6°C

Hrvaška serija, ki navdušuje: prikaz Jugoslavije v 80. letih, njenih subkultur in mladine

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Katja Dobrijević /
KOMENTARJI
12
Na VOYO je prispela ena najbolj priljubljenih hrvaških humorističnih serij, v kateri je prikazana nekdanja skupna država v 80. letih prejšnjega stoletja. Od smrti maršala Tita do novih subkultur, ki so se izoblikovale med mladimi, in do vsakdanjega življenja v Zagrebu. Vse to prikazuje hrvaška uspešnica Črno-beli svet. Spoznajte zasedbo, ki naše južne sosede navdušuje že od leta 2015.

Vse štiri sezone priljubljene serije Črno-beli svet si zdaj že lahko ogledate na VOYO.

Dramska serija s številnimi humornimi vložki v štirih sezonah prikaže svet v Jugoslaviji v 80. letih. V seriji, ki ima skupno 48 delov, spremljamo vsakodnevne dogodivščine junakov in takrat aktualne družbene dogodke, zaplete ter težave. V seriji smo tako priča življenju v času Titove smrti, spomnimo se časov, ko so vsi hodili po kavbojke v Trst, ko so se po mestih lahko vozili samo avtomobili z neparnimi ali parnimi zadnjimi številkami na registrskih tablicah ... Dotaknejo se celo eksplozije reaktorja v Černobilu. Takrat aktualnega dogajanja je v seriji precej, obljubljajo ustvarjalci. Izjemno zahtevna produkcija serije Črno-beli svet tako duha 80. let ne oživlja le skozi zgodbo, ampak tudi skozi kostime, ličila, pričeske, glasbo ...

Zgodba spremlja dve zagrebški družini. Na eni strani je tipkarica Ksenija Kipčić (Jelena Miholjević), nevrotična mama samohranilka. Ima dva sinova, to sta starejši Kipo (Filip Riđički) in mlajši Žaca (Karlo Maloča). Kipo, ki je novinar, po vrnitvi iz Jugoslovanske ljudske armade nadaljuje s svojim hitrim življenjskim tempom. Poslovno nenehno išče dobre novinarske zgodbe, zasebno pa dobre zabave. Njegov najboljši prijatelj je fotograf študentskega časopisa Đerman Kurtel, ki ga vsi kličejo Žungul. Tega igra priznani hrvaški igralecSlavko Sobin, ki se lahko pohvali tudi s kariero v Hollywoodu. Kipo in Žungul nas v seriji popeljeta v svet urbanega Zagreba v 80. letih prejšnjega stoletja, z njima spoznamo (ali se spomnimo) svet nočnih zabav, rock koncertov, novinarske redakcije in kultnih generacijskih središč, priča pa smo tudi srečanjem z nekaterimi legendarnimi znanimi imeni tistega časa – od rock zvezd do kritikov in novinarjev ter policijskih inšpektorjev.

Žaca, Kipov mlajši brat, največ časa preživi s svojim najboljšim prijateljem Nenadom (Ivan Validžić). Tu spoznamo malo mlajšo generacijo, najstniško obdobje in čas pubertetnega stresa, misli in ljubezni. Skozi njegovo zgodbo izvemo tudi vse o skrivni poroki mame Ksenije, ki se je poročila z Dominikom Bertalanom (Franjo Kuhar).

Druga plat zgodbe priljubljene serije pa je prikazana skozi življenje Jura Kipčića (Sreten Mokorović), očeta zgoraj omenjenih bratov. Jura je uspešen direktor v državnem podjetju, vendar sta njegov menedžerski talent in trmasta doslednost velikokrat v nasprotju z družbenimi paradigmami. Jura je ponovno poročen, in sicer s Srbkinjo Jagodo (Anica Dobra), z njima pa živi tudi njena hči Una (Kaja Šišmanović).

Črno-beli svet
Črno-beli svetFOTO: VOYO