FILM/TV

Kdo je Michelle Yeoh, prva Azijka z oskarjem za najboljšo igralko?

Los Angeles, 13.03.2023, 9:48 | Posodobljeno pred eno uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
95. podelitev prestižnih zlatih kipcev se bo v zgodovino zapisala tudi zaradi Michelle Yeoh, ki je kot prva azijska igralka domov odnesla oskarja za najboljšo žensko igralko. "Tole je dokaz, da se sanje uresničijo," je v svojem zahvalnem govoru dejala 60-letna Malezijka, ki je šele druga 'nebelopolta' igralka, ki je slavila v tej kategoriji.

Film Vse povsod naenkrat je na podelitvi oskarjev postal absolutni zmagovalec večera. Domov je odnesel kar sedem nagrad, med drugim tudi kipec za najboljšo igralko. Prav z zmago v slednji kategoriji se je v filmsko zgodovino zapisala malezijska igralka Michelle Yeoh, ki je z zmago postala prva azijska lastnica oskarja za najboljšo igralko.

Kdo je Michelle Yeoh, prva Azijka z oskarjem za najboljšo igralko?
Kdo je Michelle Yeoh, prva Azijka z oskarjem za najboljšo igralko?FOTO: Profimedia

"Vsem majhnim deklicam in fantom, ki gledajo, tole je dokaz, da se sanje uresničijo; in dame, nikoli naj vam nihče ne reče, da so vaša najboljša leta za vami," se je v govoru zahvalila zmagovalka, ki se je pridružila Halle Berry v (pre)majhnem krogu 'nebelopoltih' igralk s takšno nagrado. Spomnimo, Berryjeva je bila leta 2001 sploh prva 'nebelopolta' lastnica oskarja za najboljšo igralko in nato več kot dve desetletji čakala na svojo naslednico.

PREBERI ŠE
Michelle Yeoh: Mama mi je dejala, da na oskarjih ne smem nositi hlač

Michelle Yeoh je nagrado poklonila 84-letni mami, ki je hčerko skupaj z družino in prijatelji spremljala iz domovine. K mami, s katero imata zanimiv in čudovit odnos, kot je dejala sama, bo zlatega kipca tudi odnesla.

Michelle Yeoh in Cate Blanchett.
Michelle Yeoh in Cate Blanchett.FOTO: Profimedia

Je bila v boju za kipec uporabljena rasna karta?

Tik pred 95. podelitvijo se je igralka, kateri je večina stavnic napovedovala zmaga, znašla v manjši kontroverziji. Na svoj Instagram profil je namreč objavila Voguov članek o oskarjih, v katerem je bilo zapisano: "Nekateri trdijo, da je predstava Cate Blanchett (Michelline glavne tekmice v boju za oskarja za najboljšo igralko, op. a.) močnejša. Igralska veteranka je nedvomno neverjetna kot dirigentka Lydia Tár, vendar je treba opozoriti, da ima že dva oskarja. Tretji bi morda potrdil njen status titana v industriji, toda glede na njeno obsežno delo, ali potrebujemo še dodatno potrditev?" V nadaljevanju članka, ki ga je malezijska igralka delila, je avtor trdil, da bi oskar Michelle Yeoh spremenil življenje in ji omogočil boljšo ponudbo vlog, potem "ko je bila desetletje kriminalno zatirana v Hollywoodu."

Buren odziv tistih, ki so menili, da je igralka v boju za kipca uporabila rasno karto, je Michelle Yeoh prisilil v izbris objave, nekateri pa so se ob tem spraševali, ali je bil kršen pravilnik oskarjevske kampanje. V njem je namreč jasno zapisano, da nominiranci ne smejo javno blatiti drugih nominirancev oz. jih prikazati v negativni luči.

"Tole je dokaz, da se sanje uresničijo,” je v svojem zahvalnem govoru dejala 60-letnica.
"Tole je dokaz, da se sanje uresničijo,” je v svojem zahvalnem govoru dejala 60-letnica.FOTO: Profimedia

O Michelle Yeoh

Kot mlado dekle se je Michelle Yeoh gibala v baletnih vodah, uresničitev njenih prvotnih sanj pa je preprečila poškodba hrbta. Michelle se je nato podala v svet lepotnih tekmovanj, kjer je leta 1983 osvojila naslov najlepše Malezijke in se nato hitro znašla v reklami za uro z enim in edinim Jackiejem Chanom.

V 80. letih prejšnjega stoletja se je kljub moški prevladi uspela prebiti na igralsko sceno v Hongkongu in leta 1984 kot 'dama v težavah' zaigrala v filmu The Owl vs Bumbo. Opis vloge je igralko tako razburil, da se je odločila postriči svoje lase in natrenirati svoje telo – in tako je prejela glavno vlogo v kung fu filmu z naslovom Yes, Madam! Temu je sledilo sodelovanje s prej omenjenim Chanom, s katerim sta postala dobra prijatelja.

Leta 1997 se ji je uspelo prebiti tudi na Zahod, s Pierceom Brosnanom je zaigrala v Bondovem filmu Jutri nikoli ne umre, leta 2005 je zaigrala v filmu Gejša, leta 2007 v filmu Sončna svetloba in leta 2011 v filmu Gospa. Na poti do oskarja jo je zaznamovala tudi vloga zahtevne bodoče tašče v uspešnici Noro bogati Azijci, ki ste si jo nedavno lahko ogledali tudi na naši televiziji.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.