Pri Simpsonovih belopolti igralci ne bodo več posojali glasov pripadnikom manjšin

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /A.R. /
KOMENTARJI
19
Producenti priljubljene ameriške animirane serije Simpsonovi so sporočili, da ne bodo več uporabljali glasov belopoltih igralcev za upodobitev likov, ki predstavljajo etnične manjšine. To bo veljalo tudi za lik Apuja Nahasapeemapetilona, lastnika trgovine indijskih korenin, ki mu je vse od leta 1990 glas posojal ameriški igralec Hank Azaria.

Belopolti igralci ne bodo več posojali glasov za upodobitev likov, ki predstavljajo etnične manjšine.
Belopolti igralci ne bodo več posojali glasov za upodobitev likov, ki predstavljajo etnične manjšine.FOTO: Profimedia

Lik Nahasapeemapetilona so večkrat problematizirali, češ da naj bi razpihoval rasistične stereotipe. Azaria je letos januarja povedal, da se je dogovoril s producenti o opustitvi vloge. Zdaj pa so pri ameriški televizijski družbi Fox šli še korak naprej in napovedali, da odslej pripadnikom manjšin glasov ne bodo več posojali belopolti igralci.

To bo med drugim veljalo tudi za lik temnopoltega Dr. Hibberta, za katerim je bil doslej ameriški igralec Harry Shearer. Ta sicer svoj glas posoja tudi številnim drugim likom, od šefa Homerja Simpsona Mr. Burnsa do soseda Simpsonovih Neda Flandersa.

Novico so pri studiu Fox dali v javnost po tem, ko je svoje sodelovanje odpovedal igralec Mike Henry, ki je v animirani seriji Family Guy, katere producent je prav tako Fox, 20 let posojal glas temnopoltemu liku Clevelandu Brownu. Kot je zapisal na Twitterju:"Obožujem ta lik, ampak temnopolte ljudi morajo upodabljati temnopolti ljudje, zato bom opustil svojo vlogo."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

V ZDA so trenutno sredi nemirov zaradi policijskega nasilja nad manjšinami ter smrti temnopoltega Georgea Floyda med policijsko aretacijo.

Simpsonovi veljajo za kulturni fenomen. Do danes so prejeli vrsto nagrad, med njimi več kot 30 televizijskih nagrad emmy. Leta 2000 so si prislužili tudi zvezdo na znamenitem hollywoodskem Pločniku slavnih, leta 2007 pa so njihove dogodivščine zaživele še v celovečernem filmu.

Serijo je za ameriško televizijsko družbo Fox leta 1989 ustvarilMatt Groening. Gre za satiro na različne vidike življenja povprečne ameriške družine, kulturo, družbo in tudi televizijo. Dogajanje je postavljeno v izmišljeno mesto Springfield. Groening je likom v seriji nadel imena članov lastne družine, za fanta pa je uporabil izmišljeno ime, Bart.

Serija Simpsonovi je prejela že vrsto nagrad.
Serija Simpsonovi je prejela že vrsto nagrad.FOTO: Profimedia