Film/TV

V Cannesu bodo razglasili letošnje filmske nagrajence

Cannes, 25. 05. 2024 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K. Z.
Komentarji
0

V Cannesu bodo na sklepni slovesnosti razglasili nagrajence 77. mednarodnega filmskega festivala. V konkurenci za glavne nagrade je 22 filmov, ki jih ocenjuje velika festivalska žirija, tokrat pod vodstvom režiserke lanskoletne kinematografske uspešnice Barbie Grete Gerwig.

Med favoriti za zlato palmo sta muzikal Emilia Perez, v katerem je zaigrala pop zvezdnica Selena Gomez, in film The Substance z Demi Moore. Oba sta naletela na zelo dober sprejem.

V Cannesu se bo s podelitvijo zlatih palm za najboljši film zaključil 77. mednarodni filmski festival.
V Cannesu se bo s podelitvijo zlatih palm za najboljši film zaključil 77. mednarodni filmski festival. FOTO: Profimedia

Zgodba muzikala Jacquesa Audiarda je postavljena v svet mehiških narkokartelov, kjer kokainski baron najame znano odvetnico, da bi mu pomagala izpolniti življenjsko željo spremeniti spol v ženskega. Audiard, ki je leta 2015 v Cannesu že prejel zlato palmo za film Dheepan, v filmu združuje elemente muzikala, socialne drame in trilerja noir.

Grozljivka Coralie Fargeat The Substance z Demi Moore in Margaret Qualley pripoveduje o nekoč slavni televizijski ikoni Elizabeth Sparkle (Demi Moore), ki vzame skrivnostno snov, da bi ustvarila mlajšo različico sebe (Margaret Qualley), eksperiment pa ima brutalne posledice.

Kritiki pa imajo še enega favorita, film Anora Seana Bakerja. Tragikomedija z elementi gangsterskega pripoveduje o striptizeti Ani, ki spozna oligarhovega sina Vanjo. Mladenič se v mladostniški nepremišljenosti že po nekaj dneh poroči z Ani na veliko nezadovoljstvo svojih staršev. Kritiki so film pohvalili zaradi duhovitosti, odličnih igralcev in nepričakovanih preobratov.

Med filmi v glavnem tekmovalnem programu so med drugim še epski Megalopolis Francisa Forda Coppole, biografski film o Donaldu Trumpu The Apprentice režiserja Alija Abasija, Kinds of Kindness Yorgosa Lanthimosa z Emmo Stone v glavni vlogi ter The Seed of the Sacred Fig iranskega režiserja Mohammada Rasulofa. Slednjega so v Teheranu obsodili na večletno zaporno kazen in bičanje, a je skrivaj zapustil domovino, da se je lahko udeležil festivala.

Lani je zlato palmo prejel film Anatomija padca režiserke Justine Triet.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.