-2°C

Jernej Kuntner: Najprej moraš biti igralec, da si potem lahko komik

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Katja Dobrijević /
KOMENTARJI
83
Na VOYO si že lahko ogledamo najnovejšo originalno serijo Za hribom, ki se dogaja v majhni dolenjski vasi in predstavlja nekaj njenih vaščanov, med drugimi tudi njihovega glavnega, župana Karla Zabašnika. Tega je upodobil eden in edini Jernej Kuntner, ki ga že kar nekaj let povezujemo z legendarnimi komičnimi televizijskimi vlogami.

Novo serijo Za hribom si že lahko ogledate na VOYO.

"Ja, v seriji Za hribom sem jaz župan te naše vasice. Župan Karel Zabašnik," se nam na začetku intervjuja, ki smo ga imeli na snemanju serije Za hribom, predstavi Jernej Kuntner. Že vrsto let ga spremljamo na televizijskih zaslonih in na seznamu svojih vlog ima kar nekaj komičnih likov, ki so se nam za vedno vtisnili v spomin. Zdi se, da je v komediji zelo domač: "Ja, mi kar 'pašejo' komične vloge. Komik je nadgradnja igralca. Najprej moraš biti igralec, da si potem lahko komik. To je takšna pot, tu ni druge poti. Ljudje me prepoznavajo po mojih prejšnjih vlogah. Tukaj pa bom 'odlomil' nekakšen nov lik, novo vlogo, ki pa bo tudi smešna. No, upam da bo smešna, ane!"

Jernej Kuntner
Jernej KuntnerFOTO: Urša Premik

Nov dialekt, nov izziv

Spomnimo se ga kot "poslovenjenega" Italijana, pa tudi kot poslovenjenega Čeha, vmes se je dotaknil primorskega naglasa iz Vipave, trenutno ga lahko na POP TV spremljamo v gorenjski različici, na VOYO pa se nam predstavi kot Dolenjec, župan Zabašnik: "Mislim, da je lik župana že sam po sebi tako smešen, da si ga ljudje ne bodo zapomnili samo po dolenjščini." In prav narečja so mu očitno zelo ljub izziv, saj je med snemanjem serije Za hribom včasih skočil na snemanje serije Sekirca v med, v kateri igra Gorenjca Naceta. In kako težko je bilo preklapljati med dvema naglasoma? "To preklapljanje sem doživljal vsakodnevno – da sem bil dopoldne tam in popoldne tukaj. Nekako mi je uspelo preklapljati med 'ejga' in 'jebela cesta, ne'. Mislim, da mi kar gre, ne bi se pa preveč hvalil, ker to ni prav. Mislim, da sem kar doma v dialektih, ampak naj raje presodijo gledalci."

Jernej Kuntner
Jernej KuntnerFOTO: Urša Premik

Povedal je, da je bil prav poseben izziv najti pravo noto dolenjščine in da sta se s tem ukvarjala tudi z lektorjem, Francijem Kekom. "Že ko smo začeli snemati, smo vedeli, da bomo morali nekje poenotiti ta dialekt. Takrat sta se srečali dve struji. Ena je bolj severna, Ribnica. V to sem na začetku tudi sam bolj spadal, zdaj pa sploh ne vem, ali še znam na tak način govoriti. Druga struja pa je bolj novomeška, proti Trebnjemu, ki jo je zagovarjal Franci Kek, naš glavni lektor za dolenjščino. Ta je tudi malo bolj čista in zdaj znam govoriti bolj to, čisto dolenjščino."

'Serija govori o tem, kar vsi mi Slovenci zelo dobro poznamo'

Jernej svoj lik župana opiše kot strastnega ribiča, ki se ne pusti motiti. Ta ribe lovi v svojem prostem času, v času uradnih ur pa jih čisti. "Zelo je predan, res. Sicer pa je dober župan, zelo posvečen svoji občini. No, je res, da je denar, ki je bil namenjen vodovodu, nekoč namenil za nekaj drugega. Za kaj ga je namenil, pa naj gledalci sami vidijo v seriji," je skrivnosten Jernej, hkrati pa doda: "Je pa Karl bolj zavzet ribič kot župan." (Smeh.)

Doda, da serija govori o tem, kar Slovenci najbolje poznamo: "Slovenci poznamo en kup svojih lastnosti, svojih značilnosti. In ta serija govori točno o vseh teh značilnostih, sežetih v esenco, v najmanjšo slovensko, dolenjsko vas z županom Karlom in drugimi soborci."