FILM/TV

Dvakratni oskarjevec Michael Caine dopolnil 90 let

London, 14.03.2023, 7:53 | Posodobljeno pred 5 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Michael Caine, ki danes praznuje svoj 90. rojstni dan, je doslej nastopil že v več kot sto filmih. Kljub temu da so mu nekoč napovedovali, da ne bo postal igralec, je dvakratni oskarjevec s svojem značilnim cockneyjskim naglasom postal eden najbolj priljubljenih filmskih zvezdnikov svoje generacije.

Dvakratni oskarjevec Michael Caine, eden najbolj priljubljenih filmskih zvezdnikov svoje generacije, praznuje 90 let. Legendarni filmski umetnik pa je veliko več kot to. V svoji domovini Caine, kjer ga je pokojna britanska kraljica Elizabeta II. povzdignila tudi v viteza, velja za kultno osebnost.

V filmih je Caine znal prepričati kot šarmantni zapeljivec ali zlobni gangster. Je mojster čustev in občinstvo lahko gane do solz. Ne glede na to, ali gre za uspešnice, komedije, psihološke trilerje ali avtorske filme z nizkim proračunom, rojeni Londončan zmore vse.

Rodil se je 14. marca 1933 kot Maurice Joseph Micklewhite v delavskem predelu Londona. Sprva se je sicer zdelo, da zanj kariera v filmskem poslu ne pride v poštev. Sam nikoli ni pozabil, da je otrok delavskega razreda, na kar pogosto poudarja s ponosom. Prav njegov izvor mu je bil vedno motivacija, da se izkaže in vsem, ki vanj niso verjeli vanj, pokaže, kaj zmore.

Dvakratni oskarjevec Michael Caine je dopolnil 90 let.
Dvakratni oskarjevec Michael Caine je dopolnil 90 let.FOTO: Profimedia

Po finančno neuspešnih filmskih začetkih v 50. letih minulega stoletja, ko se je tudi poročil in je, da bi preživljal svojo mlado družino, opravljal najrazličnejša dela, tudi v jeklarni, se je v 60. letih minulega stoletja njegova igralska kariera kmalu začela vzpenjati.

Z vlogami v vojni drami Zulu, vohunskem trilerju Strogo zaupno Ipcress in filmu Alfie leta 1966 se je Caine dokončno uveljavil kot filmski zvezdnik. Prav za vlogo v filmu Alfie je prejel svojo prvo od šestih nominacij za oskarja. A je trajalo kar nekaj časa, preden je dobil tako želeno filmsko nagrado. In zlati kipec je dobil kar dvakrat – za najboljšo stransko vlogo leta 1987 za vlogo v filmu Hanna in njeni sestri. Leta 2000 je sledil drugi oskar za vlogo v filmu Hišni red.

Kljub njegovi visoki starosti je znan tudi že njegov naslednji filmski projekt. V tretjem delu trilerja Mojstri iluzij se z vlogo zlobneža znova vrača pred filmske kamere.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.