Film/TV

Filmi v letu 2020

Ljubljana, 19. 12. 2020 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
5

Leto 2020 je čudno v prav vseh pogledih, tudi filmskem. Napovedanih je bilo veliko novih filmov, nadaljevanj, leto se je šele dobro začelo, pa je že udarila koronakriza. Veliko filmov so prestavili na leto 2021, nekatere pa ponudili na modernih spletnih platformah. Poglejmo si filmsko leto, kolikor ga je sploh bilo.

Will Smith v filmu Podli fantje za vedno.
Will Smith v filmu Podli fantje za vedno. FOTO: PR/Arhiv ponudnika

Že takoj na začetku leta so lahko prišli na svoj račun tisti, ki so pogrešali "podla fanta" Willa Smitha in Martina Lawrencea, ki sta se vrnila v Podli fantje za vedno, in sicer po sedemnajstih letih, saj so drugi del posneli davnega leta 2003, prvi film pa še osem let pred tem. Za tiste, ki sta jim bila všeč prva dva filma, ki sta bila tipični poletni akcijski uspešnici, je najbrž tudi tretji film nekakšna klasika, četudi sta se oba igralca vmes že krepko postarala. Če so vam všeč filmi Ful gas, kjer je Jackie Chan poskrbel za akcijo in Chris Tucker za komedijo, potem sta vas najbrž zabavala tudi Will in Martin, ki obvladata tako eno kot drugo.

Tisti, ki se nam je tožilo po starem dobrem Guyu Ritchieju, ki nas je doslej zabaval s filmi Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki, Pljuni in jo stisni, Revolver ali RockNrolla, smo konec januarja lahko ugotovili, da je film Gospodje (The Gentlemen) vrnitev h tistemu, kar najbolje obvlada - gangsterski komediji, tokrat o imperiju marihuane. Če so zraven Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Hugh Grant in Colin Farrell, je to lahko samo še dodatni plus.  

Ptice roparice (in fantastična osamosvojitev Harley Quinn)
Ptice roparice (in fantastična osamosvojitev Harley Quinn) FOTO: Profimedia

Že na začetku februarja smo lahko gledali Ptice roparice in fantastična osamosvojitev Harley Quinn, v kateri igra odlična Margot Robbie. Če se spomnimo, smo Harley Quinn lahko pred leti gledali v filmu Odred odpisanih, tokrat pa zaigra v povsem svojem filmu. Harley se je zdaj razšla z Jokerjem, pridružijo pa se ji superjunaki Black Canary, Huntress in Renee Montoya, da rešijo mlado dekle iz krempljev zlobnega kriminalnega šefa Črne maske, v čigar čevlje je stopil Ewan McGregor. Film ponudi dovolj nagajivih, porogljivih in psihopatsko-infantilnih domislic, ki jih lahko pričajujemo samo od Harley. Film je tako zabaven, stripovski, četudi se nekateri zapleti, zagate ali pač negativci iz njega odstranijo v nekaj sekundah. A prav to naj bi bil tudi smisel tovrstnih filmov, mar ne?

Sredi februarja je prišel Sonic The Hedgehog, ki je pred tem oboževalce slovite Segine franšize videoiger tako razburil, da so ustvarjalci filma spremenili videz glavnega junaka in ga bolj približali videzu, ki s(m)o ga vsi navajeni. Film je zato prišel z zamudo, saj bi moral po vseh pravilih priti v kinodvorane že lani. A očitno se je čakanje izplačalo, saj je film hitropotezna komedija za otroke, gamerji so se nehali držati za glavo, vsi tisti, ki so se bali, da je Jim Carrey zaključil s komičnimi vlogami, pa so si lahko oddahnili.

Nolanov Tenet je eden filmskih vrhuncev preteklega leta.
Nolanov Tenet je eden filmskih vrhuncev preteklega leta. FOTO: Profimedia

Nevidni mož avstralskega režiserja Leigha Whannella je brez dvoma dobra lekcija med srhljivkami, saj predstavlja nov veter v krilih klasičnih "nevidnih mož", ker pa prihaja od človeka, ki ga poznamo po filmih Insidiuos, Upgrade in tudi Žaga, je to samo pozitivno. Ko je glavna protagonistka Elizabeth Moss, ki jo preganja nekdo, ki ga nihče ne more videti, pa sploh. Podobno svojih privržencev najbrž ni razočaral Vin Diesel, ki je v ZF akciji Bloodshot zaigra ubitega vojaka, ki ga "robocopovsko" vrnejo v življenje, kajpak s kupom supermoči, marca pa nas je oskarjevka Hillary Swank navdušila v filmu Lov (The Hunt), ki je precej svež in napet film s staro in oguljeno premiso, ko mora dvanajst neznancev preživeti v igri s "temnega neta", ko jih malce za šport lovi gruča bogatašev, vse dokler se ena izmed žrtev ne odloči, da se jim bo zoperstavila.

Če vas je navdušil že z zgodnjim filmom Memento (2000) ali potem s filmi Batman: Na začetku, Temni vitez ali pa Izvor in Medzvezdje, potem ste najbrž težko čakali njegov novi film Tenet. Christopher Nolan je tokrat vloge ponudil Johnu Davidu Washingtonu, Elizabeth Debicki, Robertu Pattinsonu, Kennethu Branaghu in Michaelu Caineu. Film je vrhunsko poigravanje z inteligenco, zdravo pametjo in časom. Skratka, poslastica, kakršno zna "ušpičiti" le Nolan.

Da je svoj novi adut ponudil tudi David Fincher (Se7em, Klub Golih pesti), ni čudno, saj je nazadnje režiral Ni je več (Gone girl) leta 2014. Letos je na Netflixu ponudil črno-belo biografsko dramo Mank, o scenaristu Hermanu J. Mankiewiczu, scenaristu filma Državljan Kane, ki spominja na zlata leta Hollywooda. Glavno vlogo je namenil oskarjevcu Garyju Oldmanu, ki vedno poskrbi, da so njegove igralske stvaritve vredne ogleda.

Mads Mikkelsen je za vlogo v filmu Nažgani postal evropski igralec leta, film pa so izbrali za naboljši evropski film.
Mads Mikkelsen je za vlogo v filmu Nažgani postal evropski igralec leta, film pa so izbrali za naboljši evropski film. FOTO: AP

Nekatere je navdušil tudi britanski cineast Steve McQueen, ki je v okviru televizijskega seriala Small Axe ponudil romanco Lovers Rock, za povrhu pa prepričal s historično dramo Mangrove o restavraciji v zahodnem Londonu. Jude Law je zaigral v trilerju Gnezdo (The Nest), tisti, ki prisegajo na Netflix, pa najbrž za noč čarovnic niso zgrešili unikatne norveške grozljivke Kadaver, spet tretji so prišli na svoj račun ob genialnem Charlieju Kaufmanu (Prilagajanje, Synecdohe, New York, Biti John Malkovich), ki tokrat v filmu I'm thinking of ending things spet ponudi unikatno filmsko izkušnjo.

Seveda ne gre pozabiti na letošnjo bero z močno okrnjenega Liffa, ki je prikazal le petino filmov kot običajno, a so, četudi na daljavo, zabeležili okoli dvanajst tisoč ogledov 23 celovečernih in 16 kratkih filmov iz 29 držav. Vodomca so podelili grško-poljsko-slovenski koprodukciji filma Sadeži pozabe, ki je brez dvoma vreden ogleda, kot tudi film Martin Eden, ki ima brezčasnost in aktualnost problematike, četudi je zgodba postavljena v šestdeseta leta prejšnjega stoletja ter film Izgnanstvo, ki nas brezkompromisno postavi v kožo kosovskega priseljenca Xhaferja v Nemčiji, ki na vsakem koraku čuti, da je tujec, a zaradi subtilnih, neoprijemljivih mehanizmov sistemskega rasizma kot podgana v blodnjaku neuspešno išče rešitev in svojo izginjajočo identiteto.  

Leto življenja je prvi hollywoodski poskus Mitje Okorna, ki si ga lahko ogledate tudi na VOYO.
Leto življenja je prvi hollywoodski poskus Mitje Okorna, ki si ga lahko ogledate tudi na VOYO. FOTO: VOYO

Odlična je brez dvoma danska tragikomedija Nažgani Thomasa Vintenberga, ki je postal evropski režiser leta, ki govori o krizi srednjih let, o štirih prijateljih, ki se odločijo preveriti, ali bi bili z nekoliko alkohola v krvi bolj uspešni, bolj umirjeni in predvsem srečnejši ljudje. Mads Mikkelsen je postal evropski igralec leta. Zagotovo se splača videti tudi dokumentarec Jaz sem Greta in Koronacija.

Če ste navdušeni nad filmi Mitje Okorna in vas je navdušil tako s Tu pa tam kot s Pismi sv. Nikolaju in Planetom samskih, potem mu boste zagotovo dali priložnost pri njegovem prvem poskusu v Hollywoodu, in sicer gre za "dramedy" Leto življenja, o na smrt bolnem dekletu Isabelle (Cara Delevingne), katere fant Daryn (Jaden Smith) se odloči, da ji bo v preostalem času skušal čim bolje pričarati čim več življenjskih izkušenj. Ekskluzivno si film lahko ogledate na VOYO.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vsaj polovico napovedi za velike uspešnice so kajpak prestavili na leto 2021. Coming 2 America je dobil datum 5. marec 2021, najbolj pa so bili morda razočarani ljubitelji Jamesa Bonda, saj so film Ni časa za smrt (No Time To Die) z Danielom Craigom (zaenkrat) prestavili na 2. april prihodnje leto. Tom Hanks naj bi v filmu Bios kot edini preživeli človek po svetu zakorakal 16. aprila, Tiho mesto 2 (A Quiet Place Part II) z Emily Blunt 23. aprila, Črna vdova s Scarlett Johansson pride 7. maja, Godzilla proti Kongu 21. maja, Spiral, nova epizoda v grozljivi seriji Žaga, prav tako 21. maja, Ghostbusters: Afterlife 11. junija, Venom 2 s Tomom Hardyjem pa 25. junija.

Prav tako so na čakanju ljubitelji Top Guna in Toma Cruisea, saj so filmu Top Gun: Maverick določili datum 2. julij, ko naj bi luč sveta ugledal tudi nov film z minioni, Minions: The Rise of Gru. Do 15. oktobra bo treba čakati na Halloween Kills, ki naj bi mu leto kasneje sledil še Halloween Ends, novi Dune Denisa Villeneuvea je napovedan za 21. oktrobra, 5. novembra biografski film o Elvisu Presleyju, v katerem kot polkovnik Tom Parker igra Tom Hanks, 10. decembra 2021 naj bi izšla Spielbergova različica muzikala West Side Story, Robert Pattinson bo obul čevlje Batmana od marca 2022, od konca 2022 in naprej pa lahko pričakujemo tudi nove dele filmskih serij Avatar in Vojna zvezd, ki so ju zamaknili za eno leto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekateri so tegobo s koronavirusom in zaprtimi kinodvoranami rešili na moderen način, saj so filmi, kot so Greyhound, vojna drama s Tomom Hanksom, New Mutants ("spinoff" filmov Možje X), Bill and Ted Face The Music, komedija s Keanujem Reevesom in Alexom Winterjem, Mulan (po Disneyjevi risanki), Antebellum, grozljivka s Janelle Monae, ki so jo najprej z aprila prestavili na avgust, na voljo na različnih spletnih platformah in na tak način najdejo pot do gledalcev. Wonder Woman 1984 s Scarlett Johansson bo na voljo od 25. decembra, četudi bi moral iziti že 1. maja letos, prav tako bo na božič premiero doživel nov Disneyjev animirani film o jazzu Soul, seveda na Disney Plus.  

Nedefinirano v prihodnost so prestavljeni nova različica grozljivke Candyman, The French Dispatch Wesa Andersona, Tomb Raider 2 z Alicio Wikander, akcijski triler The 355 z Jessico Chastain ter Antlers, nova grozljiva dogodivščina Guillerma del Tora itd.

Koronavirus pasica november

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nellika25
19. 12. 2020 13.07
+2
In te filmi premierno pridejo na pop tv leta 2075 🤣🤣🤣🤣🤣
catgod
19. 12. 2020 10.16
-1
Bolj slabo smo gledal letos kaj...z masko na goflji ni zabavno
brusilec
19. 12. 2020 10.04
+2
tenet je bil dober, ampak zakompliciran da rabiš zemljevid za gledat ta film..
B good
19. 12. 2020 10.16
+2
Dolgocasen z slabim igralcem.Ni bil kompliciran ampak razvlecen,da se je tezko sledilo.Toliko brezveznih scen in brezpomenske vsebine.Zame ga je reseval samo zlikovc.Super je odigral in besedilo je bilo vrhunsko.Drugace pa beden in dolgocasen film 3/10...pa drugace obozujem take filme samo ta je bil pa res krnekaj.
MIH?E
19. 12. 2020 09.54
+0
Vsa čast Okornu!