Filmski festival v Torontu letos na spletu in v drive-in izvedbi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /K.D. /
KOMENTARJI
0
Mednarodni filmski festival v Torontu bo kljub pandemiji koronavirusa potekal septembra, so sporočili organizatorji. Vendar bo rdeča preproga virtualna, filmska platna pa bodo nadomestili računalniški ekrani. Zelo bo zmanjšano tudi število premier, teh bo letos le za sedmino glede na običajno število, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal eden od vodij filmskega festivala v Torontu Cameron Bailey, je pandemija festival močno prizadela, a bodo vztrajali, "da bi prinesli najboljše v filmu najširšemu možnemu občinstvu".Dodal je: "Veselimo se, da lahko septembra predstavimo premišljen in zelo udaren program, ki odraža naše prepričanje, da nič ne more ustaviti dobrega pripovedovanja zgodb."

Rdeča preproga letos prvič v virtualni obliki ...
Rdeča preproga letos prvič v virtualni obliki ...FOTO: AP

Na festivalu v Torontu, ki velja za enega pomembnejših dogodkov v filmskem svetu, obenem je namig za morebitne dobitnike oskarjev, običajno prikažejo od 300 do 400 celovečercev in kratkih filmov z različnih koncev sveta. Na 45. izdaji festivala, ki bo potekal med 10. in 19. septembrom, pa bodo prikazali le 50 novih filmov.

Naglo širjenje koronavirusa po svetu je velike produkcijske hiše prisililo, da so ustavile snemanja, filmske festivale pa v preložitev ali odpoved letošnjih izdaj, tako je bil med drugim odpovedan festival v Cannesu, ki ponavadi poteka maja.

V prvih petih festivalskih dneh bo celoten nabor filmov prikazan v tamkajšnjih kinodvoranah ob upoštevanju socialne distance in v drive-in kinih na prostem.

Med naslovi, ki so jih organizatorji razkrili v sredo, pa so režijski prvenec Halle Berry Bruised, film Another RoundThomasa Vinterberga in True Mothers Naomi Kawase.

Na virtualni rdeči preprogi pričakujejo goste, kot so Ava DuVernay, Nicole Kidman, Martin Scorsese, Alfonso Cuaron, Claire Denis, Viggo Mortensen, Zhang Ziyiin Denis Villeneuve, ki bodo tudi sodelovali v interaktivnih spletnih pogovorih.

Prvič v zgodovini festivala v Torontu bo le-ta zagnal tudi digitalno platformo. Preko nje si bo v času festivala mogoče ogledati filme ter spremljati pogovore in druge dogodke.

Več tisoč profesionalcev iz filmske branže, ki so upali na druženje v živo, pa bo moralo letos svoje sestanke izvesti preko spleta, še piše AFP.