Film/TV

Približuje se 78. podelitev filmskih in televizijskih nagrad zlati globus

Los Angeles, 26. 02. 2021 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Združenje tujih dopisnikov Hollywooda bo v nedeljo 78. podelilo filmske in televizijske nagrade zlati globus. Največ nominacij, kar 42, je prejel Netflix, nagradi za življenjsko delo pa bosta prejela igralka Jane Fonda ter scenarist in producent Norman Lear. Podelitev bosta četrtič vodili Amy Poehler in Tina Fey.

Nekdanji zvezdnici komične oddaje Saturday Night Live Tina Fey in Amy Poehler sta podelitev zlatih globusov, ki jo imajo poznavalci za dobro napoved za najprestižnejše filmske nagrade oskar, vodili že v letih 2013, 2014 in 2015. Tina Fey bo podelitev vodila iz Rockefellerjevega centra v New Yorku, Amy Poehler pa iz hotela Beverly Hilton v Los Angelesu. Vse bo potekalo v živo ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Tina Fey in Amy Poehler
Tina Fey in Amy Poehler FOTO: AP

Zlate globuse bodo letos, podobno kot druge filmske nagrade, zaradi pandemije podelili z zamudo. Oskarje bodo denimo podelili šele 25. aprila. Nominacije za zlate globuse so bile naznanjene 3. februarja in Netflix je tedaj povsem prevladal, saj je za svoje produkcije prejel kar 42 nominacij, največ po zaslugi črno-belega filma o Hollywoodu Mank in televizijske serije Krona.

Na podelitvi bo igralka Jane Fonda prejela nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo na področju filmske umetnosti, scenarist in producent Norman Lear pa bo prejel nagrado Carol Burnett za življenjsko delo na področju televizije. Za ambasadorja zlatih globusov so letos imenovali otroka režiserja Spika Leeja, 26-letno Satchel Lee in 24-letnega Jacksona Leeja.

Med celovečernimi dramami so nominirani filmi Mank v režiji Davida Fincherja, The Father v režiji Floriana Zellerja, The Trial of the Chicago 7 režiserja Aarona Sorkina, Nomadland režiserke Chloe Zhao in Obetavna mladenka v režiji Emerald Fennell. Za favorita velja zgodba o zadnji veliki gospodarski recesiji v ZDA od leta 2007 do leta 2009 Nomadland.

V kategoriji glasbenih filmov ali komedij pa se za zlati globus potegujejo Borat Subsequent Moviefilm v režiji Jasona Wolinerja, Hamilton režiserja Thomasa Kaila, Music, ki ga podpisuje Sia, Palm Springs Maxa Barbakowa in muzikal The Prom, ki ga podpisuje Ryan Murphy. Favorita sta nova komedija o Boratu in Hamilton.

Kitajska režiserka Chloe Zhao velja za favoritko za režijski zlati globus za film Nomadland, v konkurenci pa so še Emerald Fennell (Obetavna mladenka), David Fincher (Mank), Regina King (One Night in Miami) in Aaron Sorkin (The Trial of the Chicago 7).

Zlati globus
Zlati globus FOTO: AP

Za zlati globus za najboljšo žensko vlogo v drami so nominirane Viola Davis (Ma Rainey's Black Bottom), Andra Day (United States vs. Billie Holiday), Vanesa Kirby (Pieces of a Woman), Frances McDormand (Nomadland) in Carey Mulligan (Obetavna mladenka), ki velja za favoritko. Za favoritko med nominiranci za scenarij pa velja Emerald Fennell, ki podpisuje tudi scenarij Obetavne mladenke.

Za moške glavne vloge so nominirani Riz Ahmed (Sound of Metal), Chadwick Boseman (Ma Rainey's Black Bottom), Anthony Hopkins (The Father), Gary Oldman (Mank) in Tahar Rahim (The Mauritanian). Kritiki največ možnosti pripisujejo Bosemanu.

V kategoriji glasbenih filmov in komedij so za glavne ženske vloge nominirane Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm), Kate Hudson (Music), Michelle Pfeiffer (French Exit), Rosamund Pike (I Care A Lot) in Anya Taylor Joy (Emma). Največ možnosti naj bi imeli Anya Taylor Joy in Maria Bakalova.

Pri moških pa so nominirani Sacha Baron Cohen (Borat Subsequent Moviefilm), James Corden (The Prom), Andy Samberg (Palm Springs), Lin-Manuel Miranda (Hamilton) in Dev Patel (Osebna zgodovina Davida Copperfielda). Cohen ima s svojim nadaljevanjem Borata po 14 letih največ možnosti, da zmaga in osvoji še drugi zlati globus. Za zlate globuse za glavno moško komično vlogo pa so nominirani še Eugene Levy (Schitt's Creek), Don Cheadle (Black Monday), Nicholas Hoult (The Great) in Ramy Youssef (Ramy).

V kategoriji najboljše televizijske drame se za zlati globus potegujejo Ratched, Krona, Lovecraft Country, Ozark in The Mandalorian. Netflix je prejel tri od petih nominacij za najboljšo televizijsko serijo v kategoriji drame, in sicer za Krono, Ozark in Ratched, ter štiri od petih nominacij za glavno žensko vlogo v tej kategoriji za Olivio Colman, Emmo Corrin, Lauro Linney in Sarah Paulson. HBO Max je dobil nominacijo za najboljšo komično televizijsko serijo (Stevardesa), matično podjetje HBO pa skupaj sedem nominacij po zaslugi serij Zlom in Lovecraft County.

Serija Katarina Velika za zlati globus tekmuje s serijami Stevardesa, Schitt's Creek, Emily in Paris ter Ted Lasso, ki je s tem zagotovila nominacijo televiziji Apple TV+.

Koronavirus pasica november
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.