Film/TV

Oskarji 2024: Oppenheimer, pojoči Ken in slava Ukrajini

Los Angeles, 11. 03. 2024 03.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
99

Na 96. podelitvi oskarjev v gledališču Dolby v Los Angelesu je letos slavil film Oppenheimer, ki je od 13 nominacij prejel kar sedem oskarjev, in sicer za najboljši film, režijo, glavnega in stranskega igralca, montažo, scenografijo in glasbo. Med osmoljenci so filmi Maestro, Morilci cvetne lune in Barbie.

Oskarja za najboljši film so iz rok Ala Pacina prejeli ustvarjalci filma Oppenheimer, kot je slavil tudi Christopher Nolan za režijo taistega filma, za moško glavno vlogo je prav tako za Oppenheimerja oskarja prejel Cillian Murphy, za glavno žensko vlogo pa je oskarja prejela Emma Stone za Nesrečna bitja. V stranskih vlogah sta slavila Da'Vine Joy Randolph za Bartonovo akademijo in Robert Downey jr. za Oppenheimerja. Film je prejel tudi oskarja za scenografijo, montažo in izvirno glasbo.

Steven Spielberg je Nolanu podelil oskarja za režijo, za katero je bil doslej nominiran osemkrat. Oskarja za moško glavno vlogo so podelili Brandon Fraser, Ben Kingsley, Forest Whitaker, Nicolas Cage in Matthew McConaughey, ki so zasluženi kipec dali v roke irskega igralca Cilliana Murphyja. "Sem čisto navdušen, hvala ekipi in vsem sonominirancem, zares vas občudujem. Sem zelo ponosen Irec, ki nocoj stoji tukaj. Posneli smo film o človeku, ki je ustvaril atomsko bombo, in v dobrem ali slabem živimo v Oppenheimerjevem svetu, zato bi to resnično posvetil mirovnikom vsepovsod," je povedal Murphy.

V najboljši ženski glavni vlogi se je pozlatila Emma Stone za Nesrečna bitja. "Obleka se mi je strgala, najbrž med Kenovo pesmijo, tudi glas ni kaj prida, a kaj bi to. Nagrado delim z vsemi sonominirankami. Ne gre zame, gre za nekaj večjega, za vse, ki smo bili zaslužni, da smo naredili nekaj več, vsi, ki smo vložili svoj talent in trud v ta projekt," se je hlipajoče zahvaljevala Emma, ki je na koncu še dejala: "Ne glejte zadnjega dela moje obleke."

Oppenheimer: 13 nominacij / 7 oskarjev

Nesrečna bitja: 11 nominacij / 4 oskarji

Morilci cvetne lune: 10 nominacij / 0 oskarjev

Barbie: 8 nominacij / 1 oskar

Maestro: 7 nominacij / 0 oskarjev

Anatomija padca: 5 nominacij /  1 oskar

American Fiction: 5 nominacij /  1 oskar

Interesno območje: 5 nominacij / 2 oskarja

96. podelitev oskarjev v Los Angelesu se je po kolažu začela tako, da je voditelj Jimmy Kimmel sedel ob Barbie (v glavni ženski vlogi nenominirana Margot Robbie) na avtobusni postaji in ji priznal, da že "tedne ni jedel", ker mora gostiti podelitev oskarjev, ki se je tokrat pričela uro prej kot ponavadi. Jimmy je po prihodu na oder takoj omenil, da je Barbie največji film leta in da je postal kulturni fenomen, omenil Robbiejevo, kako srčkan je nominirani Ryan Gosling in navrgel, naj se ne sekirata, tudi če ne bosta dobila oskarja, saj sta že zmagala na "genetski loteriji".

Voditelj večera je bil Jimmy Kimmel.
Voditelj večera je bil Jimmy Kimmel. FOTO: AP

Ustavil se je ob Oppenheimerju, igralcih Cillianu Murphyju in Robertu Downeyu ml., Emmi Stone, Yorgosu Lanthimosu, nominirana pa sta bila tudi Jodie Foster in Robert De Niro, ki sta bila skupaj nominirana že leta 1976 za Taksista. De Niru je navrgel, da je bila Jodie "takrat stara toliko, da bi lahko bila njegova hčerka, zdaj pa je dvajset let prestara, da bi bila njegovo dekle" in požel salvo smeha v dvorani. Povedal je še nekaj krepkih na račun stavke v Hollywoodu in o borbi proti umetni inteligenci ter se zahvalil tudi vsem ljudem, ki delajo v zakulisju prireditve, od katerih se jih je četica prišla tudi pokazat na oder.

Prva nagrada večera je bila za žensko stransko vlogo, podelila pa jo je četica petih igralskih dobitnic iz preteklih let, med njimi Jamie Lee Curtis, Mary Steenburgen in Lupita Nyong'o, ki so za najboljšo naslednico razglasile Da'Vine Joy Randolph za Bartonovo akademijo (The Holdovers). "Bog je tako dober, bog je tako dober. Nisem vedela, da bo to moja kariera, saj sem bila prej pevka. Mama me je poslala čez cesto, češ, da je tam nekaj zame. Hvaležna sem ji in vsem, ki so mi pomagali na moji poti, zdaj vidim, da moram biti samo to, kar sem, hvala ..." je v solzah povedala prva dobitnica večera.

Oskarja za najboljši kratki animirani film so prejeli ustvarjalci filma War Is Over!, ustvarjenega po navdihu glasbe Johna Lennona in Yoko Ono
Oskarja za najboljši kratki animirani film so prejeli ustvarjalci filma War Is Over!, ustvarjenega po navdihu glasbe Johna Lennona in Yoko Ono FOTO: AP

Chris Hemsworth in Anya Taylor-Joy sta podelila oskarja za najboljši kratkometražni animirani film, ki je postal War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko, na oder pa je z ustvarjalcema prišel tudi Johnov sin Sean Lennon, izvršni producent filma, ki je celotno dvorano spodbudil, da so materi Yoko, ki je nedavno praznovala 91 let, zaželeli "srečen materinski dan". Za najboljši animirani film pa so proglasili stvaritev Deček in čaplja.

Octavia Spencer in Melissa McCarthy sta podelili kipec za najboljši izvirni scenarij, ki je šel scenaristki in scenaristu filma Anatomija padca, oskarja za najboljši prirejeni scenarij pa je prejel scenarist Cord Jefferson za American Fiction, ki je v zahvalnem govoru poudaril, da bi bilo "dobro narediti 50 filmov za 4 milijone, namesto enega za 200" in da je treba dati priložnost mladim filmarjem, da so "med njimi zagotovo novi Nolani, Scorseseji in Gerwigove".

Billie Eilish in Finneas O'Connell sta nastopila z oskarjem nagrajeno What Was I Made For.
Billie Eilish in Finneas O'Connell sta nastopila z oskarjem nagrajeno What Was I Made For. FOTO: AP

Billie Eilish je z bratom Finneasom O'Connellom izvedla pesem What Was I Made For? iz filma Barbie. Michael Keaton je s kolegico podelil oskarja za najboljšo filmsko masko in ličenje, ki je pripadel ustvarjalcem filma Nesrečna bitja, ki je prejel tudi oskarja za najboljšo scenografijo. Kimmel se je pošalil tudi na račun nagca, ki je na 46. podelitvi oskarjev, leta 1974, tekel čez oskarjevski oder, ko je bil na njem igralec David Niven, ki je komentiral, da je "bilo usojeno, da se to zgodi". Tokrat pa je mišičnjak John Cena dobil čast podeliti oskarja za kostumografijo, ki je spet pripadel filmu Nesrečna bitja.

Po pesmi, ki so jo izvedli Wahzhazhe (A Song for My People) iz filma Morilci cvetne lune, sta Dwayne "The Rock" Johnson in Bad Bunny kipec za tujejezični film podelila stvaritvi Interesno območje iz Velike Britanije, režiser Jonathan Glazer pa se je spomnil tudi žrtev v Gazi.

Goli John Cena je podelil tudi oskarja za kostumografijo
Goli John Cena je podelil tudi oskarja za kostumografijo FOTO: AP

Emily Blunt in Ryan Gosling sta dejala, da bosta pokopala rivalstvo Barbenheimerja, se medtem navidezno skregala ter se spomnila in se zahvalila vsem kaskaderjem, ki omogočajo, da so igralci v filmih tako neustrašni in so velik del filmske magije.

Za igralca v stranski vlogi je na oder prišlo pet nekdanjih dobitnikov, med njimi tudi Christoph Waltz in Tim Robbins, dobil pa ga je Robert Downey jr. za vlogo Lewisa Straussa v Oppenheimerju, kar je bila sicer njegova tretja oskarjevska nominacija po Chaplinu (1993) in Tropski vročici (2009). "Rad bi se zahvalil svojemu groznemu otroštvu in Akademiji, ženi Suzani, ki me je našla in ljubila nazaj v življenje," je bil del zahvale izrednega igralca, ki je končno lastnik zasluženega oskarja.

Zabavna Emily Blunt in Ryan Gosling.
Zabavna Emily Blunt in Ryan Gosling. FOTO: AP

Nekoč filmska dvojčka, danes pa dobra prijatelja, Arnold Schwarzenegger in Danny De Vito, sta priznala, da "sta oba hotela ubiti Batmana" in požela srepi pogled Michaela Keatona, ki ga je zaigral v dveh filmih Tima Burtona. Oskar za najboljše vizualni učinke je šel filmu Godzilla Minus One. Podelila pa sta še nagrado za montažo, kipec pa je šel v roke montažerki Jennifer Lame za film Oppenheimer.

Jon Batiste je ob klavirju zapel pesem It Never Went Away iz filma American Symphony. America Ferrera in Kate McKinnon, soigralki iz filma Barbie, sta podelili kipca za najboljši kratki dokumentarec in najboljši dokumentarni film. Slavila sta filma The Last Repair Shop ter 20 dni v Mariupolu iz Ukrajine, čigar režiser je dejal, da bi rad, da filma nikoli ne bi posnel, in si želi, da se konča vojna in pobijanje v njegovi državi in da Rusija nikoli ne bi napadla njegove države. "Hvala vsem in slava Ukrajini!" je končal svoj govor.

 Nekateri so Goslingov nastop že označili za najboljši letošnji trenutek na Oskarjih, če ne kar v vsej zgodovini.
Nekateri so Goslingov nastop že označili za najboljši letošnji trenutek na Oskarjih, če ne kar v vsej zgodovini. FOTO: AP

Zendaya je podelila nagrado za scenografijo, ki je šla filmu Oppenheimer, za najboljši kratkometražni igrani film pa so proglasili The Wonderful Story of Henry Sugar, oskar za zvok pa je spet šel filmu Interesno območje. Ryan Gosling je skočil v roza smoking Kena iz filma Barbie in spet poskrbel za pravi muzikal na odru, smeh soigralke Margot Robbie in navdušenje prisotnih v dvorani in doma pred zasloni, ko je zapel I'm Just Ken iz omenjenega filma, kitaro pa mu je zaigral sam Slash iz Guns N' Roses. Nekateri pa so Goslingov nastop že označili za najboljši letošnji trenutek na podelitvi oskarjev, če ne kar v vsej zgodovini.

Oskar za izvirno glasbo je šel filmu Oppeheimer, za naj izvirno pesem pa Billie Eilish in bratu Finneasu O'Connellu, ki sta izvedla pesem What Was I Made For? iz filma Barbie. "O tem sem imela včeraj nočno moro," je dejala Billie, preden je prasnila v glasen smeh in se nato posvetila zahvalam. Ko so se spomnili pokojnih kolegov, sta Time to say Goodbye zapela tenorist Andrea Bocelli in njegov sin Matteo, med imeni pa so bili omenjeni Jane Birkin, Matthew Perry, Paul Reubens, Ryan O' Neal, Piper Laurie, Robbie Robertson, Tina Turner in drugi.

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

S...O.E
12. 03. 2024 09.40
+3
kero naključje stavim če bi zbiral narod da ukraine nebi bilo na seznamu za nič razen seznam prostitutk in otrok za prodajo ne razumem kako lahko podpirate državo kjer lahko uradno prodaš otroka
tom74
12. 03. 2024 09.19
+4
Vse se razvrednoti, ko Ukraina zmaguje povsod. Od eurosonga, oscarjev.....Brez veze
vvvilice
12. 03. 2024 08.33
+1
Babilonski ritual
gozdar1
11. 03. 2024 21.47
-2
Film , ki prikazuje ruske zločine nilč čudnega, da je ruska trol brgada tako glasna.
Nevtralni
11. 03. 2024 21.17
-4
Slava Ukrajini ni nacistični pozdrav, kot to prikazuje ruska propaganda
Mamuth
11. 03. 2024 21.03
+3
Gosling bi lahko postal igralska legenda, ampak se je z barbi malo ustrelil v koleno.
Samo navijač
11. 03. 2024 20.25
+2
Vsi nažrti z adrenochromom. Pa kdo se sploh gleda ta ku.....haus.
caspera1
11. 03. 2024 18.13
+3
Meni je bil Ryan Gosling dober in šarmantne igralec. Odkar je igral Kena, mi ne gre. Vem, da je samo vloga in vem, da se gre za denar, ampak ne morem pomagat.
Josko Joras
11. 03. 2024 17.51
+8
Ko bo Trump predsednik ZDA Ukrajina ne bo več tako opevana
Gram
11. 03. 2024 19.08
+1
Čisto nič ni boljši od Bidna, samo drugačno pakiranje. Odloča pa tako ali tako noben predsednik.
visoki
11. 03. 2024 17.12
+10
ko zaspiš pri gledanju filma se potem vprašaš kako lahko takšen film zmaga
Tri pisane marjetice
11. 03. 2024 16.42
+8
Kok je bil lep nastop tistega roza pojočega klovna. Sami šlatajoči se moški, vrhunsko. Kar mladi na ekranih gledajo, to jim je za vzor.
Stauffenberg
11. 03. 2024 15.29
+17
Ti oskarji so tako brezvezni kot evro song.
Na pol ovca
11. 03. 2024 15.21
+13
Pred leti se je pojavljala misel da je NATO 4 reich glede na to da proslavljamo pozdrav Ukrajinskih Banderitov Slava ukrajini, kar je enako NDH hrvaškemu za dom spremni ali Nemškemu Zieg Heil ... je ocena da je Nato 4. reich nedvomno pravilna... edino ni mi najbolj jasno kako v to zgodbo paše druga forsirana agenda zahodne elite to je LGBT+
nikhrast
11. 03. 2024 15.21
-21
Kar lepa oddaja letos, pa ne komplicirana, pa prej je bila končana.
FAUSTOS1
11. 03. 2024 15.05
+7
LETOS verjetno najslabša izbira oskarjev v zgodovini,vsi ti prejemniki se čez pol leta ne bodo več omenjali.
ivan res grozni
11. 03. 2024 16.41
-7
Natoforever
11. 03. 2024 14.10
-26
Slava Ukrajini, Herojem Slava.
Heprk
11. 03. 2024 16.27
+12
slayer2
11. 03. 2024 19.29
+4
abmam
11. 03. 2024 19.46
+5
nestabilen
11. 03. 2024 14.08
+17
Se dobr da so zavrnil prosnjo Zelenskega da bi govoril na podelitvi ( saj je igralec po poklicu a ne).
ivan res grozni
11. 03. 2024 16.42
-5
Pred rusko agresijo je bil Zelenski za Putina najboljši komik.
Zivo
11. 03. 2024 13.36
+20
Brez propagande za vojno v Ukrajini ne gre. Pozdrav Slava Ukrajini je nastal pod Bandero.
Old_geezer
11. 03. 2024 14.26
-17
Vseeno pod kom je nastal. Zdaj se uporablja kot simbol herojskega odpora proti okupatorju.
Zivo
11. 03. 2024 16.08
+12
Ja, res je vseeno, ker EU postaja vedno bolj nacistična in fašistična. Premik v skrajno desno, Ursula n v Budimpešti pove, katere stranke je treba ukiniti, v Italiji imajo fašisti zborovanja, Schwab iz WEF pravi, da volitve ne bodo več potrebne itd. No na Hrvaškem so spoznali, da je pozdrav Za dom spremni neprimeren. V Ukrajini pa ne spoznajo tega. Zakaj?
ivan res grozni
11. 03. 2024 16.44
-9
Gre za propagando za neodvisno Ukrajino. Bandera je bil v začetku za naciste, ker so Ukrajino osvobodili Rusov. Ko je ugotovil, da ne bo nič z neodvisno Ukrajino se je uprl in pristal v nemškem koncentracijskem taborišču.
abmam
11. 03. 2024 19.51
+3
Bučkapaceukrmper
11. 03. 2024 13.05
+12
Banion
11. 03. 2024 12.26
+14
za tisto bedarijo imenvano bvarbie je še eden preveč