Film/TV

Umrl je ameriški igralec William Hurt

Washingotn, 14. 03. 2022 12.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V 72. letu starosti je umrl ameriški igralec William Hurt. Z oskarjem nagrajeni igralec je pustil neizbrisen pečat v filmih, kot so Otroci manjšega boga, TV dnevnik in Poljub ženske pajka, za slednjega je zlati kipec leta 1986 tudi prejel.

"Z veliko žalostjo sporočamo, da družina Hurt objokuje smrt Williama Hurta, ljubljenega očeta in z oskarjem nagrajenega igralca, 13. marca 2022, teden dni pred njegovim 72. rojstnim dnem," je v izjavi sporočil igralčev sin Will. "Umrl je naravne smrti, v miru, ob družini," so še zapisali.

Tudi iz produkcijske hiše Stevena Spielberga Amblin Entertainment so sporočili novico o smrti. Hurt je v Spielbergovem filmu A.I. Umetna inteligenca (2001) zaigral v vlogi profesorja Hobbyja. "Kot igralec je William črpal od znotraj in navzven projiciral človeškost svojih likov. Hvala ti, William, ker si nam s svojimi vlogami dosledno kazal, kje se rojevajo sanje: v srcu," so še zapisali.

Poslovil se je William Hurt.
Poslovil se je William Hurt. FOTO: AP

Hurt se je rodil leta 1950 v Washingtonu. V 80. letih minulega stoletja je predstavljal enega osrednjih igralskih obrazov Hollywooda, ko je v treh letih zapored nanizal nominacije za oskarja za glavno moško vlogo. Leta 1986 ga je prejel za Poljub ženske pajka za vlogo zapornika v brazilskem zaporu, v naslednjih dveh pa je prejel še nominaciji za filma Otroci manjšega boga in TV dnevnik.

Od tedaj naprej ga je bilo mogoče redno videvati na velikih platnih, najpogosteje v odmevnih ameriških filmih. Nastopil je denimo v že omenjenem filmu A.I. Umetna inteligenca, pa v Senci preteklosti (2005) režiserja Davida Cronenberga, Siriani (2005) Stephena Gaghana ter v filmu V divjino (2007) Seana Penna.

Četrto in zadnjo nominacijo za oskarja je Hurt prejel za stransko vlogo mafijskega šefa Richieja Cusacka v filmu Senca preteklosti.

V zadnjem desetletju ga je spoznalo tudi mlajše občinstvo, saj je vstopil v zasedbo univerzuma superjunakov studia Marvel. Kot Thaddeus Ross je najprej nastopil v filmu Neverjetni Hulk (2008), isti lik pa je nato upodobil še v filmih Stotnik Amerika: Državljanska vojna (2016), Maščevalci: Brezmejna vojna (2018), Maščevalci: Zaključek (2019) in nazadnje še v Črni vdovi (2021).

Njegov ugled se je zamajal, ko ga je Marlee Matlin, soigralka iz filma Otroci manjšega boga, s katero sta bila nekaj časa v zvezi, obtožila fizične in čustvene zlorabe. Igralec se je opravičil za "vse bolečine, ki jih je povzročil".

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZRC
14. 03. 2022 21.05
+2
Res izjemen igralec. Kjerkoli sem ga gledal je bil odličen. Najbolj globok vtis name je naredil v Gorkijevem parku, ki sem ga prvič gledal pred mnogimi leti še kot mladič. Počivajte v miru, g. Hurt.
Šac81
14. 03. 2022 17.17
+3
Zelo dober igralec.Rip