Glasba

Obletnica legendarne televizijske premiere skladbe Beatlov

London, 26. 06. 2020 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pesem 'All you need is love' so 25. junija 1967 legendarni Beatli premierno predstavili v sklopu oddaje 'Our World'. Tako je postala prva skladba, ki je šla v svet preko globalnega prenosa na satelitski televiziji, izvedba v živo je bila dosegljiva v dvajsetih državah, ogledalo pa si jo je več kot 400 milijonov ljudi.

Na današnji dan leta 1967 je legendarna skupina The Beatles javnosti predstavila večno zeleno pesem All you need is love. Premierno izvedbo pesmi je pred televizijskimi sprejemniki takrat spremljalo kar 400 milijonov gledalcev. Britanska radiotelevizijska mreža se je z izvedbo dogodka pričela ukvarjati že leta 1966. BBC je izkoristil zmogljivosti satelitske tehnologije in posledično poskušal ustvariti globalni televizijski program, ki bi se v živo prenašal po vsem svetu. Britanci so v sodelovanju z drugimi ponudniki televizijskih programov s celega sveta uspešno izpeljali zahteven projekt.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oddaja z naslovom Our World (Naš svet, op. a.) je bila napovedana za 25. junij 1967. Posebna oddaja je vključevala segmente iz sveta, ki so segli na pet celin in dosegli skoraj 20 držav – čeprav je bila ta številka na koncu zaradi odstopa držav vzhodnega bloka drugačna.

Glede na izjemno priljubljenost Beatlov po vsem svetu so se ustvarjalci oddaje odločili, da jim v oddaji namenijo prostor. Informacijo o nastopu so glasbeniki izvedeli v mesecu maju, le nekaj tednov pred izdajo osmega studijskega albuma Sgta. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Za oddajo v živo pa je bilo treba kmalu ustvariti novo skladbo. John Lennon je to zadolžitev odlagal do zadnjega trenutka, dokler ga ni spreletelo, da je oddaja tik pred vrati in da se bodo kmalu morali lotiti pisanja.

Legendarna zasedba The Beatles leta 1967
Legendarna zasedba The Beatles leta 1967 FOTO: Profimedia

Paul McCartney je v tistem trenutku ponudil, da se predstavijo s katero od njegovih novih pesmi, vendar se je tehtnica prevesila v prid Lennonovi skladbi All you need is love. Pesem je namreč imela preprosto in direktno sporočilo. Člani skupine so se strinjali, da bi morali zaradi zahtevne izvedbe vsaj del pesmi v studiu posneti vnaprej. Kasneje so v studiu dodajali tudi glasbila, okraske in orkestralne elemente.

Na sam dan nastopa je John Lennon občutil izjemno tremo in napetost zaradi večmilijonske publike pred televizijskimi ekrani. Projekt je bil zahteven tudi za tehnično ekipo, ki se je prvič spopadla s tako obširnim izzivom. Prenos v živo se je tako pričel kar 40 sekund prehitro. Mojster zvoka Geoff Emerick se spominja, da sta z Lennonom ravno nazdravljala s šilcem škotskega viskija, ko sta novico o začetku prenosa prejela prek interkoma. Spominja se velike panike, kako iz kadra umakniti kozarce in steklenico alkohola.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po začetni napaki je vse potekalo gladko. Beatli so v studio pred kamere v njihovo družbo povabili tudi nekatere glasbene prijatelje. Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull, Eric Clapton, Keith Moon, Graham Nash in še nekateri so spominjali na hipijevsko komuno, ki se je zlila z oblačili in dekorjem studia. Nekaj od tega vzdušja in pisane energije se je seveda zaradi črno-bele slike med prenosom izgubilo, kasneje je bil posnetek prirejen in preslikan v barvno podobo.

Kljub temu da je bil prenos uspešno zaključen in je legendarna skupina nastop odlično izpeljala, je Lennon ostal nezadovoljen. Po zabavi, ki se je zgodila po prenosu, se je napotil v studio, da bi znova posnel svoj vokalni del. Beatli so se namreč na dan pred prenosom odločili, da pesem All you need is love izide kot naslednja samostojna skladba, zato je John mislil, da je treba pevski del opraviti še bolje. Po dolgih nočnih urah se je delo na skladbi zaključilo in v naslednjem dnevu je bila pripravljena za končne tehnične popravke.

Pesem, ki so jo The Beatles premierno predstavili za množico, veliko od 400 do 700 milijonov gledalcev, so izdali 7. julija v tistem letu. Takoj je dosegla vrh na glasbenih lestvicah v vsaj desetih državah ter postala s svojim sloganom sinonim za proteste mladih, ki so se upirali vojni v Vietnamu. Pesem še dandanes ostaja eden od najbolj ikoničnih izdelkov nepozabnih Beatlov. Ringo Starr, bobnar skupine, se tega časa z veseljem spominja: "Šlo je za ljubezen in mir. To so bili čudoviti časi. Še danes se vznemirim, ko se zavem, kaj je bil namen pesmi: mir in ljubezen za ljudi, ki v cevi pušk potiskajo cvetje."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
26. 06. 2020 20.39
+11
Oh to so bili fantje da ne morš vrjet : John Lennon,PaulMc Cartney, Ringo Star, George Harrison , in bivša člana Pete, Stuart ; takih in take beat glazbe ne delajo več . Vedno vse naj čestitke zanje . Kdaj bo oskarjev film nekaj se je že kazal
Vet63
26. 06. 2020 16.49
+18
O Beatli, res so bili geniji! Nadarjeni, prijazni, duhoviti, pozitivni...