Film/TV

Režiserjev asistent varnostnih protokolov ni upošteval že pri preteklih produkcijah

Los Angeles, 25. 10. 2021 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pomočnik režiserja Dave Halls, ki je sodeloval pri snemanju filma Rust, med katerim je umrla direktorica fotografije Halyna Hutchins, je imel že v preteklosti nekaj težav. Pritožbe glede varnosti in njegovega obnašanja so se zvrstile v času dveh produkcij iz leta 2019.

Dave Halls, ki naj bi po zadnjih informacijah, navedenih v policijskem poročilu, igralcu Alecu Baldwinu predal rekvizitno pištolo, ta pa je z njo po nesreči ustrelil Halyno Hutchins, je imel že v preteklosti nekaj težav na snemalnih prizoriščih. Pomočnik režiserja filma Rust se je s pritožbami glede neprimernega obnašanja, ki bi lahko ogrozilo varnost sodelujočih na snemanju, soočal že leta 2019. To informacijo so za CNN razkrili njegovi kolegi, ki so z njim v preteklosti že tesno sodelovali.

Dave Halls
Dave Halls FOTO: Youtube

Pritožbe, ki so že pred dvema letoma letele na Hallsov račun, se navezujejo na varnostne protokole za rabo orožja in pirotehnike, omenjata se tudi oviranje požarnih poti in izhodov ter neprimerno spolno vedenje na delovnem mestu.

Asistenta režiserja dokumenti navajajo kot tistega, ki je Baldwinu predal rekvizitno pištolo, zaradi posledic strela pa je kasneje v bolnišnici v Novi Mehiki umrla obetavna ustvarjalka ukrajinskega rodu Halyna Hutchins. O njem je nekaj besed za medije povedala Maggie Goll, ki se ukvarja z rekviziti in je licencirana strokovnjakinja na področju pirotehnike. Z njim je med februarjem in majem 2019 sodelovala pri projektu Into the Dark, seriji mreže Hulu: ''Zanemarjal je varnostne sestanke, ekipi pa ni dosledno sporočal prisotnosti strelnega orožja, tako kot zahteva protokol.'' Dodala je še presenetljivo podrobnost: ''Edini razlog, zakaj je bila ekipa obveščena o prisotnosti orožja, je bil ta, da je pomočnik odgovorne osebe za rekvizite zahteval, da Dave vsak dan oriše in razloži podrobnosti dogajanja na prizorišču snemanja.''

Alec Baldwin po tragičnem dogodku.
Alec Baldwin po tragičnem dogodku. FOTO: AP

Mojster za rekvizite je ''vsak dan objavil, kdaj bo na snemanju pred kamero potrebna pištola, in celotno dispozicijo za uporabo tega orožja to je lahko bila gumijasta ali plastična replika, takšna brez možnosti izstrelitve ali morda popolnoma funkcionalna brez nabojev, poročilo je omogočalo pregled orožja, preden je to prispelo na prizorišče in so ga predali igralcu. Mojster rekvizitov je nato pogosto opominjal Dava, da je (v nasprotju s pravili) igralcu dovolil, da zapusti prizorišče, še preden mu je vrnil rekvizit, vključno z orožjem, pogosto pa se je zgodilo, da se ni držal protokolov, kot je jasna najava narave rekvizitov.'' Gollova je opisala tudi primer, ko je licenciran pirotehnik potreboval zdravniško pomoč, Hall pa je zahteval, da se snemanje nadaljuje.  

Halyna Hutchins je na snemanju izgubila življenje.
Halyna Hutchins je na snemanju izgubila življenje. FOTO: Profimedia

Eden od članov ekipe, ki je s Hallsom sodeloval v preteklosti, se spominja tudi, da se je ta pogosto pritoževal zaradi podrobnih pregledov za to usposobljenih strokovnjakov, ki so se ukvarjali s filmskim orožjem. To je počel tudi pred snemanjem enega od prizorov, v katerem si je morala igralka pištolo nameriti v glavo in pritisniti na sprožilec. Snemanje je želel nadaljevati tudi takrat, ko se je na filmskih lokacijah pojavila večja nevihta, ko so bile električne žice izpostavljene dežju in so se električne luči dotikale blata, zato so se člani ekipe v njegovi družbi pogosto bali za svojo varnost.  

Glede obtožb o neprimernem spolnem vedenju je Gollova dejala, da se sama ni nikoli pritožila, vendar poroča o tem, da so jo ob prvem dnevu na delovnem mestu drugi člani ekipe opozorili, naj pazi, saj naj bi bil Dave ''preveč fizično v stiku z ekipo, čeprav so se zvrstile mnoge pritožbe zaradi neželenih in nepotrebnih dotikov". To neprijetno obnašanje sicer ni bilo ekstremno, a številni so se pritoževali zaradi neprijetnih dotikov po hrbtu, okrog pasu, po ramenih in podobno.  

Čeprav se je o vseh nevšečnostih poročala izvršnim producentom Blumhouse Productions in obvestila tudi  Ameriško združenje režiserjev (DGA), se ni nič premaknilo na bolje: "Kolikor vem, po mojih pritožbah ni bilo storjeno prav nič.''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Reycis
26. 10. 2021 12.00
+2
Kakšen fantastičen primerek modernega novinarstva. Za pulitzerja. S skrbnim izbiranjem dejstev je ubogi Dave prikazan kot krivec čeprav ni nič kriv. Ampak slika debeluške z roza poštrihanimi lasmi nebi bilo v skladu z narativo.
Ramzess
26. 10. 2021 09.59
Kako so sedaj vsi glasni, prej pa tiho.
graf
26. 10. 2021 08.10
... adijo dobra služba
Marjan h.1966
25. 10. 2021 21.36
+1
24-letna Hannah Gutierrez-Reed je bila zaposlena kot mojstrica orožja. Njen oče je legendarni strokovnjak za revolverje Thell Reed, ki je delal za "Django Unchained" kot nadzornik orožja in je svojo hčer že od zgodnjega otroštva učil rokovanja s pištolo - vendar je sama dvomila o svoji prvi zaposlitvi
Marjan h.1966
25. 10. 2021 21.35
+0
Prevod naslova enega od tujih medijev:HOLLYWOODSKA DRAMA ++ KAMERMANKA USTRELJENA. Tukaj Baldwin objema vdovca. Torej dragi puptv vsi pišejo,da je žrtev kamermanka samo vi, da je direktorica fotografije
inside1
25. 10. 2021 21.20
+6
tole men ni jasno...kaj pa sploh prava municija dela tam? a to nosijo po žepih prave naboje, kakor mi drobiž? če vsi zatrjujejo, da so slepi naboji, kdo je prinesel prave , kaj jih rabijo?
IKOSS
25. 10. 2021 21.48
+2
Izraz "pravo strelivo" ni ravno najbolj ustrezno poimenovanje. Strokovno ustrezen termin je "ostro strelivo". V kolikor se je ostro strelivo nahajalo v neposredni bližini streliva predvidenega za snemanje, kar nekatera poročila navajajo, je to nedopustna kršitev varnostnih protokolov! Strelivo, ki se uporablja pri snemanju filmov obsega zelo širok spekter, zato ga specializirani rekviziterji, oziroma pirotehniki običajno polnijo sami. Specifično polnitev prilagodijo potrebam posameznega prizora. Zapisano seveda nikakor ni opravičilo za kršenje varnostnih protokolov, vsekakor pa to pomeni enostavno dosegljivost različnega streliva.
Betuul
25. 10. 2021 21.11
+2
Se spomnim čudovitega igralca yul Brynner-a. Igral je nepozabnega pilota v filmu Bitka na Neretvi! Film je preživel ; a v film u so bili boji napadi streljanje , da bi rekli da je v noči dan itd pa se ni slišalo o neki tragediji tam.
Betuul
25. 10. 2021 21.01
+0
Pravzaprav pa kaj je umrla delala za eno sceno pred igralčevim nastopom!in za njo celo režiser!
Samsung Android
25. 10. 2021 21.12
+4
IKOSS
25. 10. 2021 20.41
+5
Pri ravnanju s potencialno nevarnimi sredstvi in izvajanju potencialno nevarnih dejavnosti, je obstoj in dosledno upoštevanje ter izvajanje varnostnih pravil in protokolov izjemnega pomena! Ta še zdaleč niso niso sama sebi namen, kršenje pa lahko hitro privede do tragičnih posledic.
valovanje
25. 10. 2021 13.28
+1
Daleč od popolni, tip je zgolj id..ot.
boris tavcar
25. 10. 2021 13.25
+7
Na koncu bo kriva snažilka.
ćurkl
25. 10. 2021 12.44
+14
Temu jaz rečem "popolni umor"...
Betuul
25. 10. 2021 21.18
+1
če je bila umrla tako napravljena , kot slika kaže v avtor. Prispevku ; kot ena lutka ! Kaj se je pol čuditi