Glasba

23. Orto fest z 21 domačimi in 11 tujimi izvajalci

Ljubljana, 19. 01. 2023 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med 30. marcem in 29. Aprilom se v ljubljanskem rock klubu Orto bar obeta že 23. mednarodni, največji klubski festival v Sloveniji. Letos se bo zvrstilo 21 domačih in 11 tujih glasbenih izvajalcev, za žanrsko pestrost pa bodo poskrbeli Big Foot Mama, Dan D, Vazz, Koala Voice, Let 3, Crvena jabuka, Slon in Sadež, Elvis Jackson, Niet in drugi.

23. Orto fest z 21 domačimi in 11 tujimi izvajalci.
23. Orto fest z 21 domačimi in 11 tujimi izvajalci. FOTO: Orto fest

Kot je že v navadi, otvoritveni koncert, letos bosta kar dva, pripade kakšni od domačih legendarnih zasedb. To bo na 23. Orto festu zasedba Big Foot Mama, ki bo oder zavzela dva dneva zapored, in sicer v četrtek, 30., in v petek, 31. marca. Takoj v soboto, na prvi april, pa bo moč ujeti še eno izjemno domačo zasedbo, novomeške prvokategornike Dan D.

Drugi teden festivala se bo nadaljeval v torek, 4. aprila z domačima skupinama – rockerji Jet Black Diamonds in ska rockerji Smetnaki, v sredo, 5. 4. pa bo na oder stopil mladi gams, raper Vazz, s svojo spremljevalno zasedbo. V četrtek, 6. 4., bosta nastopili mladi zasedbi, funk rock blues skupina Batista Cadillac in rockerji Masharik, naslednji dan, v petek 7. 4., pa hrvaške rock legende z Reke Let 3. Drugi teden bo v soboto, 8. aprila, zaključila domača indie rock skupina iz Kisovca, Koala Voice

Na Orto festu bodo 1. aprila nastopili Dan D.
Na Orto festu bodo 1. aprila nastopili Dan D. FOTO: Miro Majcen

V tretji teden nas bo v torek 11. 4. popeljal kantavtor Robert Petan & The Rafters, naslednji večer, 12. 4. pa bo nastopil vsem znani tandem Slon in Sadež. Konec tedna bo v četrtek in petek, 13. in 14. aprila, dva večera zapored občinstvo razveseljevala legendarna sarajevsko-zagrebška pop rock institucija Crvena jabuka. Sobota, 15. aprila, pa bo rezervirana za kar tri metal skupine, in sicer Loudness z Japonske, Nemce Grey Attack in Švicarje Thola, v nedeljo, 16. aprila pa se bodo predstavili poljski stone doomerji Dopelord.

"23. Orto fest bo žanrsko morda še malce bolj pester, kot so bili prejšnji. Odziv nastopajočih izvajalcev je bil pozitivno-spodbuden, večdnevni praznik slovenske klubske glasbe pa bo ponudil tako mlade upe kot že uveljavljena imena slovenske glasbene scene. Mladi se tako lahko učijo od starih na istem odru, kar je navsezadnje zelo pomembno za razvoj glasbe v Sloveniji. To je tudi eden od glavnih ciljev festivala kot valilnice mladih perspektivnih slovenskih glasbenih izvajalcev in skupin. Vzporedno želimo vzpodbujati tudi drugo delo na glasbenih prireditvah, ki je velikokrat bolj v ozadju in s tem hitro spregledano – tonsko delo, osvetlitev, promocija, sama izvedba dogodkov itd. Tudi lani smo kandidirali na občinskem razpisu in odgovor še čakamo. Upamo, da bomo po 23 letih končno uspeli in nam bo tako izvedba letošnjega Orto festa nekoliko lažja," sporočajo organizatorji klubskega festivala.

5. aprila bo na oder stopil Vazz.
5. aprila bo na oder stopil Vazz. FOTO: Izvajalec

V četrti teden bomo stopili 19. aprila z domačima izvajalcema Samuelom Bluesom in 3Tone, v četrtek, 20. 4. pa bo moč uživati v Um & Kuna Freestyle Show. Petkov koncert, 21. aprila, bo pripadel domači punk rock crossover skupini Elvis Jackson, za vikend bodo Orto v soboto, 22. aprila, osvojili punk rockerji Niet ter indie rock / post punk skupina Pavlov. Teden se bo zaključil z nedeljskim koncertom, 23. aprila, ko bosta nastopili mednarodna ska punk heavy metal skupina Russkaja iz Avstrije in slovenski punk rockerji Odprava zelenega zmaja. 

Zadnji teden letošnjega festivala pa bodo lahko v sredo 26. aprila na oder stopile kar tri skupine: dead doom skupina Swallow The Sun iz Finske, doom bend Avatarium iz Švedske in pa italijanski melodični doom black metalci Shores Of Null. Za zaključni četvorček festivala pa bodo med 27. in 29. aprilom poskrbeli rock'n'roll skupina Metropolis, domači metalci Metalsteel ter dvojni zaključek z domačima skupinama, indie rockerji Regen in rock zasedbo Plateau.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.