Domača scena

Slovenka leta 2020 je Natalija Spark

Ljubljana, 29. 03. 2021 21.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bralke in bralce revije Zarja Jana so med 12 navdihujočimi ženskami izbrali tolmačko slovenskega znakovnega jezika in psihoterapevtko Natalijo Spark.

Na slavnostni prireditvi, ki je letos potekala po spletu, so razglasili Slovenko leta 2020. Bralke in bralci revije Zarja Jana so med 12 navdihujočimi ženskami izbrali Natalijo Spark, tolmačko slovenskega znakovnega jezika in psihoterapevtko.

Slovenka leta 2020 – Natalija Spark.
Slovenka leta 2020 – Natalija Spark. FOTO: Media24

Natalija Spark je kot tolmačka slovenskega znakovnega jezika vez med gluhim in slišečim svetom, kar je še posebno v času epidemije lahko življenjskega pomena. Znakovni jezik ji je bil tako rekoč položen v zibelko, saj se je rodila gluhima očetu in materi. To jo je usmerilo na njeno življenjsko pot – želela je pomagati drugim. Po težki ločitvi, ko je z najstniško hčerjo ostala na cesti in s pomočjo dobrih ljudi dobila streho nad glavo, ji je uspelo končati študij pedagogike in andragogike. Za diplomsko delo je prejela Prešernovo nagrado. Ko si je uredila življenje in se pri dobrih štiridesetih odločila za magistrski študij psihosocialne pomoči, je pod svoje okrilje sprejela še dva malčka, za katera biološka mama ni našla (po)moči. Padci v življenju so ji dali samo še več moči za pomoč drugim. Poseben izziv zanjo je tolmačenje gledaliških predstav, ki so bile do zdaj gluhim nedostopne. S svojim izjemno zavzetim delo psihosocialne delavke in tolmačke Sparkova simbolno predstavlja še vedno precej prezrto skupnost gluhih in jim odpira nova vrata.

Slovenka leta 2020 je v zahvalnem govoru izpostavila, da je bilo tudi ostalih enajst nominirank izjemnih in da njihove zgodbe niso nič manj pomembne: ''Zato je vseh nas dvanajst kandidatk zame zmagovalk – s svojimi izstopajočimi osebnostnimi in vidnimi dosežki. Želim se zahvaliti vsem, ki so bili z mano na poti do nagrade, in vsem, ki so si vzeli čas in glasovali. Zahvala tudi gospe Ljubici, ki ustvarja čudovite ženske kipce in nas z njihovo simboliko razvaja. To nepozabno darilo je zame potrditev, da delam prav, čeprav mnogokrat ni 'fajn'. Hvala vsem!''

Melita Berzelak, Natalija Spark in voditeljica Blažka Müller.
Melita Berzelak, Natalija Spark in voditeljica Blažka Müller. FOTO: Media24

Večer, v katerem so dobili besedo tudi moški govorci (med njimi Tadej Golob, Marcel Štefančič, Zoran Predin, Tadej Toš, Tone Partljič in pater Karel Gržan), je bil posvečen dvanajstim izjemnim ženskam, ki s svojo srčnostjo, drznostjo, pogumom in jekleno voljo premikajo gore. To so Zdenka Badovinac, Magda Kastelic Hočevar, Valentina Kobal, Ema Kozin, Kazimira Lužnik, medicinske sestre (zanje Monika Ažman), Nevenka Mlinar, Katarina Očko, Anita Ogulin, Carmen Rajer, Natalija Spark in Erika Žnidaršič.

Prireditev, ki je potekala po spletu, je vodila Blažka Müller, skozi večer pa so nas z glasbo in gibom popeljali vokalni kvartet Vox Arsana, Jaka Pucihar kvartet, Nuška Drašček, Anja Bukovec, Marko Hatlak, akrobata na trakovih Branko Potočan in Kristina Martinc ter baletnika Ana Klašnja in Lukas Zuschlag. Vse skupaj je v čudovito zgodbo povezal režiser in scenarist Andrej Stražišar.

Založba Chiara je vsem kandidatkam za Slovenko leta podelila pesniško zbirko Tolmuni nežnosti, Slovenki leta pa še sliko Sanjalka akademske slikarke Simone Čudovan.  

Koronavirus pasica nova

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abmam
30. 04. 2021 21.32
+1
Bravo Natalija, vesel sem, da je ta naziv prišel v prave roke!!!
+1
Čakam desničarje, da začnejo zakaj ni slovenka leta Bojanca Lažić Beovič, Aleksandra Korupivšek, Alenka Jeraj Kopriva ali Eva Jalova Irgl. Zato ker bi zmagala Urška Psihoprenašalka Bačovnik.
športnik66
30. 03. 2021 09.26
-2
Nikoli slišal zanjo...Slovenka leta? ....svašta.
G8J
30. 03. 2021 17.13
+2
Če jo želiš spoznati pojdi v Polje in tam jo boš našel. Samo neznane in tiste s kupljenimi nazivi porivajo v ospredje, da o tem ki jih poberejo na ulicah Zokilanda ne govoriva.
Svetlobasrca
30. 03. 2021 21.35
+1
Očitno imaš v razgledanosti kratek domet. Ves čas kovida tolmači v jeziku za gluhe in še marsikaj drugega. Malo se izobrazi, poeden kritiziraš... Ne morejo biti ves čas na piedestalu, in hvala Bogu da je tako, samo "lepa" dekleta na zunaj, brez karizme, kreativnosti in sposobnosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.