogo okolica, ki lahko nastopi kot opora žrtvam, da lažje prijavijo spolno nasilje. "Pomembno je, da se žrtve zavedajo, da niso same," so poudarili v društvu. Obenem pozivajo, naj se vsaka prijava temeljito preišče ter vsako nasilje sankcionira.

Kot so še sporočili društva, podpirajo predlog zakona, ki bo na novo opredelil kaznivo dejanje posilstva po modelu "samo ja pomeni ja". Prav tako se pridružujejo zbiranju podpisov za vložitev in obravnavo zakona v DZ.

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je za STA povedala, da so pred pol leta na inštitutu v sodelovanju z Mestom žensk izvedli akcijo z naslovom #jaz tudi v kulturi, s katero so zbirali pričevanja. Ta so po besedah Nike Kovač nakazujejo, da je spolno nasilje precej razširjeno tudi v sferi kulture. Pokazala je še, da so storilci običajno osebe z družbenim ugledom, ki zasedajo pozicije moči, žrtve pa so od njih pogoste odvisne.

To je še posebej izrazito v igralskem svetu, saj so študentke oz. igralke odvisne od vloge, ki ji jo dodelil profesor oz. režiser. V času t.i. prekarizacije, ko so številne igralke odvisne od posameznih projektov, lahko razkritje žrtvi nakoplje celo eksistenčne težave, meni Nika Kovač. "Nihče noče delati z uporniško in konfliktno osebo," je dejala Nika Kovač in pojasnila, da bi jo za razkritje doletele najmanj takšne obtožbe.

Zato se je po besedah Nike Kovač igralka Mia Skrbinac, ki je spregovorila o spolnem nasilju, gotovo postavila v težko situacijo. A je s tem uporabila tudi svoj glas, odprla diskusijo in zaščitila prihodnje generacije. "Prepričana sem, da bo vsaj katera izmed študentk lahko zaradi njene izpovedi ravnala drugače," je prepričana Nika Kovač.

Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev: Odločno stopamo v podporo naši članici

Na trenutno situacijo, ki jo je s svojo izpovedjo zanetila Mia, se je odzvalo tudi Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev. V uradni izjavi za javnost so zapisali: "V Društvu slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) odločno stopamo v podporo članici, ki se je odločila prijaviti spolno nadlegovanje na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Vsako zlorabo položaja moči za verbalno, spolno ali fizično nasilje najostreje obsojamo. Ustvarjalni proces ter druge posebnosti pri delu igralca, s katerim se študentje igre prvič srečajo prav na Akademiji, je že po svoji naravi takšnega značaja, da se od profesorjev zahteva še večja odgovornost in previdnost, saj napačno postopanje v procesih dela lahko privede do nepopravljivih posledic. Izgovor, da gre za študij “občutljive narave”, v nobenem primeru ne sme postati razlog za prestopanje mej! Prav zaradi občutljivosti in ranljivosti odrskega ustvarjanja je potrebna visoka strokovna usposobljenost pedagoškega kadra. Odgovornost za ustvarjanje varnega okolja v odnosu študent/študentka – profesor/profesorica je na strani profesorjev in celotnega pedagoškega sistema, na njih je, da zaščitijo integriteto študentov in da jim omogočijo kvaliteten študij brez psihičnih ali fizičnih zlorab. Predavatelj v nobenem primeru nima pravice izrabiti svojega položaja za erotiziranje odnosa med profesorjem in študentom." Dopisali so, da zagovarjajo stališče, da v pedagoškem procesu ni prostora za spolno nadlegovanje in izsiljevanje, mizoginijo, šovinizem ter kakršnokoli nespoštovanje človeka in njegovega dostojanstva: "Prav tako ostro obsojamo vse vrste psihičnega izživljanja in šikaniranja, ki bi se med študijskimi ali rednimi delovnimi procesi lahko pojavili. Takšno ravnanje je nedopustno, in bi ga morali jasno obsoditi na vseh ravneh naše družbe."

Izjavo zaključujejo z besedami, da od AGRFT in Univerze v Ljubljani pričakujejo jasno opredelitev glede tematike, podrobnejši pregled, sankcioniranje prijavljenih profesorjev in predvsem zaščito žrtev. "Vsem študentkam in študentom oziroma vsem žrtvam nasilja, ki nimajo moči, da bi se izpostavili, pa sporočamo, da vam stojimo ob strani, in vam ponujamo pomoč in podporo. Mi smo z vami, niste sami."

Koronavirus pasica november
 • krovni2
 • PRALNI STROJ
 • SESALNIK
 • ČISTILEC
 • klima
 • tv
 • ura
 • skiro
 • kosilnica
 • krovni