Film/TV

Igralci filmov Gospodar prstanov želijo ustaviti prodajo hiše J. R. R. Tolkiena

London, 03. 12. 2020 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Angleško domovanje pokojnega pisatelja Johna Ronalda Reuela Tolkiena se je znašlo na tržišču, zvezdniki priljubljenih filmov Gospodar prstanov in Hobit pa si želijo prodajo preprečiti. Oboževalce so pozvali, naj svoje donacije namenijo dobrodelni organizaciji, ki bo posestvo v poklon pisatelju spremenila v literarno središče.

Ian McKellen in John Rhys-Davies, ki sta v filmih Gospodar prstanov prevzela vlogi Gandalfa in Gimlija, pa Martin Freeman, ki se je v Hobitu pojavil kot Bilbo, in Annie Lennox, ki je zapela v pesmi v Kraljevi vrnitvi, so izrazili podporo organizaciji, ki se ukvarja s projektom, imenovanim Northmoor. Ta želi ohraniti posestvo, ki je rojstni kraj pisatelja J. R. R. Tolkiena, avtorja knjižnih uspešnic, po katerih so bili posneti omenjeni filmi. Pobudi se je z veseljem pridružil tudi igralec Derek Jacobi, klicu na pomoč pa so dali zeleno luč še ilustrator John Howe, pisatelj Joseph Loconte in drugi.  

Tolkien je umrl septembra 1973.
Tolkien je umrl septembra 1973. FOTO: Profimedia

Kampanja se je začela 2. decembra, zasnovana pa je kot zbiranje sredstev, ki bo trajalo kar tri mesece.  Nastala je v okviru pogajanj s trenutnim lastnikom Tolkienove hiše, ki hkrati predstavlja tudi njegov kraj rojstva.

Cilj je zbrati približno pet milijonov evrov, čeprav je za odkup hiše potrebnih le nekaj več od štirih milijonov evrov. Preostanek bodo namenili potrebni obnovi nepremičnine ter urejanju okolice in vrta. Če bodo zbrali še več sredstev, kot so predvideli, bodo ta denar namenili za štipendije učencev iz socialno ogroženih okolij, v hiši pa bodo organizirali tudi izobraževanja in literarne tečaje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

''Tega ne moremo doseči brez podpore svetovne skupnosti, ki jo sestavljajo Tolkienovi oboževalci, naša bratovščina,'' je povedal McKellen. Rhys-Davies pa dodal, da je neverjetno, da tako priznan in priljubljen pisec nima centra, ki bi bil namenjen njegovemu delu in zapuščini, zato si želi, da bi se njegova rojstna hiša čim prej spremenila v literarno središče, ki bo v navdih prihajajočim generacijam piscev, umetnikov in filmskih ustvarjalcev.

Koronavirus pasica november
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1908573
03. 12. 2020 14.42
+0
Vsi našteti so multimilijonarji, pa ne morejo sami napraskat 5 milijonov drobiža?