Domača scena

Podelili nagrade tantadruj, med nagrajenci tudi Aleš Valič

Koper, 07. 06. 2019 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Gledališču Koper so devetič zapored slovesno podelili primorsko gledališko nagrado tantadruj, s katero počastijo posameznike, ki s svojim delom zaznamujejo posamezno uprizoritev in sezono. Nagrada za življenjsko delo je letos šla v roke režiserki in direktorici Gledališča Koper Katji Pegan.

Prejemnica nagrade za življenjsko delo je režiserka in direktorica Gledališča Koper Katja Pegan.
Prejemnica nagrade za življenjsko delo je režiserka in direktorica Gledališča Koper Katja Pegan. FOTO: Gledališče Koper

Katja Pegan, ki je bila pred desetletjem tudi pobudnica te nagrade, je prejela tantadruja za življenjsko delo, in sicer zasluge za ustanovitev Gledališča Koper in z njim vnovično profesionalizacijo gledališča na Obali, za režisersko delo in za pedagoško delo z mladimi gledališčniki v okviru Gledališkega treninga. Nagrajenko je izbrala žirija v sestavi Teje Glažar, Mete Hočevar in Igorja Pisona.

Tantadruj za igralski dosežek je šel v roke Heleni Peršuh, ki blesti v monodrami Človeški glas.
Tantadruj za igralski dosežek je šel v roke Heleni Peršuh, ki blesti v monodrami Človeški glas. FOTO: SNG Nova Gorica/Peter Uhan

Žirija za nagrado tantadruj v sestavi Marij Čuk, Vojko Belšak in Matej Bogataj (predsedujoči) pa je soglasno sklenila, da nagrado tantadruj za igralski dosežek prejme Helena Peršuh za igro v monodrami Človeški glas Jeana Cocteauja v izvedbi SNG Nova Gorica.

''Monodrama Človeški glas odzvanja kot subtilna psihološka refleksija o izgubi, koncu ljubezenskega razmerja, upanju in zlomu. Helena Peršuh je te izostrene lege suvereno obvladala s tenkočutno interpretacijo vse do točke, ko deziluzija napolni prostor in se v čustvenem zaledju pokaže nemoč. Peršuhova je samost v sodobnem času zarisala mestoma pridušeno in z introspektivno grenkobo, ki pa nikoli ne podleže temini, saj pušča perspektivo kljubovanja in novega začetka. Igra Helene Peršuh je v Človeškem glasu tiha in uravnotežena, s tem nas artikulirano in jasno sooča z izgubami in njihovimi posledicami,'' so zapisali v utemeljitvi nagrade.

Izjemna Nataša Barbara Gračner in Aleš Valič v predstavi Kraljica mati, ki je prejela tantadruja za igralsko stvaritev.
Izjemna Nataša Barbara Gračner in Aleš Valič v predstavi Kraljica mati, ki je prejela tantadruja za igralsko stvaritev. FOTO: Jaka Varmuž

Nagrado tantadruj za predstavo v celoti prejme Kraljica mati v koprodukciji Gledališča Koper in Mestnega gledališča Ptuj.

''Surovo in do vpletenih neizprosno predlogo Manlia Santanellija o spopadu matere in sina, ki se strt od življenjskih neuspehov in po zavoženi poklicni karieri vrne k njej, je režiser, scenograf in koreograf uprizoritve Damir Zlatar Frey postavil v stisnjen in klavstrofobičen odrski prostor. Ta s svojo temačnostjo in spodmikajočo podlago iz sipkega črnega peska še poudarja brezizhodnost njunega odnosa in zahteva drugačno gibanje obeh protagonistov. Hkrati uprizoritev tudi vizualno presekajo močni kontrasti in jo podčrtujejo projicirane razpoke. Na tem prizorišču se nato odvije zaostrena drama med materjo in sinom, ki jo izbrušeno in intenzivno preigrata Nataša Barbara Gračner in Aleš Valič : ona je vzvišena in posedovalna, zazrta v preteklost in lastno zlagano veličino, in igralka ji da ob prežeči hudobnosti tudi pridih bolečine in strahu pred lastno vse bolj neizbežno končnostjo, kar njeno vlogo obarva s tragičnostjo. Sin Aleša Valiča je v podrejenem položaju, tudi telesno pokrčen, vrača ji vrača po najboljših močeh iz te obrambne drže, rezultat pa je silovita, v izraznih sredstvih premišljena, do roba napeta in intenzivna uprizoritev,'' so zapisali v utemeljitvi nagrade.

Nataša Barbara Gračner
Nataša Barbara Gračner FOTO: Gledališče Koper

Nagrado, poimenovano po knjižnem junaku Cirila Kosmača, so tri primorska gledališča - Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče iz Trsta in SNG Nova Gorica - ustanovila z namenom, da vsakoletno počastijo svoje gledališke junake, torej tiste posameznike, katerih delo je omogočilo, pospešilo in zaznamovalo umetniško rast in razvoj gledališke umetnosti na celotnem območju slovenskega življa.

Za življenjsko delo so jo pred tem prejeli Bine Matoh, Miranda Caharija, Boris Cavazza, Teja Glažar, Anton Petje, Zdenka Lovec, Stane Leban in Mario Uršič.

Katji je za nagrado čestitala tudi Ksenija Benedetti.
Katji je za nagrado čestitala tudi Ksenija Benedetti. FOTO: Gledališče Koper

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
08. 06. 2019 10.13
+1
Aleš Valič je eden od (naj)boljših igralcev današnjega časa. Izkazal se je zlasti pri vlogah Aleš Valič je eden od (naj)boljših igralcev današnjega časa. Izjemen je v vlogah, kjer mora odigrati dokaj 'ekstremne' karakterje. #čestitke