Film/TV

Filmi, ki so krojili leto 2023

Ljubljana, 29. 12. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 18 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
1

Iztekajoče se leto je postreglo z obilico filmskih poslastic, z nekaj zanimivimi domačimi filmi, poleti smo bili priče tudi fenomenu Barbenheimer, sicer pa smo dobili tudi kopico nadaljevanj znanih filmskih franšiz, od Krika, Indiane Jones, do Marvelovih filmov pa vse do Žage, Izganjalca hudiča in Aquamana. Preberite si tudi, kdo vse iz filmskega sveta nas je zapustil v letu 2023.

Januarja 2023 smo v kinu gledali Operacija Fortune: Prevara stoletja, akcijsko komedijo Guya Ritchieja, ki je še vedno najboljši v svojem elementu, tudi Vincijev Dedek gre na jug je januarja naposled prišel na redni spored, v njem pa svoje dogodivščine razgrneta prekaljena Boris Cavazza in Vlado Novak, pomaga jima mlada Zala Đurić, film pa je precej manj odmeval kot Babica gre na jug, ki je bil prvi film v samostojni Sloveniji, nadaljevanje pa si je prislužilo zlato rolo za doseženih 25 tisoč gledalcev.

 V filmu Dedek gre na jug Vincija Vogue Anžlovarja sta zaigrala prekaljena Boris Cavazza in Vlado Novak.
V filmu Dedek gre na jug Vincija Vogue Anžlovarja sta zaigrala prekaljena Boris Cavazza in Vlado Novak. FOTO: Cinemania Group

Tudi Fabelmanovi, sicer z letnico 2022, so bili na ogled, v biografski drami pa gre za zelo oseben kinematografski spomin na okoliščine in družino, ki so oblikovale življenje in kariero kultnega Stevena Spielberga. Ljubitelji grozljivk so si lahko ogledali M3GAN, v kateri robot v podobi dekleta postane del družine, a prične živeti svoje življenje.

Ogledali smo si lahko tudi epsko dramo Babilon Damiena Chazella, v katerem igrata Brad Pitt in Margot Robbie v več kot triurni hollywoodski epopeji o Los Angelesu v 20. letih prejšnjega stoletja. Gre za zgodbo o prevelikih ambicijah in nezaslišanem presežku. Sledi vzponu in padcu številnih likov v obdobju nebrzdane dekadence in razuzdanosti v zgodnjem Hollywoodu. Tisti, ki so zamudili, pa so si lahko ogledali tudi odlično komično dramo Duše otoka s Colinom Farrellom in Brendanom Gleesonom.

Februarja so na svoj račun lahko prišli ljubitelji dveh izjemno zabavnih Galcev, Asterixa in Obelixa, v filmu Asterix in Obelix: Srednje kraljestvo. Zamudniki so lahko hlastnili po vrhunski drami Kit Darrena Aronofskyja, ki je z oskarjem pozlatil glavnega igralca Brendana Fraserja.

M. Night Shyamalan je ponudil grozljivo Trkanje v koči, grozljivka Posvetitev pa spremlja zgodbo Grace, ki se po sumljivi smrti svojega brata duhovnika odpravi iskat resnico v oddaljeni samostan na Škotskem. Otroke je zabavala animirana pustolovščina 100 % volk, dekleta in žene, ki jim je všeč mišičasti Channing Tatum, pa najbrž niso zamudila plesne komedije Vroči Mike: Zadnji ples. Tisti, ki so bili malce nostalgični, pa so si lahko šli ogledat tudi kultno epopejo Titanik, ki so jo ob 25-obletnici ponudili v 4K Real 3D-tehniki.

Sredi februarja so na svoj račun prišli tudi ljubitelji super junakov iz Marvelovega univerzuma, saj je na platna priletela ZF akcijska komedija Ant-Man in Osa: Kvantomanija, Tin Vodopivec, ki ga najbolje poznamo iz stand-up scene, pa je predstavil prvenec Nekaj sladkega. Medved na koki pa je najbrž navdušil vse tiste, ki prisegajo na črni humor in glede filmov nimajo prevelikih umetniških pričakovanj.

V gledališču Dolby v Los Angelesu je 13. marca na 95. podelitvi oskarjev smetano kipcev prejel film Vse povsod naenkrat, ki so ga proglasili za najboljši film – za režijo in izvirni scenarij sta oskarja prejela Daniel Kwan in Daniel Scheinert, za najboljšo igralko so nagradili Michelle Yeoh, za igralca pa Brandona Fraserja. Zmagovalni film je od 11 nominacij prejel sedem oskarjev.

Spomladi so otroke zabavale animirane dogodivščine Moja poredna vila, Pozabljenčki in Zajčja šola: Velika kraja jajc, marca pa so platna zavzeli tudi boksarka drama Creed III, ki nadaljuje sago Rocky, ki jo je pričel Sylvester Stallone že daljnega leta 1976, romantična komedija Mogoče te vzamem z Emmo Roberts, Richardom Gereom in Diane Keaton in srbski triler Vera, ki ga je navdihnila resnična zgodba Vere Pešić, vohunke iz časa druge svetovne vojne, ki so jo nekateri imenovali "srbska Mata Hari".

Krik 6 je ponudil novo poglavje slavne franšize, ki spremlja štiri preživele, ki so zapustili majhno mesto Woodsboro in se preselili v New York, da bi na novo zaživeli, a tam veljajo nova pravila. Adama Driverja smo lahko gledali v ZF akcionerju 65, Zacharyja Levija pa v nadaljevanju filma Šazam! iz leta 2019, ki tokrat nosi naslov Šazam! Bes bogov. Ljubitelje filmske serije John Wick pa je konec marca zagotovo razveselil, če že ne pretirano navdušil četrti film, v katerem nas naslovni junak, ki ga upodablja Keanu Reeves, popelje v kriminalno podzemlje New Yorka, Pariza, Osake in Berlina. Dungeons & Dragons: Čast med tatovi pa je najbrž navdušil tiste, ki so jim blizu pustolovske komedije. 

Aprila je Ben Affleck predstavil film Air: Nekaterim legendam je usojeno leteti. Oskarjevska ekipa z Affleckom in Mattom Damonom na čelu je predstavila film o eni najvplivnejših športnih znamk na svetu, zgodbo o legendarni supergi, ki je navdušila Jordana in rešila podjetje in znamko Nike. Animirani film Brata Super Mario film je zagotovo pritegnil gamerje, ki prisegajo na legendarnega Nintendovega Maria. Russell Crowe je dobro zaigral v ne pretirano dobrem Papeževem eksorcistu, ljubitelje srbskih filmov pa je sredi aprila v kinih pričakala drama Indigo kristal, domača komična drama Jezdeca s Timonom Šturbejem pa je postavila na preizkušnjo osebne vrednote in svobodno voljo.

Sredi aprila sta v komični grozljivki Renfield dokaj navdušila Nicolas Cage in Nicholas Hoult, nov pogled na literarno klasiko Alexandra Dumasa pa je ponudila zgodovinska pustolovščina Trije mušketirji: D'Artagnan. Toni Collette in Monica Bellucci sta nas skušali nasmejati v mafijski komediji Mama mafija, tudi v 3D-tehniki so v začetku maja prileteli Varuhi galaksije: 3. dejanje, prekaljene Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen in Mary Steenburgen pa so se trudile v Klubu zadovoljnih žensk: naslednje poglavje. Priyanka Chopra Jonas je zaigrala v romantični komediji Ko ljubezen spet potrka, otroci pa so lahko uživali v animiranem filmu V 80 dneh okoli sveta in novi, tokrat filmski, različici Male morske deklice.

Vin Diesel še kar vztraja v franšizi Hitri in drzni, sredi maja je bil na ogled že 10. del, pomagal pa mu je tudi Jason Momoa, Robert De Niro je zaigral v komediji Moj fotr, Ben Affleck pa v trilerju Hipnotiziran. Rob Savage je režiral novo priredbo Črnega moža po romanu Stephena Kinga.

Poleti je bil čas za animiranega Spider-Mana: Potovanje skozi spider-svet, Transformerji: Vzpon zveri pa so že sedmi film iz serije, ki se je pričela že leta 2007, ko je prvi film režiral Michael Bay. Sredi junija je v kina prišla Disney-Pixarjeva animirana pustolovščina Elementi, prav tako kot Flash, ki ga je zaigral Ezra Miller in se v filmu sreča celo z Batmanom (Michael Keaton), film pa poskrbi za trk dveh superherojskih svetov.

Gerard Butler se je podal na Misijo Kandahar, Jennifer Lawrence pa je bila Punca za vse. Konec junija pa je bil končno tudi čas za novega Indyja, saj smo na peti film Indiana Jones in artefakt usode morali čakati kar 15 let. Filmska serija je prisotna že vse od leta 1981, ko je Steven Spielberg ponudil prvi film. Režijo petega je Spielberg prepustil Jamesu Mangoldu, debeli dve uri in pol filma pa ponudita več kot dovolj razlogov, da Indyjevi oboževalci niso bili razočarani. 

 Režiser James Mangold v petem Indiani Jonesu s Harrisonom Fordom na čelu ponudi več kot dovolj razlogov, da Indyjevi oboževalci niso bili razočarani.
Režiser James Mangold v petem Indiani Jonesu s Harrisonom Fordom na čelu ponudi več kot dovolj razlogov, da Indyjevi oboževalci niso bili razočarani. FOTO: Profimedia

Mlajši so lahko uživali v animirani pustolovščini Ruby, najstniški kraken, Totalno odštekanem izletu in Gradu strahov, tisti, ki jih še vedno prepriča Tom Cruise kot Ethan Hunt, pa v Misiji: nemogoče - Maščevanje, 1. del. 20. julija pa sta na velika platna prišla dva diametralno različna filma, ki pa sta uprizorila pravi poletni boj na kinoblagajnah. "Živeti v Barbie deželi pomeni biti popolno bitje na popolnem mestu. Razen če imaš popolno eksistencialno krizo. Ali pa si Ken," se je glasila najava Barbie, Oppenheimer pa je zgodba, ki spremlja ameriškega znanstvenika J. Roberta Oppenheimerja in njegovo vlogo pri razvoju atomske bombe.

V poletnem filmu Barbie sta kot Barbie in Ken zaigrala Margot Robbie in Ryan Gosling ...
V poletnem filmu Barbie sta kot Barbie in Ken zaigrala Margot Robbie in Ryan Gosling ... FOTO: Profimedia

Tako imenovani Barbenheimer pa je postal pravi kulturni fenomen, ki je obkrožal hkratno predvajanje obeh filmov. Močno nasprotje med Barbie – domišljijsko komedijo Grete Gerwig o modni punčki Barbie – in Oppenheimerjem – epskim biografskim trilerjem Christopherja Nolana o fiziku J. Robertu Oppenheimerju je vzbudilo komičen odziv uporabnikov svetovnega spleta, vključno z memi in spominki na to temo. Četudi je šlo oz. gre za dve skrajni nasprotji, je revija Variety fenomen označila za filmski dogodek leta.

 ... s filmom Oppenheimer Christopherja Nolana pa se je vnela prava bitka za gledalce, fenomen pa so poimenovali Barbenheimer.
... s filmom Oppenheimer Christopherja Nolana pa se je vnela prava bitka za gledalce, fenomen pa so poimenovali Barbenheimer. FOTO: Profimedia

Poleti je bil čas tudi za Jasona Stathama v Megalodonu 2, ko je bil čas za še večji spektakel z gigantskim morskim psom kot v prvem delu, Wes Anderson pa je ponudil svoj Asteroid City, zgodbo o izmišljenem ameriškem puščavskem mestu okrog leta 1955, s standarno ekipo prvokategornikov, kot so Jason Schwartzman, Tom Hanks, Tilda Swinton, Bryan Cranston in Edward Norton.

Prikotalile so se tudi animirane Ninja želve: Mutantska ujma, še en (nepotreben?) super junak Blue Beetle v sodobni akcijski zgodbi iz DC vesolja, grozljivka Drakula: Prebujeno zlo s predzgodbo o začetku legende o Drakuli, Orlando Bloom pa je se je podal na pot od igričarja do dirkača ter zaigral v Gran Turismo, ki sicer temelji na neverjetni resnični zgodbi.

Denzel Washington je v trilerju Pravičnik 3 ponudil zadnje poglavje, mlajši so uživali v Preprosto super in komediji Še 10 dni brez mame, konec avgusta pa smo lahko gledali Jima Caveziela v biografskem filmu Zvok svobode. Septembra je v kinodvorane prišla komedija Moja obilna grška poroka 3, grozljivka Nuna II in Smrt v Benetkah, vznemirljivi nadnaravni triler, ki temelji na romanu Agathe Christie, z naslovom Zabava za noč čarovnic, ki ga je režiral Kenneth Branagh in odigral tudi eno od glavnih vlog.

Sredi septembra je v filmu 2017 priznani slovenski pisatelj, scenarist in režiser Goran Vojnović gledalce popeljal v zakulisje evropskega košarkarskega prvenstva, na katerem je naša zlata reprezentanca s srčnostjo, vztrajnostjo in prijateljstvom dosegla neverjetno zmago in se zapisala v zgodovino.

Tudi Plačanci 4 so še vedno donosna franšiza, kjer so svojo moč in mišice merili Jason Statham, Sly Stallone, Jamie Foxx, 50 Cent, Dolph Lundgren in drugi. V središču filma Kreator pa je umetna inteligenca ter njene potencialne koristi in nevarnosti za človeštvo, kar je tudi ena izmed najbolj aktualnih tem današnje družbe. A film kljub aktualnosti ni pretirano navdušil kritikov in gledalcev. Od ustvarjalcev filma Vloga za Emo pa smo dobili Šepet metulja, o sanjah, premagovanju ovir in vztrajanju, v režiji Alena Pavsarja, ki je decembra prejel drugo zlato rolo za preseženih 50 tisoč gledalcev.

Pred nočjo čarovnic smo lahko prevetrili že 10. Žago, saj predzgodbe z Ugankarjem še vedno dobro vžgejo, kar smo se lahko prepričali v Žaga X, precej manj pa je navdušil Izganjalec hudiča: Vernik, Taylor Swift je oktobra ponudila svoj koncertni film The Eras Tour in spet podirala rekorde, tisti, ki pa so si zaželeli konkretne zgodovinske drame z veliko akcije, pa niso mogli zgrešiti z Morilci cvetne lune, najnovejšim filmom kultnega Martina Scorseseja, v njem zaigrata Leonardo DiCapro in Robert De Niro, posvetiti pa mu morate skoraj tri in pol ure svojega življenja.

Predzgodbe z Ugankarjem še vedno dobro vžgejo, kar smo se lahko prepričali v Žaga X.
Predzgodbe z Ugankarjem še vedno dobro vžgejo, kar smo se lahko prepričali v Žaga X. FOTO: Blitz Slovenija

Kdor pozna serijo iger Pet noči pri Freddyju, je morda posegel tudi po istoimenskem filmu, kot verjetno tudi po biografskem filmu 3211 kdo, ki poskuša Rasto, popularnega srbskega raperja z reggae pridihom, saj je v film zapakiral tako osebno zgodbo kot svojo glasbo, na premiero pa prišel v Ljubljano pozdravit tudi slovenske oboževalce.

Iz Marvelovega ozvezdja so prišli še Marveli ter grozljivki Govori z mano in Dragi David, sicer pa je november tudi čas festivala Liffe, ki je med 8. in 19. novembrom v 34. izdaji Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Liffe vabil z 89 celovečerci in 14 kratkimi filmi. Med filmi velja omeniti Nesrečna bitja režiserja Yorgosa Lanthimosa (prejemnik zlatega leva za najboljši film v Benetkah), Niti besede Hanne Slak, Opazovanje Janeza Burgerja, Priscilla Sofie Coppola, Rdeče nebo Christiana Petzolda, Srečno naključje Woodyja Allena (njegov 50. film) in Varuhi formule Dragana Bjelogrlića, ki je bil tudi otvoritveni film letošnjega festivala. 

Ogledati si je bilo mogoče tudi izdelke prepoznavnih in nagrajevanih mojstrov sodobnega filma, kot so Pedro Almodovar (Čuden način življenja), Jonathan Glazer (Interesno območje), Michel Gondry (Knjiga rešitev), Radu Jude (Ne pričakujte preveč od konca sveta) in Wim Wenders (Popolni dnevi). Glavno nagrado Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala vodomec, ki jo podeljujejo v sekciji Perspektive, je prejel madžarski film Tri tisoč oštevilčenih opek v režiji Adama Csaszija. Občinstvo je najvišjo oceno podelilo filmu Poljubi prihodnost – U2 v Sarajevu. Glasbeni dokumentarec v režiji Nenada Cicina-Saina govori o prebivalcih obleganega Sarajeva, ki so med vojno z glasbo in kulturo ohranjali človečnost in širili upanje ter se povezali s skupino U2, ki je postala njihov glasnik.

Konec novembra je prišel v kinodvorane tudi novi film Nejca Gazvode Vzornik, ki je absurdna pripoved o absurdnih časih, ki postavlja vprašanje o tem, ali se še lahko vrnemo nazaj, če pa to ni več mogoče, kako živeti v resničnosti popolnoma novih pravil. Prav tako konec novembra so velika platna ponudila tudi veliki zgodovinski spektakel Napoleon Ridleyja Scotta, ki je sicer vajen produciranja in režiranja velikih filmov, a so mu tokrat očitali slab in zmeden scenarij, ki ga nekoliko popravijo spektakularni boji v skoraj triurnem filmu. Z naslovno vlogo se preizkusi Joaquin Phoenix, tistim z dobrim zgodovinskim spominom pa se morda kolca po Armandu Assanteju ali nerealizirani ideji, da bi Napoleona posnela Stanley Kubrick in Jack Nicholson.

Omeniti velja še Igre lakote: Balada o pticah pevkah in kačah, gre za peti film, ki pa se dogaja 64 let pred dogodki v prvem filmu in gre torej za t. i. "prequel". Mlajši so se konec leta razveselili animiranih filmov Želja, Trolli 3 in Race! in družinskih filmov Medvedkov božični čudež in Lassie: nova pustolovščina. 

Shagadelični roker Bojan Cvjetićanin, pevec Joker Out, je zaigral v najstniški romantični komediji Kaj pa Ester?.
Shagadelični roker Bojan Cvjetićanin, pevec Joker Out, je zaigral v najstniški romantični komediji Kaj pa Ester?. FOTO: Peter Perunović

Za sam konec leta pa ste se lahko razveselili domače najstniške romantične komedije Kaj pa Ester?, v kateri zaigra tudi eden največjih domačih zvezdnikov preteklega leta Bojan Cvjetićanin, pevec zasedbe Joker Out. Grozljivka Črni petek Elija Rotha (Hostel, Zeleni pekel) je na temo zahvalnega dne, Timothée Chalamet se v Wonki spoprime z vlogo Willyja Wonke, kot sta to pred njim naredila že Gene Wilder in Johnny Depp, Aquaman in izgubljeno kraljestvo pa je nadaljevanje filma izpred petih let, v katerem kraljuje nadčloveški Jason Momoa. Od 28. decembra pa je na sporedu film Ferrari, biografska drama o italijanskem proizvajalcu dirkalnih avtomobilov in podjetniku Enzu Ferrariju ter njegovih poklicnih in osebnih bojih v letu 1957. Kot režiser in soscenarist se je podpisal kultni Michael Mann (Lovec na glave, Vročina), v naslovni vlogi pa je zaigral Adam Driver.

Odšli so v letu 2023

V 80. letu starosti se je 1. januarja poslovila filmska producentka Dunja Klemenc. Med drugim je bila prejemnica Badjurove nagrade za življenjsko delo in koproducentka z oskarjem nagrajenega filma Nikogaršnja zemlja. V 96. letu starosti je v začetku leta umrl režiser in scenarist Mako Sajko. Uveljavil se je v 60. in 70. letih minulega stoletja s kratkimi dokumentarnimi filmi o socialnih temah, poroča Delo. Med njimi so filmi Strupi, Muzej zahteva in Samomorilci, pozor!, za katerega je prejel nagrado Prešernovega sklada. V 95. letu starosti je umrl direktor fotografije in snemalec Ivan Ivo Belec. Sodeloval je pri snemanju številnih slovenskih filmov, kot so Na svoji zemlji, Ne joči, Peter, Ne čakaj na maj, Vesna, Tistega lepega dne in pri vseh treh Kekcih.

Januarja je v 96. letu starosti umrla legendarna italijanska igralka Gina Lollobrigida. Igralka je s svojim stasom je pritegnila pozornost milijarderja Howarda Hughesa, ki jo je povabil v Hollywood na snemanje, kjer jo je večkrat neuspešno poskušal zapeljati, kljub temu, da je bila poročena s slovenskim zdravnikom Milkom Škofičem. Karierni vrhunec je dosegla v 50. letih prejšnjega stoletja, ko je zaigrala v filmih Salomon in Šeba, Notredamski zvonar in Beautiful But Dangerous. Lollobrigida in Škofič sta se ločila leta 1971, ona pa se je umaknila iz igralstva in se posvetila fotografiji ter izdala več zbirk. Leta 1999 je neuspešno kandidirala za evropski parlament, svojo srečo pa je znova preizkušala lani, ko se je neuspešno potegovala za položaj v italijanskem parlamentu.

Februarja je v Beogradu v 104. letu starosti umrla srbska igralka Branka Veselinović. Ta je bila od 7. septembra 2022, po smrti ameriške igralke Marshe Hunt, najstarejša zvezdnica in še živeča igralka na svetu. V svoji 80-letni karieri je igrala v več kot 100 gledaliških predstavah in več kot 50 TV-serijah in filmih. Umrl je tudi britanski režiser Hugh Hudson, najbolj znan po filmski uspešnici iz leta 1981 Ognjene kočije, ki je prejel štiri oskarje. Umrl je v 86. letu starosti, posnel pa je še filme, kot so Greystoke: legenda o Tarzanu (1984), Revolucija (1985) in Sanjam o Afriki (2000). Istega meseca se je v 79. letu poslovil igralec in komik Richard Belzer, znan po vlogi detektiva Johna Muncha v policijski seriji Zakon in red: Enota za posebne primere. Poslovila se je tudi Jasna Vidmajer, ki se je slovenskemu občinstvu najbolj vtisnila v spomin kot Mojca v legendarnem filmu Kekčeve ukane (1968).

Aprila je v 81. letu starosti je umrl igralec Michael Lerner, ki je bil med drugim znan po vlogah Jacka Lipnicka v filmu Barton Fink bratov Coen in Fultona v filmu Elf z Willom Ferrellom. Maja je v 59. letu starosti je umrl irski igralec Ray Stevenson, ki je bil poznan po vlogah v filmih Thor in seriji Razcepljeni ter več britanskih televizijskih serijah, kot so Band of Gold, Peak Practice in Murphyjev zakon. Junija je v 53. letu odšel Mike Batayeh, komik in igralec, ki se ga javnost najbolj spominja po vlogi v seriji Kriva pota. Aprila se je na domačih tleh v 87. letu starosti poslovil gledališki umetnik, igralec in pantomimik kubanskega rodu Andres Valdes y Fuentes. Bil je prvi in dolga leta edini pantomimik v Sloveniji, umetniškega podajanja zgodbe in čustev samo z gibi pa je učil tudi študente igre v Ljubljani. Aprila je umrl tudi dramski igralec, upokojeni član igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), Matjaž Turk. Star je bil 84 let.

Julija je umrla CoCo Lee, ikonična hongkonška pevka in glasovna igralka, konec julija pa se je po dolgotrajni bolezni je v 83. letu starosti poslovil legendarni gledališki in filmski igralec Dare Valič. Valič, prejemnik številnih nagrad, med drugim je leta 2016 prejel Borštnikov prstan za življenjsko delo, je bil do upokojitve član ljubljanske Drame, igral pa je tudi v številnih filmih in TV-nadaljevankah. Najbolj smo ga poznali po vlogah v filmih, kot sta To so gadi in Poletje v školjki. Po dolgotrajni bitki z zahrbtno boleznijo je v juliju v 60. letu starosti preminil bosanski igralec Mirsad Tuka. Cenjenega igralca, ki je igral tako v filmih, serijah kot tudi v gledališču, smo pri nas poznali po seriji Besa v vlogi državnega tožilca. V 91. letu starosti je v zadnjih julijskih dneh v Kaliforniji umrl tudi Bo Goldman, dvakratni oskarjevec in soscenarist filma Let nad kukavičjim gnezdom ter igralec Paul Reubens, najbolj znan po vlogi Pee-Weeja Hermana ter po številnih vlogah v filmih prijatelja, režiserja Tima Burtona. Izgubil je bitko z rakom, star je bil 70 let.

V 26. letu starosti je zadnjega julija umrl igralec Angus Cloud, najbolj znan po vlogi Feza v seriji Evforija. Cloud je umrl le nekaj dni za svojim očetom, čigar smrt ga je močno prizadela, vzrok smrti, kot se je izkazalo, je bilo naključno predoziranje z drogami.

Na domačih tleh je preminula gledališka in filmska igralka Vika Gril, stara 99 let. Razen v SNG Drama Ljubljana je sodelovala tudi v Eksperimentalnem gledališču, v znatni meri pa je nastopala tudi v radijskih igrah in nekajkrat tudi na televiziji. Leta 1955 je nastopila v filmu Trenutki odločitve, režiserja Františka Čapa. V 57. letu starosti je umrl tudi Marc Gilpin, ki je kot mlad igralec nastopal v nadaljevanju grozljivke Žrelo, izgubil je dolgoletno bitko z rakom.

V začetku avgusta je odšel igralec Mark Margolis, najbolj znan po vlogi v seriji Pokličite Saula, star je bil 83 let. Leta 1983 je ob Alu Pachinu zaigral v filmu Brazgotinec, nastopal pa je tudi v več filmih režiserja Darrena Aronofskyja, med drugim tudi v Črnem labodu, Rekviemu za sanje in Pi. Bil je tudi gledališki igralec.

Umrl je režiser William Friedkin, ki je režiral Izganjalca hudiča in Francosko zvezo.
Umrl je režiser William Friedkin, ki je režiral Izganjalca hudiča in Francosko zvezo. FOTO: AP

7. avgusta je v 88. letu starosti umrl ameriški režiser William Friedkin. Oskarjevski nagrajenec je svoj pečat v filmskem svetu pustil predvsem v 70. letih prejšnjega stoletja z uspešnicama, kot sta Izganjalec hudiča in Francoska zveza. Sredi avgusta je v 37. letu starosti umrl igralec Darren Kent, ki je nazadnje zaigral v akcijski avanturi Dungeons & Dragons: Čast med tatovi, znan pa je bil tudi po seriji Igra prestolov.

Konec septembra se je poslovil igralec Sir Michael Gambon v starosti 82 let. Poznan je po vlogah v filmih kot so Kuhar, tat, njegova žena in njen ljubimec (1989), Brezglavi jezdec (1999), Gosford Park (2001), v novem tisočletju pa predvsem po filmski seriji o Harryju Potterju.

Oktobra se je po dolgoletni bitki z rakom dan pred 77. rojstnim dnevom poslovila igralka Suzanne Somers. Zaslovela je z vlogo v seriji Korak za korakom, številni pa se je spomnijo po vlogi nerodne blondinke v seriji Trije so družba. Znana je bila tudi po svojih knjigah, v katerih je delila poglede na zdrav način življenja.

 V starosti 82 let se je poslovil Sir Michael Gambon, v novem tisočletju poznan po filmski seriji o Harryju Potterju.
V starosti 82 let se je poslovil Sir Michael Gambon, v novem tisočletju poznan po filmski seriji o Harryju Potterju. FOTO: AP

Umrl je igralec Burt Young, najbolj znan po svoji vlogi Paulieja Pennina v filmih o Rockyju. Star je bil 83 let. Leta 1997 je bil nominiran za nagrado oskar za najboljšega stranskega igralca bodočega svaka boksarja Rockyja, ki ga je igral Sylvester Stallone. Sly je soigralca označil za neverjetnega človeka in igralca.

Sredi novembra je v 63. letu starosti po kratki in hudi bolezni umrl igralec Žarko Laušević. Bil je eden najbolj prepoznavnih igralcev nekdanje Jugoslavije, ki je leta 1984 zaslovel s serijo Sivi dom. Več let je preživel v zaporu, ker je v samoobrambi s pištolo ubil dva človeka in tretjega ranil, kar je opisal v knjigi Leto mine, dan nikoli.

Decembra je umrl Andre Braugher, ki je igral vlogo togega, čustveno zaprtega stotnika Raymonda Holta v ameriški humoristični seriji Brooklyn Nine-Nine, preminul je tudi gruzijski filmski režiser Otar Iosseliani, najbolj znan po filmih Pastorala in Lunini ljubljenci. Konec leta pa je v nepojasnjenih okoliščinah umrl tudi Lee Sun-kyun, južnokorejski igralec, najbolj znan po vlogi v oskarjevskem filmu Parazit. Star je bil 48 let.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlepiSlovenc
29. 12. 2023 08.35
+3