-3°C

Timon Šturbej ob dosežku na Berlinalu: S takimi nagradami potrjujemo kvaliteto slovenskega filma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Eva Mavrič /
KOMENTARJI
7
Slovenski igralec Timon Šturbej je bil v okviru Mednarodnega filmskega festivala v Berlinu razglašen za enega od nagrajencev projekta Vzhajajoče zvezde evropskega filma. Šturbej, sin igralca Branka Šturbeja, je s svojim delom prepričal petčlansko mednarodno žirijo, ki je njegov nastop označila za "pravo utelešenje igre".

V teh dneh se v Berlinu odvija znamenit Mednarodni filmski festival ali na kratko Berlinale, na katerem je slavil tudi slovenski igralec Timon Šturbej. Član ansambla SNG Drama Ljubljana je s svojim delom navdušil petčlansko mednarodno žirijo in kot eden od desetih nagrajencev prejel odličje za Vzhajajočo zvezdo evropskega filma.

Timon Šturbej je v Berlinu prepričal mednarodno žirijo in osvojil prestižno nagrado.
Timon Šturbej je v Berlinu prepričal mednarodno žirijo in osvojil prestižno nagrado.FOTO: POP TV

"Bil sem zelo presenečen," je za portal 24.ur.com povedal Šturbej in dodal, da gre za veliko čast ter hkrati tudi potrditev za dosedanje delo. "S tovrstnimi nagradami se postavljamo ob bok večjim evropskim filmskim produkcijam in potrjujemo kvaliteto in konkurenčnost slovenskega filma, tudi če je ta v primerjavi z drugimi državami podhranjen," je še dodal igralec, ki prihaja iz gledališke družine.

Mednarodna žirija, v kateri so po poročanju javne agencije Slovenski filmski center (SFC) sedeli švedsko-gruzijski filmski ustvarjalec Levana Akina, hrvaška predsednica mreže International Casting Directors Network (ICDN) Timke Grin, nekdanja italijanska nagrajenka projekta Sara Serraiocco, luksemburški producent Bernard Michaux ter filmska strokovnjakinja Jun-hua Čen, je za slovenskega igralca zapisala: "Njegova veličastna in pristna umetniška prezenca je tako močna in prepričljiva, da so oči občinstva uprte vanj, kjer koli se pojavi. Timon Šturbej se s širokim razponom čustev in podob ustvarjalno in pristno zlije z vsako vlogo. Njegova igra je mnogovrstna. Njegov nastop je s subtilnimi izrazi in sugestivno prisotnostjo razorožujoč, večplasten in zasvajajoč – pravo utelešenje igre."

Nad Timonovim dosežkom je bil navdušen tudi oče Branko Šturbej.
Nad Timonovim dosežkom je bil navdušen tudi oče Branko Šturbej.FOTO: POP TV

Posebne časti se je razveselil tudi Timonov oče Branko Šturbej, ki je za naš portal dejal, da "ni besed, s katerimi bi lahko opisal svojo srečo in ponos ob osvojeni prestižni evropski nagradi, ki jo je prejel Timon". Oče in sin v glavnih vlogah v ljubljanski Drami trenutno nastopata v predstavi Jacques in njegov gospodar, Timona pa na koncu meseca čaka tudi premiera predstave Party v režiji Ivice Buljana.

Mlad igralec iz nadaljevanke Reka ljubezni  ni prvi slovenski igralec, ki se je razveselil te nagrade. Šturbej je namreč tretja vzhajajoča zvezda iz Slovenije, ki se je uvrstila med deseterico najbolj obetavnih evropskih igralcev po presoji žirije: leta 2013 je v Berlinu nastopil igralec Jure Henigman, ki ga lahko v teh dneh spremljate v vlogi nenavadnega profesorja v VOYO seriji Gospod profesor,  leta 2017 pa igralka Maruša Majer. Pred njimi so se med vzhajajoče zvezde uvrstili še igralec Marko Mandić ter igralki Aleksandra Balmazović in Iva Krajnc, so še zapisali pri SFC. 

Timon, prejemnik številnih igralskih nagrad, je v pogovoru za portal poudaril, da gredo zasluge za uspešno kariero tudi mami Ines Bukovič: "Že vse življenje me podpira in spodbuja, za kar sem ji neizmerno hvaležen." 

Serijo Gospod profesor si lahko ogledate na VOYO. 

Deset prejemnikov bo nagrado prejelo 14. februarja, ko se bo podelitev in hkrati vrhunec festivala zgodil v palači Berlinale Palast.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.