Film/TV

Film Anatomija padca veliki zmagovalec francoskih filmskih nagrad cezar

Pariz, 24. 02. 2024 13.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.A.
Komentarji
0

Sodna drama Anatomija padca francoske režiserke Justine Triet je v petek zvečer slavila na podelitvi francoskih filmskih nagrad cezar v Parizu. Prejela je šest nagrad, poleg nagrade za najboljši film je igralka Sandra Hüller prejela tudi nagrado za najboljšo igralko.

Film Anatomija padca je veliki zmagovalec francoskih filmskih nagrad cezar. Film režiserke Justine Triet je slavil v kategoriji za najboljši film, prejeli pa so tudi nagrado za režijo in izvirni scenarij. 45-letna francoska režiserka je po pisanju tujih medijev tako postala druga filmska ustvarjalka v 49-letni zgodovini podeljevanja nagrad cezar, ki je bila nagrajena za najboljšo režijo. 

Justine Triet in Sandra Hüller ob prejetju kipcev
Justine Triet in Sandra Hüller ob prejetju kipcev FOTO: Profimedia

Swann Arlaud je za vlogo v filmu prejel nagrado za najboljšo moško stransko vlogo, Sandra Hüller pa je bila kot najboljša igralka nagrajena za vlogo uspešne nemške pisateljice, ki je osumljena umora svojega moža. Kot je povedala ob prevzemu nagrade, je počaščena, da je prejela nagrado, še posebej kot tujka. 45-letna igralka sicer velja tudi za favoritko za oskarja, ki bodo podeljeni 10. marca. "Tega ne bi pričakovala, še posebej ne kot Nemka. Na snemanju jezik in poreklo nista bila ovira, ampak priložnost," je igralka povedala v francoščini.

Sandra Hüller je bila nagrajena za vlogo uspešne nemške pisateljice.
Sandra Hüller je bila nagrajena za vlogo uspešne nemške pisateljice. FOTO: Profimedia

Za najboljši tuji film je obveljal Simple comme Sylvain kanadske režiserke Monie Chokri. Častnega cezarja je prejel britansko-ameriški režiser Christopher Nolan. Kot je povedal, je to zanj izjemna čast, dodal pa je še, da ga od nekdaj navdušuje francoska ljubezen do filma. Častnega cezarja je prejela tudi francoska igralka in režiserka Agnes Jaoui.

Častnega cezarja je prejel britansko-ameriški režiser Christopher Nolan.
Častnega cezarja je prejel britansko-ameriški režiser Christopher Nolan. FOTO: Profimedia

Podelitev francoskih filmskih nagrad je letos potekala v senci novih škandalov glede spolnih zlorab. V začetku februarja je igralka Judith Godreche vložila kazensko ovadbo proti filmskima režiserjema Benoitu Jacquotu in Jacquesu Doillonu zaradi spolne zlorabe mladoletnice, kar naj bi se dogajalo med letoma 1986 in 1992. Danes 51-letna igralka je spregovorila tudi na prireditvi. V ganljivem govoru je posvarila pred ekscesi v kinematografiji, ki po njenih besedah včasih prikriva nezakonito trgovino z mladimi dekleti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.