Film/TV

Oskarjevske napovedi za leto 2020

Ljubljana, 29. 12. 2019 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
5

Po pregledu filmov v iztekajočem se letu je prav, da pogledamo, kateri so najbolj možni kandidati za podelitev oskarjev prihodnje leto. Med njimi bodo zagotovo nekateri najbolj očitni, ki so prišli izpod rok velikih filmarjev ali povratnikov, zagotovo pa se bodo pojavila tudi kakšna presenečenja.

Bosta Brad Pitt in Leonardo DiCaprio po zaslugi Tarantinovega filma (vnovič) nominirana za oskarja?
Bosta Brad Pitt in Leonardo DiCaprio po zaslugi Tarantinovega filma (vnovič) nominirana za oskarja? FOTO: Profimedia

Med filmi, ki so možni kandidati za oskarjevsko nominacijo, sta z veliko verjetnosti Irec Martina Scorseseja in Bilo je nekoč v Hollywoodu Quentina Tarantina, zagotovo se bo nekje vmes znašel tudi Joker Todda Phillipsa, medtem ko bosta znanstvenofantastična filma Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja in Ad Astra z Bradom Pittom pobirala nagrade v tehničnih kategorijah, kot so specialni in vizualni učinki, mešanje slike in zvoka. Med režiserske kandidate se je letos vrnil tudi veteran Terrence Malick, ki je leta 2011 dobil zlato palmo za film Drevo življenja, zdaj pa ima v ognju film Skrito življenje (A Hidden Life). Zanimiv film, s katerim bi se med nominiranci lahko znašli režiser Robert Eggers ter igralca Willem Dafoe in Robert Pattinson, je brez dvoma tudi črno-bela mojstrovina Svetilnik.

Nominacije za 92. podelitev oskarjev, ki bo 9. februarja 2020, bodo obelodanili v ponedeljek, 13. januarja 2020.

Cannes je letos ponudil Rocketmana, biografski film o Eltonu Johnu, s katerim bi lahko odlični Taron Egerton prejel nominacijo za glavno moško vlogo, v Tarantinovem filmu pa zagotovo nominacija ne uide Bradu Pittu, saj je odigral eno svojih boljših vlog v zadnjih letih, prav tako ne znajo pozabiti na Leonarda DiCaprija.

Se Joaquinu Phoenixu v vlogi Jokerja nasmiha pozlačeni kipec?
Se Joaquinu Phoenixu v vlogi Jokerja nasmiha pozlačeni kipec? FOTO: Profimedia
Lupita Nyong'o je zaigrala v trilerju Mi Jordana Peelea.
Lupita Nyong'o je zaigrala v trilerju Mi Jordana Peelea. FOTO: AP

Med režiserji se bodo tako skoraj zagotovo spomnili Scorseseja (Irec) in Tarantina (Bilo je nekoč v Hollywoodu) in Noaha Baumbacha (Zakonska zgodba), s katerim sta močni igralski stvaritvi ustvarila Scarlett Johansson in Adam Driver. Slednjega smo videli tudi v devetem, sklepnem delu Vojne zvezd, Scarlett pa tudi v filmih Zajec Jojo in Maščevalci: Zaključek. Med režiserkami velja omeniti še Greto Gerwig (Little Women) in Marielle Heller (It’s a Beautiful Day in the Neighborhood).

Močna filma, četudi žanrska, sta nedvomno tudi Mi (Us) Jordana Peela in Solsticij Arija Asterja, ki je s svojim prvencem Zbeži! pobral štiri oskarjevske nominacije, tokrat pa zna kaj podobnega ponoviti, obenem pa bi lahko bila spet nominirana tudi oskarjevka Lupita Nyong'o, ki igra v dvojni glavni vlogi. Med igralskimi nominirankami bodo skoraj zagotovo Renee Zellweger (Judy), Alfre Woodard (Clemency) in Charlize Theron (One so bombe). Med igralci sta, poleg že omenjenih, najbolj možna tudi Joaquin Phoenix (Joker) ter Antonio Banderas (Bolečina in slava).

Kot rečeno, je Scorsesejev Irec v igri v večkratnih kategorijah, saj se je s tem filmom vrnil tudi kultni Joe Pesci, ki smo ga prej lahko gledali v njegovih mojstovinah Dobri fantje, Kazino in Pobesneli bik. Potem ko je letos Netflixova drama Rim na Oskarjih v igri za najboljši film izgubila proti Zeleni knjigi, so v igri tudi s filmoma Dolemite Is My Name! z Eddiejem Murphyjem in Fernandom Mereillesom in Dva papeža z Anthonyjem Hopkinsom in Jonathanom Pryceom, od katerih zna kdo prav tako dobiti nominacijo v igralskih kategorijah.

Pedro Almodovar in Antonio Banderas sta letos marsikoga navdušila s filmom Bolečina in slava.
Pedro Almodovar in Antonio Banderas sta letos marsikoga navdušila s filmom Bolečina in slava. FOTO: Profimedia

Pri dokumentarcih so svoje zobe že na festivalu Sundance v Park Cityju pokazali filmi, kot so Apollo 11, American Factory, One Child Nation in Knock Down the House. Pri tujejezičnih morda izstopa kitajska komična drama Slovo (The Farewell), nov Almodovajev film Bolečina in slava, ki je prav tako v igri za tujejezičnega oskarja, ter seveda letošnji nesporni favorit, južnokorejska mojstrovina Parazit, ki ga je režiral Bong Joon Ho. Ta bi znal postati celo prvi tujejezični film, ki bo nominiran v kategoriji najboljšega filma, kar po zlati palmi v Cannesu in tudi navdušenju na letošnjem Liffu niti ne bi bilo tako presenetljivo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jure Strle
29. 12. 2019 16.52
-11
Ta film Bilo je nekoč v Hollywoodu se niti ne zasluži nominacije.. kr en film
Kliko7
29. 12. 2019 15.38
+1
Men je vsec Lance Sterling
mojcd
29. 12. 2019 14.02
+29
Ce ne bo Joacquine je to farsa
CURVANORD Zanetti
29. 12. 2019 14.33
-21
Xandrej
29. 12. 2019 14.53
+13
Zate je bolj: Mali jetti ali pa frozen, nemores komentirat filma Joker...