Domača scena

Predstava Spartak od plesalcev zahteva nadčloveško fizično pripravljenost

Ljubljana, 03. 07. 2024 21.00 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Alen Podlesnik, K.A., T. D.
Komentarji
1

Že drugo leto zapored so oder Gallusove dvorane zavzeli vrhunski kazahstanski plesalci in občinstvo navdušili z baletnim spektaklom Spartak. Enega izmed fizično in igralsko najzahtevnejših baletov vseh časov 115-članski ansambel iz Astane izvaja že več kot 10 let. Predvsem od plesalcev predstava zahteva skoraj nadčloveško fizično pripravljenost in koncentracijo.

V Cankarjevem domu so že drugo leto zapored v okviru Festivala Ljubljana izvedli kar dve baletni predstavi Spartak. Gre za fizično in igralsko en najzahtevnejših baletov vseh časov, ki ga je tokrat upodobil 115-članski ansambel iz Astane. Nad plesalci, od katerih predstava zahteva skoraj nadčloveško fizično pripravljenost in koncentracijo, je bilo slovensko občinstvo tudi letos popolnoma očarano.

Kot pravijo plesalci, gre hkrati tudi za eno izmed največjih časti njihove kariere. "Nastopi izven Kazahstana so vedno velika odgovornost in zagotovo smo nervozni, vendar resnično želimo pokazati svoje sposobnosti in svojo ustvarjalnost," je povedala primabalerina Astana Opera Aigerim Beketayeva. "Moj Spartak je star 10 let. V teh 10 letih sva bila on in jaz različna, bila sva bojevita, bila sva zaljubljena, žalostna, vesela, toda ena stvar se ni nikoli spremenila: to je moja fizična pripravljenost na to, da lahko kadarkoli zaplešem kot Spartak," se je strinjal tudi glavni baletni plesalec Astana Opera Bakhtiyar Adamzhan.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osservatore
04. 07. 2024 10.14
Predstava Spartak od plesalcev zahteva nadčloveško fizično pripravljenost. Še dobro, da ne zahteva umskih spsobnosti, ker bi to mogoče bil problem.