Film/TV

Na filmskem festivalu Sundance slavil film In the Summers

Park City, 29. 01. 2024 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, E.M.
Komentarji
0

Veliko nagrado žirije za najboljšo ameriško produkcijo je na letošnjem filmskem festivalu Sundance prejela družinska drama In the Summers, film Sujo je prejel veliko nagrado žirije za najboljši mednarodni celovečerec. Najboljši ameriški dokumentarec je Porcelain War, najboljši mednarodni dokumentarni film pa norveški A New Kind of Wilderness.

Film In The Summers pripoveduje o zapletenem odnosu med sestrama in njunim nestanovitnim očetom. Kot je v utemeljitvi med drugim zapisala žirija, se jim je "film prikradel, kot se prikradejo številni odlični filmi", ko so "pristali v zadnjem kadru, so vedeli, da so doživeli nekaj resnično očarljivega". Žirija je tudi izrazila upanje, da bo film "našel občinstvo, ki si ga zasluži".

Alessandra Lacorazza, režiserka filma In The Summers.
Alessandra Lacorazza, režiserka filma In The Summers. FOTO: Profimedia

Film Sujo, ki je koprodukcija ZDA, Mehike in Francije, pripoveduje zgodbo štiriletnega dečka Suja, ki mu ubijejo očeta, strelca v kartelu. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da gre za "osupljiv film, ki je ustvaril svoj lasten, edinstven filmski besednjak o otroštvu, ki se je rodilo ob nasilju, a ga je varoval objem žensk, neznancev in družine".

Dokumentarni film Porcelain War prinaša zgodbo treh umetnikov, ki se borijo v vojni v Ukrajini. Norveški film A New Kind of Wilderness pripoveduje o družini, ki živi izolirano v gozdu in se mora po nesreči vrniti v civilizacijo, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Nagrado občinstva za najboljšo ameriško produkcijo je prejel film Didi, nagrado občinstva za najboljši ameriški dokumentarec pa film Daughters. Nagrado občinstva za najboljši mednarodni celovečerec je prejel film Girls Will Be Girls, nagrado občinstva za najboljši mednarodni dokumentarec pa film Ibelin

Letošnji, 40. festival Sundance se je sklenil 28. januarja. Na festivalu, ki slavi neodvisno pripovedovanje filmskih zgodb, so prikazali približno 80 celovečernih filmov iz 24 držav.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.