Film/TV

Jodie Foster pravi, da se je Hollywood v 58 letih njenega dela spremenil

Los Angeles, 22. 02. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Igralka Jodie Foster, ki je najbolj znana po vlogi v filmu Soba za paniko, je nedavno spregovorila o začetkih svoje kariere v Hollywoodu, ki traja že šest desetletij. Zvezdnica je dejala, da je bil takrat svet filmov v dominaciji moških in v času, ko je sama začela igrati, na snemanjih skorajda ni srečala druge ženske.

Jodie Foster dela v Hollywoodu že skoraj 60 let in je prvič dobila oskarja pri komaj 14 letih. Za Sky News je nedavno povedala, kako se industrija počasi spreminja in zakaj so pomanjkljivi ženski liki končno prišli na filmska platna. "Ko sem začenjala kariero v 60. letih, nisem videla nobene druge ženske," je dejala o svojih začetkih.

Jodie Foster pravi, da se je v 58. letih, odkar dela v Hollywoodu, za ženske veliko spremenilo.
Jodie Foster pravi, da se je v 58. letih, odkar dela v Hollywoodu, za ženske veliko spremenilo. FOTO: AP

"Včasih je bila to ženska, ki je igrala mojo mamo, včasih maskerka, večino časa pa je to bilo izključno moško okolje," je povedala. 61-letna zvezdnica, ki je režiserka, igralka in producentka, pravi, da so se stvari spremenile tudi v zakulisju, saj so se industriji pridružile tehničarke, producentke in, kot dodaja, kot zadnje še režiserke.

61-letnica dodaja, da je rezultat te večje raznolikosti jasen: "Vsi so srečnejši." Zvezdnica ob tem dodaja, da tudi njena najnovejša vloga v seriji Pravi detektiv postavlja ženske v samo središče dogajanja. Jodie Foster nastopa v vlogi šerifinje Danvers, ob njej pa je zaigrala še profesionalna boksarka Kali Reis, ki nastopa v vlogi detektivke Navarro.

Fosterjeva je razložila še: "Gre izključno za zgodbo žensk, ki jo pripoveduje domorodka. Ko govorimo o zgodovini ameriških staroselcev, generacijskem genocidu, ki je skoraj zapečen v tamkajšnji permafrost, je nekaj na tem, kar resnično povzroči ta skoraj paranormalni žanr grozljivk in to zelo globoko čustveno serijo."

Za detektivsko serijo, ki jo je režirala mehiška režiserka Issa Lopez, je ključno, da se osredotoča na lik, ki pripada ameriški staroselki, v tem primeru detektivki Navarro. "To je zgodba o tem domorodnem vojaku, katerega usoda je na neki način doseči pravico za te ženske, ki so bile umorjene, in za pogrešane, ugrabljene domorodke".

Serija, postavljena v temačno in ledeno okolje Aljaske, je zelo drugačna od predhodnih sezon, katere prvi sezoni sta igrala Matthew McConaughey in Woody Harrelson. Čeprav Fosterjeva pravi, da to ne bi smelo biti presenetljivo, da sta v glavnih vlogah dve ženski, podpira dejstvo, da je Hollywood končno razumel, da imajo ženske več kot le eno razsežnost.

"Rada igram zapletene like ... sem igralka, zato že vse življenje igram samo močne ženske. Menim, da je pri tej oddaji čudovito in subverzivno to, da imamo popolnoma izoblikovane, super zapletene like, ki so izjemno pomanjkljivi. Svet zapletenosti ni bil vedno rezerviran za ženske. Veste, igrale smo lahko like matere, sestre in prostitutke. Potrebnega je bilo veliko dela, da smo ženske sčasoma izoblikovale naše like v industriji," je še dodala igralka, ki je nominacijo za svojega prvega oskarja dobila pri 14 letih za vlogo v filmu Taksist, a je svojo karierno pot v Hollywoodu uspešno usmerjala zadnjih 58 let.

Dokazuje, da je dolgoživost dosegljiva v znano nestanovitnem svetu slave, zato se bo naslednji mesec potegovala za še enega oskarja, saj je nominirana za najboljšo stransko igralko za vlogo v filmu Nyad.

Biografski film govori o vzdržljivostni plavalki Diani Nyad. Igra najboljšo prijateljico Nyadove in profesionalno trenerko Bonnie Stoll, ki ji je strog režim pomagal dokončati rekordno plavanje od Kube do Floride.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peni Stojanović
22. 02. 2024 09.20
indijske pa turske zajfnice nesejo holivud 100 puta
Denzel_
22. 02. 2024 09.10
+4
To pa ne drži, da je najbolj znana iz filma Soba za paniko.
Dinho8O
22. 02. 2024 08.51
+0
Zato pa je sla kvaliteta strmo navzdol. Seveda ne govorim samo o zadnji polomiji true detective, ampak se marsikatera druga.
JOSEPH HAYDN
22. 02. 2024 08.33
+6
Jodie Foster pa zagotovo ni najbolj znana po filmu Soba za paniko
odlekiran
22. 02. 2024 08.08
+5
Pa ji je z njenim woke pristopom uspelo uničiti vrhunsko serijo. Tale sezona ni za gledat. Prve se resda ne da ponoviti, drugo smo preživeli, tretja pa je bila spet zelo dobra. Tole letos pa katastrofa.
PegySue
22. 02. 2024 08.07
-1
Zame zagotovo ena izmed petih najboljših igralk vseh časov.
PegySue
22. 02. 2024 08.04
+7
Moj bog,kdo je to pisal? "Igralka Jodie Foster, ki je najbolj znana po vlogi v filmu Soba za paniko..." Obtožena,Jagenčki in ostali filmi,so bili samo uvod v Sobo za paniko.