Film/TV

Deset trenutkov, ki so zaznamovali zgodovino oskarjev

Los Angeles, 09. 03. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Čez lužo je v mestu zvezd že vse pripravljeno na letošnjo podelitev oskarjev, ki se bo 10. marca odvila v gledališču Dolby v Los Angelesu. Prireditev, ki si jo vsako leto ogleda več milijonov ljudi po vsem svetu, vsako leto poskrbi za presenečenja, dramo, šok in zabavo. Katerih deset trenutkov pa se je za vselej zapisalo v zgodovino oskarjev?

Zaušnica, ki je razdvojila svet

Težko je govoriti o trenutkih, ki so zaznamovali zgodovino oskarjev, brez zloglasne zaušnice iz leta 2022, ko je Will Smith fizično obračunal s Chrisom Rockom. Komik se je na odru pošalil na račun obrite pričeske Smithove soproge Jade, kar je igralca, ki je nato še isti večer prejel oskarja za glavno moško vlogo, vrglo iz tira. Skočil je na oder, komiku zabičal, naj ne govori o njegovi ženi, in ga udaril.

Zaušnica je razdvojila javnost. Medtem ko so nekateri Rockovo šalo označili za neprimerno, Smithov odziv pa pripisali odzivu soproga, ki brani svojo ženo, so bili drugi mnenja, da na podelitvi oskarjev ni prostora za nasilje. S tem se je strinjala tudi Akademija, ki je Willa Smitha za desetletje izključila iz svojega kroga.

Padec Jennifer Lawrence

Leto 2013 si bo igralka Jennifer Lawrence zapomnila za vse življenje. Ne le, da je osvojila oskarja za najboljšo igralko, na poti na oder se je pred očmi celega sveta spotaknila in se pobližje spoznala s stopnicami. Igralka je kasneje razkrila, da je bila za spodrsljaj kriva sicer prečudovita Diorjeva kreacija, ki pa ni bila najbolj prijazna za uporabo. Igralki, ki si je ob padcu od sramu zakrila obraz, so stanovski kolegi namenili bučen aplavz in stoječe ovacije.

(Pre)drzna Cher

Golo kožo in skoraj kostumsko opravo je na oskarjih predstavila glasbenica Cher, ki je v sodelovanju z Bobom Mackiejem takrat dodobra zatresla konservativno igralsko industrijo. "Vedela sem, da me ne jemljejo resno, zato sem si dala duška," je svojih modnih odločitvah, ki sta z leti postali ikonični, zagovarjala v intervjuju za Vogue

Golo kožo in skoraj kostumsko opravo je na oskarjih predstavila glasbenica Cher.
Golo kožo in skoraj kostumsko opravo je na oskarjih predstavila glasbenica Cher. FOTO: Profimedia

Angelina Jolie poljubila svojega brata

Angelina Jolie in njen brat James Haven sta v začetku tisočletja poskrbela za burn odziv javnosti. Spomnimo, po tem ko je osvojila kipca v kategoriji za najboljšo stransko vlogo v filmu Nore in svobodne, je zvezdnica brata poljubila kar na usta, po mnenju mnogih pa je bil poljub nekoliko predolg za poljub med sorojencema. "Tako sem v šoku in tako sem ta trenutek zaljubljena v svojega brata," je dejala v svojem zahvalnem govoru. Hollywoodska zvezdnica je svojega brata v javnosti nato še večkrat poljubila na usta, svojo odločitev pa argumentirala z besedami: "Žalostno je, da se lahko nekaj tako čudovitega in čistega sprevrže v cirkus."

Angelina Jolie z bratom Jamesom Havenom.
Angelina Jolie z bratom Jamesom Havenom. FOTO: AP

Oskarjev sebek

Težko je verjeti, da mineva že desetletje od nastanka oskarjevega sebka. Leta 2014 je splet 'zrušil' skupinski zvezdniški sebek. Kameri so svoj prešeren hollyoodski nasmešek pokazali Jared Leto, Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Ellen DeGeneres, Bradley Cooper, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Angelina Jolie in Lupita Nyong'o ter njen brat Peter

 Leta 2014 je splet 'zrušil' skupinski zvezdniški sebek.
Leta 2014 je splet 'zrušil' skupinski zvezdniški sebek. FOTO: Profimedia

Zmešnjava s kuvertama 

"Zgodila se je napaka," so besede, ki so zaznamovale podelitev oskarjev leta 2017. Po tem ko je bil film Dežela La La razglašen za najboljši film in se je ekipa že veselila najpomembnejšega kipca večera, se je izkazalo, da je prišlo v zaodrju do zmešnjave s kuvertama. Oskarja za najboljši film je v resnici osvojil film Mesečina. "To ni šala. Film Mesečina je osvojil oskarja za najboljši film," je odmevalo po dvorani, polni šokiranih gledalcev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Idina Menzel je postala Adele Dazeem

Igralka in glasbenica Idina Menzel je leta 2014 sodelovala pri enem najuspešnejših animiranih filmov v zgodovini. Glas je posodila liku Elze v risanki Ledeno kraljestvo ter se zavihtela na vrhe glasbenih lestvic s hitom Let it go, ki ga je zapela tudi na podelitvi oskarjev tisto leto. Njen nastop je napovedal John Travolta. Med napovedjo se je zvezdniku jezik zapletel do te mere, da je ime nastopajoče izgovoril popolnoma narobe in tako je Idina Menzel postala Adele Dazeem. Prav letos mineva deset let od tega zabavnega spodrsljaja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Marlon Brando in Sacheen Littlefeather

Skok v zgodovino. Leta 1973 je Marlon Brando za vlogo v kultnem Botru prejel oskarja za najboljšega igralca, na oder pa je namesto njega zakorakala Sacheen Littlefeather, predstavnica avtohtone ameriške skupnosti. V igralčevem imenu je zavrnila filmsko nagrado, pojasnila, da je igralec zaradi "spornega ravnanja z Indijanci v filmski industriji in filmih, ki se predvajajo po televiziji" ne more sprejeti in ob vzklikih neodobravanja iz dvorane izrazila željo, da bi se naša srca v prihodnje srečala z ljubeznijo in radodarnostjo.

Sacheen Littlefeather, predstavnica avtohtone ameriške skupnosti.
Sacheen Littlefeather, predstavnica avtohtone ameriške skupnosti. FOTO: Profimedia

Goli aktivist

Leta 1974 je na oder oskarjev pritekel gol umetnik, fotograf in aktivist Robert Opel. Goli tek po odru je izvedel kot del svojega umetniškega projekta, s katerim se je želel postaviti po robu družbi, ki je bila po njegovem mnenju preveč konformistična. Opel ni bil aretiran, britanski igralec David Niven, ki je takrat podeljeval nagrado, se je na podvig odzval s šalo: "Ali ni zanimivo, da edini smeh, ki ga bo ta moški kadar koli izvabil v svojem življenju, izhaja iz dejstva, da se je slekel in pokazal svoje pomanjkljivosti?"

Igralec David Niven in goli aktivist Robert Opel.
Igralec David Niven in goli aktivist Robert Opel. FOTO: AP

12-minutne stoječe ovacije za legendarnega Charlieja Chaplina

Legendarni Charlie Chaplin, ki je bil v šestdesetih letih praktično izgnan iz ZDA, se je leta 1972 tja vrnil, da bi prejel oskarja za življenjske dosežke. Filmski kolegi so ga počastili z 12-minutnimi stoječimi ovacijami, Chaplina pa je to ganilo do solz, oskarja pa pa je bil zelo vesel. V govoru je dejal, da so vse besede v tem trenutku odveč in premalo. "Rečem lahko le hvala za to čast. Vsi ste čudoviti, prijazni ljudje."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
10. 03. 2024 14.47
+1
Zaslužena šamarčina...
rokololo
09. 03. 2024 10.08
+0
Will Smith kralj. Ta neka čudna komedija, ko se norčujejo kar iz vsega in mislijo, da so smešni, je prekinil lep šamar.
Dragica Cegler
09. 03. 2024 09.29
10 trenutkov?
Peni Stojanović
09. 03. 2024 08.56
-1
willsmith....😅🤣😂😁😆 bebcek