Domača scena

Prešerna so se spomnili tudi znani Slovenci

Ljubljana, 08. 02. 2024 20.08 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Polona Jambrek, K. Z.
Komentarji
6

Sinoči, torej večer pred Prešernovim dnevom je bilo na julijinem vrtu, v atriju pod oknom Primičeve Julije zelo prešerno. Ob verzih Eme Flore Lotrič in Balladera je svoja vrata odprl nov družabni kotiček v centru Ljubljane. Odprtje je bil poklon velikemu pesniku in na dom njegove srčne muze soprišli tudi številni znani Slovenci.

Franceta Prešerna smo Slovenci spoznali že v osnovi šoli, ko smo se prvič učili recitirati njegove sonete, prav gotovo pa se ga spomnimo po Povodnem možu in neuslišani ljubezni do Julije. Kaj so si o njem zapomnili znani Slovenci in kaj jim pomeni 8. februar, kulturni dan, ko obeležujemo pesnikovo smrt, pa so nam zaupali znani Slovenci.

"Na začetku je to bilo eno tako občudovanje, ker nam je bil predstavljen kot naš največji pesnik, ampak zagotovo tudi nekaj treme, ker smo se morali naučiti tudi kakšno njegovo pesmico ali pa kaj, ne vem pa, katero točno. Nimam v spominu, da bi se morali naučiti Povodnega moža, veliko ljudi ima pa to v spominu, lahko pa da sem samo pozabil," nam je povedal Domen Valič, ki pa nekaj verzov Prešernovih pesmi zna zrecitirati. Ob tem priznava, da mu Prešernova dela nikoli niso bila v navdih. Kot kulturnik in igralec, Prešernov dan obeležuje tako: "Doma imam eno zbirko Poezij, ki jo odprem že kakšen dan prej, vedno se odločim, da se bom naslednje leto kakšno napiflal, malo več prebral in bolj razumel, ker ko greš brat starejši, najdeš polno enih lepih kristalov. Rad prebiram njegove pesmi," je še povedal in priznal, da tako kot je imel svojo muzo Prešeren, ima svojo tudi on: "Definitivno moraš imeti muzo za navdih, da se rodi nekaj sladkega."

Klemen Mramor-Clemens se Prešerna z šolskih dni ne spominja s preveč naklonjenosti, zato pa ga zadj doživlja toliko lepše: "Ogromno je naredil, mislim, da ga moramo slaviti še naprej," pravi pevec, ki slovenskega kulturnega praznika posebej ne slavi, se pa ob tej priložnosti z veseljem udeleži dogodka, kjer se podruži s kolegi umetniki in ustvarjalci. Tudi on pravi, da mi Prešeren ni bil nikoli v navdih, dodaja pa, da se je morda to kdaj zgodilo podzavestno, da kdaj privre na vrh. Tako kot Prešeren in Valič, pa ima svojo muzo tudi Klemen, ki pravi, da je ta pomembna: "Muza je kar glavna, še vedno in mislim, da nas to kar žene naprej. Vsak mora imeti svojo muzo."

Prijetne spomine iz osnovne šole na Prešerna pa ima Aljoša Bagola: "Zdi se mi, da Slovenci praznujemo praznik kulture na dan njegove smrti zato, ker mu vseeno ne moremo odpustiti, da je bil odvetnik po poklicu. Zagotovo pa eden največjih, zelo trpeča duša, lepe stvari se rodijo tudi iz bolečine kdaj in on je zagotovo mojster te bolečine. Mislim, da je v njegovi poeziji, v njegovem ritmu, v besedišču in predvsem v tem, kako poda nek smisel in začrta, kako naj bi Slovenci razmišljali o sebi, tisto, kar ga dela neprecenljivega za naš prostor in večnega za vse rodove Slovencev, ki prihajajo." Kar se tiče muz, pravi Bagola, da ima nek svoj proces, ko si pred pisanjem v ušesa vtakne slušalke in se prepusti eni pesmi ter si predstavlja, kako se poveže z muzami. Te so včasih razigrane, včasih zadržane, včaih pa kot jim tudi pritiče, se muzajo. "Ta stik je potrebno imeti, včasih je to žena, včasih pa moraš biti muza sam sebi ali pa muzak, kar je moška verzija tega. Predvsem pa si dovoliti kreativnost, ta je nekaj, česar se moramo Slovenci naučiti prestaviti v peto prestavo, saj se mi zdi, da smo tukaj preveč zadržani," pa še pravi pisatelj.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andraa
09. 02. 2024 09.21
slavna pa je nika ki, komaj ko je dobila 6 miljonov, se je že oglasila da ima premalo
Primož Rus
09. 02. 2024 08.04
Enostavno NE ŠTEKAM,kako je lahko kak od njih "slavn".......
Uškakola
08. 02. 2024 21.32
+1
Sami nepomembni NE znani Slovenci. Niti enega kaj prida.
s6t6n6s
08. 02. 2024 20.36
+3
valda,če je blo pa vse zastonj
Mio56
08. 02. 2024 20.28
+4
Sliši ti njih…ZNANI 😂🤣🤣🤣
_Heisenberg_
08. 02. 2024 20.18
+4
Niti eden mi ni znan.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.