Domača scena

'Osredotočati se moramo na izjemne ženske, potrebujemo vzor, kompas'

Ljubljana, 25. 02. 2024 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Železen, Polona Zoja Jambrek, K.A.
Komentarji
0

Ano Petrič, direktorico Centra starejših Notranje Gorice, so letos z rekordnim številom glasov bralci revije Jana izbrali za Slovenko leta. Med 11 nominirankami je bila tudi glasbenica Masayah in 95-letna ilustratorka Marjanca Jemec Božič, ki še ni odložila svoji barvic in čopičev. Prav posebno nagrado kipec častne Slovenke za vse čase pa je prejela velika humanitarka Anita Ogulin.

Novopečena Slovenka leta Ana Petrič že skoraj 20 let s svojimi dejanji spreminja področje socialnega varstva - bori se za pravice starejših in boljše pogoje dela zaposlenih v domovih. "Zame je Slovenka leta vsaka strežnica, negovalka, perica, receptorka, medicinska sestra. Kot sem že rekla, je zame to vsaka posameznica, ki je zaposlena v socialnem varstvu in za to prejema minimalno plačo. To je plemenito delo, fizično in psihično izjemno težko, premalo plačano in premalo cenjeno," je povedala zmagovalka. 

Prireditev Slovenka leta poteka že 35 let, S pripravami začnejo poleti in končajo pozimi. Odločitev, katera ženska bo Slovenka leta v celoti prepustijo svojim bralcem. Letos so prejeli rekordno število glasov. "V teh časih, ko se svet dobesedno maje v temeljih, da se osredotočamo na dobre zgodbe, na izjemne ženske, ker v teh časih bolj kot kadarkoli potrebujemo nek vzor, nek svetilnik, kompas," je prepričana Melita Berzelak, urednica revije Jana.

Med letošnjimi nominirankami je bila tudi raperka Masayah, ki jo je nominacija izjemno presenetila, a ji tudi laska. "Še zdaj imam občutek, kot da sanjam. Naj me nekdo uščipne, da se zbudim. To so res take sanje biti nominiran zraven tako izjemnih žensk je inspiracija, da naredim toliko enega lepega v tem življenju in to si želim," je priznala. "Jaz sem priseljenka in to da sem kot priseljenka nominirana in sprejeta za Slovenko leta je velika čast. Hvala, da sem lahko Slovenka," pa je bila po izboru iskrena Ivana Djilas, nominiranka za Slovenko leta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.