Film/TV

Slovita Shirley MacLaine dopolnila 90 let

Los Angeles, 24. 04. 2024 08.01 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.A.
Komentarji
0

Ameriška igralka Shirley MacLaine, netipična hollywoodska zvezdnica, znana po upodobitvah neobičajnih, samozavestnih in ekscentričnih žensk, je dopolnila 90 let. Igralka, ki je debitirala v Hitchcockovem filmu Težave s Harryjem leta 1955, je v dolgoletni karieri nastopila v več kot 50 filmih, za svoje delo je bila večkrat nagrajena, med drugim je osvojila tudi oskarja.

Shirley MacLaine je dopolnila 90 let. Netipična hollywoodska zvezdnica, znana po upodobitvah neobičajnih, samozavestnih in ekscentričnih žensk, je v svoji karieri zaigrala v več kot 50 filmih. Debitirala je s filmom Težave s Harryjem leta 1995, za svoje delo pa je bila večkrat nagrajena, med drugim tudi z oskarjem. Zlati kipec je prejela za vlogo v filmu Čas nežnosti iz leta 1983, za nagrado ameriške filmske akademije pa je bila nominirana še petkrat, med drugim tudi leta 1976 za režijo dokumentarca The Other Half of the Sky: A China Memoir.

 Shirley MacLaine je dopolnila 90 let.
Shirley MacLaine je dopolnila 90 let. FOTO: Profimedia

Ameriška igralka, znana po vlogah v filmih Sladka Irma, Stanovanje in The Turning Point, je prejela tudi več nagrad za življenjsko delo. Na 49. filmskem festivalu v Berlinu je leta 1999 prejela zlatega medveda za izjemne dosežke v svoji igralski karieri, za življenjsko delo jo je leta 2012 nagradil tudi Ameriški filmski inštitut. Leta 2007 so jo nagradili tudi na filmskem festivalu v Santa Feju, kar ji je bilo posebno pri srcu, ker je zaljubljena v kraj, kjer je dobila nagrado, saj je tam v Novi Mehiki živela dvanajst let.

Na podelitvi priznanja za igralske dosežke in prispevek k uveljavitvi žensk v filmski industriji je med drugim dejala: "Potem ko bodo pomrli vsi politiki, voditelji, generali in znanstveniki, bo ostala le še umetnost. Zato sem ponosna, da sem del filmske umetnosti. Umetnost je človekov poskus, da bi kljuboval času in ohranil svojo domišljijo."

Podpisala se je tudi pod več knjig, v katerih je med drugim obravnavala new age, reinkarnacijo in posmrtno življenje. Napisala je tudi knjigo z naslovom Camino: Po stezi zvezd o 800 kilometrov dolgi romarski poti, na katero se je peš odpravila tudi sama. Knjiga je prevedena tudi v slovenščino. V slovenskem prevodu sta na voljo še njeno avtobiografsko delo Iskanja (Out on a Limb) in priročnik Potovanje vase.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.