Film/TV

Film Klub golih pesti po burnem odzivu znova s prvotnim koncem

Kitajska, 07. 02. 2022 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tem, ko je je kitajska pretočna platforma nasilni konec ikoničnega filma Klub golih pesti zamenjala s preprostim sporočilom, v katerem je bilo zapisano, da je zmago odnesla oblast, je sedaj po burnem odzivu ljudi filmu povrnila prvoten konec.

Klub golih pesti, v katerem so med drugimi zaigrali Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter in Jared Leto, zaradi svojega epiloga ni dišal znani kitajski pretočni platformi, ki se je zato odločila, da bo sama poskrbela za bolj primeren konec filma. 

Brad Pitt v filmu Klub golih pesti.
Brad Pitt v filmu Klub golih pesti. FOTO:

Filmska cenzura je poskrbela, da se originalni konec filma, ki se konča v nasilju in eksplozijah, v kitajski verziji zaključi s preprostim napisom, v katerem je razkrito, da je zmagala oblast.

Nova verzija filma je hitro postala predmet viralnih šal na spletu, strogo politiko pa so obsodili tako borci za človeške pravice kot tudi tisti prebivalci Kitajske, ki so si predhodno ogledali film s pomočjo piratskih spletnih strani. Poustvarjen konec je komentiral celo Chuck Palahniuk, avtor originalnega knjižnega dela, po katerem je bil posnet film, in sarkastično dejal, da je to "čudovito" ter da na Kitajskem očitno "vsi živijo srečno do konca svojih dni."

Odločitev za spremembo konca je povzročila tako buren odziv, da si je platforma kasneje premislila in filmu skoraj v celoti povrnila prvotno zgodbo. Natančneje, od dvanajstih izbrisanih minut je enajst minut znova zaživelo in tako za seboj pustilo zgolj prizore, ki so vključevali goloto.

To ni bilo prvič, da je umetniško delo z Zahoda na Kitajskem dobilo drugačno upodobitev. Lani je posebna epizoda Prijateljev na Kitajskem ostala brez prizorov z Lady Gaga. Razlog za eliminacijo zvezdnice je bilo njeno srečanje z Dalajlamo, ki na Kitajskem velja za upornika.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trolololol
07. 02. 2022 18.23
+2
Občutljivčki.
Qualisvirtalisoratio
07. 02. 2022 18.15
+1
svoboda po kitajsko