Domača scena

Slovenska modna oblikovalka v newyorškem Sohu s pop-up razstavo

New York, 29. 07. 2023 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znana slovenska modna oblikovalka Sanja Grcić se je po pandemiji covida-19 vrnila v New York v okviru umetniške rezidence ministrstva za kulturo, pri čemer je v predelu Soho pripravila tako imenovano pop-up razstavo oblačil, ki predstavlja tudi sodobno slovensko žensko umetnost.

"Ko sem se prijavila za rezidenco, sem najprej dobila na voljo oktober in sem načrtovala projekt dokumentarnega filma s fotografom Jakom Vinškom o projektih, ki sem jih že prej delala v New Yorku. Dogovorila sem se z osebami in prostori, kjer sem delovala in razstavljala, vendar sem potem dobila rezidenco za julij in sem morala spremeniti načrt," je za STA povedala Sanja Grcić.

Slovenska modna oblikovalka Grcić tokrat v newyorškem Sohu s pop-up razstavo.
Slovenska modna oblikovalka Grcić tokrat v newyorškem Sohu s pop-up razstavo. FOTO: Instagram Sanje Grcić

"Dogovorila sem se za pop-up razstavo tu v trgovini Sohung Designs v Sohu, ki se je pred 15 leti nahajala v Lower East Sidu in se poznamo že več let. Želela sem predstaviti kreacije, ki jih delam z umetnicami slikarko Tino Dobrajc, multimedijsko umetnico in fotografinjo Tanjo Lažetič in slikarko Mojco Senegačnik. Z njimi sem naredila različne kolekcije, ki predstavljajo žensko umetnost na oblačilih," je dejala.

Pri pop-up razstavah gre za uporabo dela trgovine ali galerije za začasno razstavo ali prodajo. "Včasih sem imela tu celotne prostore za mesec dni, sedaj je v malce manjšem obsegu, ampak gre za to, da New York spomnim, da še obstajam."

Sanja Grcić je doslej desetkrat razstavljala v New Yorku, v času pandemije pa je v Sloveniji skupaj z drugimi oblikovalkami predvsem šivala zaščitne maske za klinični center, domove za ostarele, gledališče in druge. "New York se je po pandemiji popolnoma spremenil. Prepočasi se prebuja v primerjavi z Evropo. Trgovine se zapirajo ob šestih, bari ob desetih, veliko objektov in predelov je propadlo, življenje se umika z ulice, predeli se spreminjajo v spalna naselja," je opisala.

Kljub temu se namerava v New York vrniti in med drugim izpeljati načrtovani projekt dokumentarnega filma z Vinškom. Povedala je še, da so ji ponudili sodelovanje v dveh trgovinah višjega cenovnega razreda v Sohu, kar prav tako namerava izpeljati.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StrupeniGolobizem
29. 07. 2023 11.06
-1
Za cvetke s tega portala bi bil tudi naprimer Bruce Lee cistokrvni Slovenec, ce bi slucajno zivel tukaj.
devlon
29. 07. 2023 10.49
+0
Svojih kreacij pa ne obleče?
prdara
29. 07. 2023 10.44
+0
kako si slovenci prisvajate uspešne ljudi,če bi bila navadna državljanka bi rekli spet ena na -ić,tako je pa slovenka,isto kot pri hrvatih z Teslo
StrupeniGolobizem
29. 07. 2023 11.07
-1
Sej si jih ne, vsak normalen slovenc samo zavije z ocmi ko vidi tak naslov, to vela samo za lewake brez skrbi.
sanki_vip
29. 07. 2023 11.08
-1
se strinjam! Ravno to sem hotel napisati...