Domača scena

Komedija Trio Pupe doživela 100. uprizoritev

Koper, 03. 03. 2024 20.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Alen Podlesnik, K. Z.
Komentarji
2

Trije dedci, preoblečeni v ženske – le kaj bi šlo lahko narobe? Če komedijo na visokih petkah in v žabah ustvari trio Smolej, Malalan in Matek, je uspeh, kot vse kaže, zagotovljen, saj so že stoto ponovitev predstave obeležili v SitiTeatru.

Glasbena komedija za tri igralce Trio Pupe je zabavna v rimanih in narečno obarvanih dialogih, predvsem pa všečna s priredbami znanih napevov in popevk od petdesetih let dalje. V glavnih vlogah nastopajo  Uroš Smolej, Daniel Malalan in Rok Matek. Gašper Tič pa se je podpisal pod vrhunski tekst v organizaciji Koprskega Gledališča.

Komedija Trio Pupe je doživel že jubilejno 100. predstavo.
Komedija Trio Pupe je doživel že jubilejno 100. predstavo. FOTO: Arhiv organizatorja

Komedija je nedavno doživela svojo 100. uprizoritev, glavni igralci pa so nam po predstavi povedali: "To je predvsem ena taka lepa slovesnost, naslednje leto, torej leta 2025, pa nas čaka še druga taka obletnica, in sicer 10 let, odkar je bila predstava premierno predstavljena. Staramo se skupaj in žlahtnimo skupaj. Deset let ni ogromno in ni neke razlike. V maski je mogoče malo več dela, vmes smo seveda tudi malo variirali s težo, a neke razlike ni." Ob tem razkrivajo, da se je preobraziti v žensko zelo zahteven proces in dodajajo, da občudujejo dekleta, ki se vsakodnevno oblečejo v žabice, si nadenejo umetne trepalnice in obujejo pete. A tudi ob tem dolgem procesu, ki jih že skoraj deset let spremlja v maski in kostumografiji, predvsem uživajo.

Jubilejno predstavo si je ogledala tudi Nuša Derenda. "Nasmejali smo se, res so profesionalci. Všeč mi je, da se prepletata koroški in primorski dialekt, uživala sem in ni mi žal, da sem prišla," je povedala naša pevka, ki pravi, da je res smešno, ko se moški obleče v žensko, a hkrati pohvali predvsem Urošev lik in njegovo preobrazbo. "Ko sem še pela po Švici, sem srečevala in poznala veliko transvestitov. Vedno so zanimivi in zelo prijazni. Za predstavo pa je to še posebej zabavno." Nuša ob vsebini predstave dodaja, da ji je vedno zanimivo, kako se lahko sorodniki med seboj zaradi zapuščine tako skregajo in dodaja, da tega ne razume, saj je sama človek, ki vse takšne stvari, kot je tudi oporoka, uredi, še preden do njih pride.

V predstavi Trio Pupe nastopajo Uroš Smolej, Daniel Malalan in Rok Matek.
V predstavi Trio Pupe nastopajo Uroš Smolej, Daniel Malalan in Rok Matek. FOTO: Arhiv organizatorja

"Kar smeji se mi, res odlično," o predstavi pravi Nastja Vodenik, pevka vokalne skupine Perpetuum Jazzile, ki je pohvalila igralsko zasedbo in tekst. "Mogoče ni smešno samo to, da se moški obleče v žensko, mislim, da gre za celoten paket. Od cele fizične zmede in ne samo kostuma, ampak celota. Ko se vse skupaj poklopi, umiramo od smeha," dodaja, ko se naveže na vsebino predstave, ki omenja tudi nepričakovano oporoko, v kateri je zapuščina večja vsota denarja, pa pravi: "Če bi dobila veliko denarja od nekoga, ki ga nikoli nisem poznala, bi se kar malo razveselila, priznam. Nič se ne bi branila, eno stanovanje v Ljubljani bi si kupila, potem bi pa že tako zmanjkalo denarja."

"Ni mi bilo dolgčas. Mislim, da sem kar malo zaljubljena v Uroša kot ženska, dobra vaba je. Ampak ja, zelo zabavno. Nisem pričakovala, da bo toliko glasbe, vsi so dobri pevci oziroma pevke," pa o predstavi pravi igralka Melani Mekicar, ki dodaja, da ji je zelo všeč kultura, za katero je značilno, da se moški oblačijo v žensko, ob tem pa dodaja, da je morda prav to način, kako širši množici približati tako imenovano 'drag' kulturo na zabaven način.

Predstava govori o treh sestrah, ki čakajo na razplet oporoke.
Predstava govori o treh sestrah, ki čakajo na razplet oporoke. FOTO: Arhiv organizatorja

Predstava govori o sestrah Donatelli, Fiorelli in Mariji, ki jih v življenju poleg skupnega očeta (materi sta dve, sestri) druži še ljubezen do popevk iz petdesetih let prejšnjega stoletja in nastopanje pod skupnim imenom Trio Pupe. Za tokratni koncert se zdi, da bi lahko bil njihov zadnji skupni nastop, saj ta mineva v pričakovanju 'izida' oporoke po očetovi smrti, od katere si (četudi obstaja možnost, da je oče del premoženja zapustil tudi materama in številnim ljubicam) atraktivna in dominantna Primorka Donatella obeta največji delež ter z njim možnost za 'osamosvojitev' in solistično kariero. Čakanje na oporoko med ne več prav mlade sestre vnese nemir, znova vzniknejo stare zamere in zdi se, da med seboj kar tekmujejo v 'strupenosti' in v tem, katera bo drugo bolj prizadela; Donatella neusmiljeno in žaljivo strelja z vsemi topovi, simpatična in obilna Fiorella, ki jo z Donatello druži tudi skupna mati, ostaja ravnodušna in šaljiva, a je sposobna nasprotnico 'zabiti' v trenutku, konservativna (in zato še vedno deviška) Korošica Marija pa se panično trudi miriti strasti ... Vse, dokler vseh treh znova ne premaga sestrska ljubezen.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
04. 03. 2024 10.01
-2
A to so tiste tri sestre, ki so včasih pele popevke?
Mio56
03. 03. 2024 20.40
+0
nagravzno...ampak ja vsak ma svoje skrite zelje!