Film/TV

Parazit s štirimi kipci veliki zmagovalec oskarjev!

Los Angeles, 10. 02. 2020 05.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
27

Na 92. podelitvi oskarjev v Los Angelesu je kipec za najboljši film prejel film Parazit. Režiser Bong Joon Ho je slavil tudi za režijo, film pa je skupaj prejel štiri oskarje. Za glavno moško in žensko vlogo sta oskarja odnesla Joaquin Phoenix ter Renee Zellweger, v stranskih igralskih kategorijah pa sta slavila Brad Pitt in Laura Dern.

Južnokorejski film Parazit je, nekoliko presenetljivo, veliki zmagovalec 92. podelitve oskarjev, saj je prejel štiri oskarje, tudi glavna, za film in režijo.
Južnokorejski film Parazit je, nekoliko presenetljivo, veliki zmagovalec 92. podelitve oskarjev, saj je prejel štiri oskarje, tudi glavna, za film in režijo. FOTO: AP
Renee Zellweger z oskarjem za glavno vlogo v filmu Judy.
Renee Zellweger z oskarjem za glavno vlogo v filmu Judy. FOTO: AP

Presenečenje večera 92. podelitve oskarjev v gledališču Dolby v Los Angelesu so štirje oskarji za južnokorejski film Parazit. Postal je prvi tujejezični film, ki so ga proglasili za najboljši film, režiser Bong Joon Ho je prejel tudi oskarja za režijo in se posebej zahvalil Martinu Scorseseju, za katerega je dejal, da ni sanjal, da ga bo kdaj premagal, zahvalil se je tudi Quentinu Tarantinu, da ga je ves čas podpiral. "Rad bi imel motorko, da bi oskarja razžagal na pet delov, da bi ga delil z vami," je za konec še dejal Joon Ho. Film je dobil še oskarja za tujejezični film in izvirni scenarij.

Recenzijo filma Parazit si lahko preberete TUKAJ.

Pravzaprav je bil to večer, ko je bil eden glavnih osmoljencev (vnovič) Martin Scorsese, saj njegov Irec ni prejel nobenega oskarja od desetih nominacij, kar pomeni, da filmska akademija spletnih platform očitno še ne priznava za enakovredne velikim studiem. Podobna, a malce manj grenka usoda je doletela tudi film Joker, ki je imel največ, kar enajst nominacij, a je čast rešil Joaquin Phoenix, ki je prejel zasluženega oskarja za glavno moško vlogo (doslej je bil nominiran štirikrat), film pa je dobil še oskarja za glasbo. "Ne počutim se nič boljšega od kolegov, želim pa dati glas tistim, ki se jih ne sliši, borbi proti nepravičnosti," je govor začel Phoenix. Nato je povedal nekaj krepkih na račun izkoriščanja živali ter zaključil, da si moramo dati drugo priložnost, tako kot jo je Hollywood dal njemu in da je to smisel in bistvo človečnosti. "Teci proti rešitvi in mir bo sledil," je za konec citiral besede pokojnega brata Riverja. 

Joaquin Phoenix z zasluženim oskarjem za film Joker. V zahvalnem govoru je opozoril na nekatere probleme v sodobnem svetu.
Joaquin Phoenix z zasluženim oskarjem za film Joker. V zahvalnem govoru je opozoril na nekatere probleme v sodobnem svetu. FOTO: AP

Tarantinov Bilo je nekoč ... v Hollywoodu je od desetih nominacij prejel oskarja za moško stransko vlogo, ki je šla v roke Bradu Pittu, ter kipec za scenografijo. Renee Zellweger je prejela oskarja za najboljšo igralsko stvaritev pevske dive Judy Garland za film Judy. "Ko slavimo svoje junake, se spomnimo, kdo smo, kot eno ljudstvo, združeni. Ta trenutek je nadaljevanje poklona Judy, ki smo ga začeli na snemanju tega filma, njene edinstvenosti, tole je zagotovo tudi za vas, gospa Garland," je govor zaključila Renee. Desetkrat nominirani 1917 Sama Mendesa je prejel tri oskarje v tehničnih kategorijah.

Brad Pitt je prejel prvega igralskega oskarja za stransko vlogo v Tarantinovem filmu Bilo je nekoč ... v Hollywoodu.
Brad Pitt je prejel prvega igralskega oskarja za stransko vlogo v Tarantinovem filmu Bilo je nekoč ... v Hollywoodu. FOTO: AP

Podelitev je sicer pričela simpatična pevka Janelle Monae, ki je na svoj pevsko-kabarejsko-plesni način predstavila nekatere filme, ki so bili ta večer tako ali drugače nominirani. Od Toma Hanksa, Jokerja, pa prek biografskega Eltona Johna, sicer pa je takoj pristavila, da je vesela, da nastopa kot temnopolta istospolno usmerjena umetnica.

Prva zvezdnika na odru sta bila komika Steve Martin in Chris Rock, ki sta nekoč oba vodila podelitev, zato sta se takoj pošalila na račun v dvorani prisotnega milijarderja Jeffa Bezosa, češ da je kljub ločitvi še vedno najbogatejši človek na svetu. Ko sta ošvrknila še nekaj drugih, sta oder predala Regini King, ki je podelila oskarja za najboljšo moško stransko vlogo. Svojega prvega oskarja za igranje je dočakal Brad Pitt.

"Hvala, to je zares neverjetno. Tole je za Quentina, si izviren, edinstven, brez tebe bi bil Hollywood manj zanimiv in bolj dolgočasen," se je hitel zahvaljevati, za povrhu pa še kolegu Leonardu DiCapriju, Ridleyjiu Scottu in Geeni Davis za priložnost v filmu Thelma in Louise. Hkrati pa priznal, da je njegova zgodba zares v slogu "bilo je nekoč v Hollywoodu".

Južnokorejec Bong Joon Ho je oskarja za izvirni scenarij filma Parazit prejel iz rok Keanuja Reevesa.
Južnokorejec Bong Joon Ho je oskarja za izvirni scenarij filma Parazit prejel iz rok Keanuja Reevesa. FOTO: AP

V animiranih kategorijah je slavil dolgometražni film Zgodba igrač 4, za kratek animirani film pa so nagradili film Hair Love, ustvarjalci pa so oskarja posvetili preminulemu Kobeju Bryantu. Idina Menzel je nato zapela pesem iz filma Ledeno kraljestvo 2, Into the Unknown, ki je bila v borbi za najboljšo pesem. Pesem ji je pomagalo zapeti še deset pevk iz drugih držav, ki so posodile glas Elzi, vsaka v svojem jeziku, saj so animirano uspešnico sinhronizirali v kar 45 jezikov.

Diane Keaton in Keanu Reeves sta podelila kipec za najboljši izvirni scenarij, ki je na veliko veselje mnogih pripadel filmu Parazit, napisala sta ga režiser Bong Joon Ho in Han Jin Won. Zahvalila sta se kar v korejščini, s pomočjo prevajalke, sicer pa je to prvi oskar za Južno Korejo.

Za najboljši prirejeni scenarij je oskar šel ustvarjalcem filma Zajec Jojo, kot najboljši kratki film pa je slavil film The Neighbors' Window.  Oskar za kostumografijo je šel filmu Čas deklištva, za scenografijo pa Tarantinovemu Bilo je nekoč ... v Hollywoodu. Mark Ruffalo je podelil oskarja za najboljši dokumentarec, posebej pa je poudaril, da so vmes tudi štirje, ki so jih sorežirale ženske. Kipec je dobil film American Factory, za kratki dokumentarec pa so kipec namenili filmu Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl).

Laura Dern je na svoj 53. rojstni dan dobila oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu Zakonska zgodba.
Laura Dern je na svoj 53. rojstni dan dobila oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu Zakonska zgodba. FOTO: AP

Mahershala Ali je podelili kipec za najboljšo žensko stransko vlogo, ki ga je prejela Laura Dern za film Zakonska zgodba, kar je njen prvi oskar od skupaj treh nominacij. "Hvala akademiji, hvala Netflixu, Noahu, Adamu, Scarlett, čudoviti ekipi. To je film o ljubezni, hvala tudi darovom ljubezenskih zgodb iz mojega življenja. To delim s svojima staršema, Diane Ladd in Bruceom Dernom, rada vaju imam, to je najboljše rojstnodnevno darilo, kar sem jih kdaj dobila," je vzhičeno razlagala Dernova, ki je na ta, zanjo zelo srečen dan, dopolnila 53 let.

Presenečenje večera med nastopajočimi je bil nedvomno Eminem, ki je prišel zarapat svojo z oskarjem nagrajeno pesem Lose Yourself. Sprva mu je nekoliko ponagajal mikrofon, nekateri so rapali z njim, večina navzočih v dvorani pa je samo strmela, saj skoraj ni mogla povsem dojeti in verjeti, koga ima pravzaprav pred seboj. Na koncu so se mu poklonili s prvim stoječim aplavzom večera.

Za presenečenje večera med nastopajočimi je poskrbel Eminem. Zarapal je pesem Lose Yourself in požel stoječ aplavz.
Za presenečenje večera med nastopajočimi je poskrbel Eminem. Zarapal je pesem Lose Yourself in požel stoječ aplavz. FOTO: AP

Za filmsko montažo in montažo zvoka so nagradili film Izzivalca (Ford Vs Ferrari), za mešanje zvoka pa je kipec šel filmu 1917, ki je slavil tudi za kinematografijo. Rebel Wilson in James Corden sta je kajpak morala pošaliti na račun "flopa" filmskega muzikala Mačke, saj sta prišla naličena v mački. Podelila sta oskarja za vizualne efekte, ki je z oskarjem pozlatil ekipo filma 1917. Kipec za najboljše ličenje in oblikovanje pričesk so podelili filmu One so bombe.

James Corden in Rebel Wilson sta se pošalila iz muzikala Mačke, v katerem sta zaigrala, saj je ta izpadel iz oskarjevske dirke.
James Corden in Rebel Wilson sta se pošalila iz muzikala Mačke, v katerem sta zaigrala, saj je ta izpadel iz oskarjevske dirke. FOTO: AP

Parazit je prejel tudi oskarja za najboljši tujejezični film, režiser Bong Joon Ho pa je v navalu navdušenja izjavil, da je "pripravljen piti do jutra". Elton John je prišel zapet nominirano pesem iz filma Rocketman, (I'm Gonna) Love Me Again, ko je zaigral na velik rdeči klavir, oblečen v škrlatni suknjič s svetlečim srebrnim metuljčkom vred. Elton je nato v družbi skladateljskega kolega Bernieja Taupina sprejel oskarja za najboljšo pesem. "Tole pa ni bilo za en dr*k!" je bil prvi Taupinov odziv, ko je v roke dobil prvega oskarja. Elton je pred tem leta 1994 že prejel oskarja za pesem Can you feel the love tonight iz filma Levji kralj.

"Vse ženske so superjunakinje!" se je glasilo sporočilo ene najboljših igralk ženskih superjunakinj na filmu (Ellen Ripley v vesoljski sagi Osmi potnik) Sigourney Weaver, ki niti približno ne kaže svojih sedemdeset let. S kolegicama je podelila oskarja za najboljšo glasbo, ki ga je prejel film Joker.

Večkratna grammyjevka Billie Eilish je čutno in dramatično zapela Yesterday zasedbe The Beatles, na odru pa se je odvrtel videokolaž filmskih zvezdnikov, ki smo jih izgubili v preteklem letu, s tragično preminulim košarkarjem Kobejem Bryantom na čelu.

Seznam nominacij in zmagovalcev na 92. podelitvi oskarjev:

Najboljši film

Izzivalca (Ford V Ferrari)
Irec
Zajec Jojo
Parazit
Čas deklištva
Zakonska zgodba
1917
Bilo je nekoč … v Hollywoodu
Joker

Najboljša režija

Martin Scorsese, Irec
Todd Phillips, Joker
Sam Mendes, 1917
Quentin Tarantino, Bilo je nekoč … v Hollywoodu
Bong Joon Ho, Parazit

Najboljša igralka v glavni vlogi

Cynthia Erivo, Harriet
Scarlett Johansson, Zakonska zgodba
Saoirse Ronan, Čas deklištva
Charlize Theron, One so bombe
Renee Zellweger, Judy

Najboljši igralec v glavni vlogi

Antonio Banderas, Bolečina in slava
Leonardo DiCaprio, Bilo je nekoč … v Hollywoodu
Adam Driver, Zakonska zgodba
Joaquin Pheonix, Joker
Jonathan Pryce, Dva papeža

Najboljša igralka v stranski vlogi

Kathy Bates, Richard Jewell
Laura Dern, Zakonska zgodba
Scarlett Johansson, Zajec Jojo
Florence Pugh, Čas deklištva
Margot Robbie, One so bombe

Najboljši igralec v stranski vlogi

Tom Hanks, A Beautiful Day in the Neighbourhood
Anthony Hopkins, Dva papeža
Al Pacino, Irec
Brad Pitt, Bilo je nekoč … v Hollywoodu
Joe Pesci, Irec

Najboljši izvirni scenarij

Nož v hrbet
Zakonska zgodba
1917
Bilo je nekoč … v Hollywoodu
Parazit

Najboljši prirejeni scenarij

Irec
Zajec Jojo
Joker
Čas deklištva
Dva papeža

Najboljša montaža

Izzivalca (Ford V Ferrari)
Irec
Zajec Jojo
Joker
Parazit

Dokumentarni film

American Factory
The Cave
The Edge of Democracy
For Sama
Honeyland

Kratki dokumentarni film

In the Absence
Learning to Skateboard in a Warzone (If You're a Girl)
Life Overtakes Me
St. Louis Superman
Walk Run Cha-Cha

Kinematografija

Irec
Joker
Svetilnik
1917
Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Kostumografija

Irec
Zajec Jojo
Joker
Čas deklištva
Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Naj animirani film

Kako izuriti svojega zmaja 3
I Lost My Body
Klaus
Missing Link
Svet igrač 4

Izvirna pesem

I Can't Let You Throw Yoursel Away, Svet igrač 4
(I'm Gonna) Love Me Again, Rocketman
I'm Standing With You, Breakthrough
Into the Unknown, Ledeno kraljestvo 2
Stand Up, Harriet

Izvirna glasba

Joker
Čas deklištva
Zakonska zgodba
1917
Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja

Montaža zvoka

Ad Astra
Izzivalca (Ford V Ferrari)
Joker
1917
Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Mešanje zvoka

Ad Astra
Izzivalca (Ford V Ferrari)
Joker
1917
Bilo je nekoč … v Hollywoodu

Tujejezični film

Corpus Christi, Poljska
Honeyland, Severna Makedonija
Les Miserables, Francija
Bolečina in slava, Španija
Parazit, Južna Koreja

Vizualni efekti

Maščevalci: Zaključek
Irec
Levji kralj
1917
Vojna zvezd: Vzpon Skywalkerja

Najboljše ličenje in oblikovanje pričesk

One so bombe
Joker
Judy
Zlohotnica: vladarica zla
1917

Kratki film

Brotherhood
Nafta Football Club
The Neighbors' Window
Saria
A Sister

Kratki animirani film

Dcera
Hair Love
Kitbull
Memorable

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pako-san
11. 02. 2020 13.23
+2
Beda od filma. Lepo vas prosim. Da oskarja dobi tak film pa je ze res smesno
Bu?niburek
10. 02. 2020 20.10
-3
A si ti parazit ?
Bu?niburek
10. 02. 2020 20.09
+0
Kdo je tu parazit
ProudTraitor
10. 02. 2020 19.45
+2
Bolj dolgočasnega filma kot parazit dolgo ne pomnim. Izogibajte se.
Adminjef
10. 02. 2020 19.11
+0
Komu je Joker dober film, se mi res smili..
snežek
10. 02. 2020 15.43
+8
Bravo, film je bil moj favorit.
HoS
10. 02. 2020 13.30
+1
Aja jaz sem mislil da je to dokimentarec o Luki Mesecu in njegovim tovarisem
kaj pa pol
10. 02. 2020 11.16
-9
sami sebi delijo nagrade to so pa res eni umetniki.
Foxn.ca
10. 02. 2020 10.00
+4
V slo boste prejeli Viktorja in nekaj drobiža zdraven,---
Koturoc
10. 02. 2020 09.30
-13
Ne vem no, film Parazit me ni ne vem kako navdušil. Je nekaj novega, drugačnega ampak glede na ves "hype" okoli filma, sem iskreno pričakoval več.
hirajem
10. 02. 2020 09.12
+16
Joon Hojev Parazit zasluženo! Super film
losser
10. 02. 2020 08.45
+12
Kot je rekel Luka Marčetič - show kjer si ultra bogati med samo talajo nagrade. Zraven pa se še na silo smejijo in so na silo navdušeni.
Maček2
10. 02. 2020 08.03
+49
Phoenix je res dobro odigral jokerja in si zaslužil.Naj pohvalim tudi njegov govor.Njegov brat bi bil ponosen nanj.
Koronavirusovec
10. 02. 2020 13.02
-13
NovodobnoSuženstvo
10. 02. 2020 07.36
-35
ko jim zmanjka spolnih predatorjev....pa kitajci dobijo zlate dildote.
LightningBolt
10. 02. 2020 07.40
+48
kitajci = južni korejci, slovenci = romuni?
anakondabox
10. 02. 2020 07.35
+17
Parazit je nor, utrgan film s čudežno plejado efektov, tako da ni nič nenavadnega, da je prejel toliko oskarjev. Tudi film prve svetovne vojne 1917 je etična epopeja. Sama sem navijala za Tarantinov film Bilo je nekoč v Hollywoodu, kjer se fikcija (film) preklaplja v realnost. Sicer bo pa vse to danes mnogo bolj umetelno razvijal Marcel Štefančič na TV1. #ob 22:50
Tomaz1980
10. 02. 2020 07.24
-14
Joj POP TV ker naslov date... "Parazit s štirimi kipci veliki zmagovalec oskarjev!" Vse za klik a ne?
LightningBolt
10. 02. 2020 07.36
+33
A si ti vsako jutro zagrenjen? Kaj te je zmotilo?
Tomaz1980
10. 02. 2020 07.50
-16
Vsako jutro zagrenjen? Po čem sklepaš? Ali se poznava?
LightningBolt
10. 02. 2020 08.19
+17
Maxx365
10. 02. 2020 09.50
+18
.. in še vedno nisi povedal, kaj te je zmotilo v naslovu
štrudl
10. 02. 2020 07.23
+6
Hayek
10. 02. 2020 07.20
+42
Parazit, to je nekdo s službo v javnem sektorju, ki pobere iz proračuna veliko denarja za malo koristnega dela?
yastoo
10. 02. 2020 07.16
+28
Parazit res dober film, zasluženo. Phoenix isto. Bravo akademija.
ZRCC
10. 02. 2020 07.10
+68
Parazit je odličen film. Priporočam vsem ljubiteljem dobrega filma. Sem pa zelo vesel za Pitta in Joaquina, ki bi oskarja moral že dobiti zdavnaj.