Glasba

Boštjan Pertinač: Zgodba se lahko s Sms-om začne, konča ali nadaljuje

Ljubljana, 18. 01. 2024 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K. Z., Simon Vadnjal
Komentarji
0

Boštjan Pertinač je mlad kantavtor, ki trenutno osvajajo slovensko glasbeno sceno. Sežančan je pevec, kitarist, producent in multiinštrumentalist, ki poleg svoje solo kariere vodi tudi lastno glasbeno šolo Pertinach in delavnice za starejše. V ljubljanskem klubu Daktari je ob druženju predstavil album, ki nosi naslov Kraške štorje, dogodek pa je povezoval Boštjanov rojak, še en Sežančan, priljubljeni komik in voditelj podkasta Fejmiči, Žan Papič.

"Želeli smo pripeljati ta kraški duh, to kraško govorico in humor v ljubljansko kotlino, in mislim, da nam je uspelo, je kot v kakšni kraški osmici, le da na mizah manjka teran pa kakšen pršut," se je pošalil Boštjan Pertinač, ki je na sami predstavitvi albuma najavil izid videospota za pesem Sms in je izšel istočasno kot album Kraške štorje.

Boštjan Pertinač se predstavlja z novim albumom, na katerem je tudi pesem SMS.
Boštjan Pertinač se predstavlja z novim albumom, na katerem je tudi pesem SMS. FOTO: osebni arhiv

"Najprej sem imel z njo težave, potem pa sem jo tako zelo vzljubil, da je trenutno moja najljubša z albuma. Zakaj težave? Zato, ker je edina z albuma, za katero nisem sam napisal besedila. Kar nekaj časa sem moral snemati in piliti vokal, da mi je postala lastna. Sem pa res zelo vesel, da se mi je kot solist pridružil moj stari znanec, vrhunski Jani Šepetavec na sopran saksofonu. Tudi ostali člani zasedbe niso od muh, na basovski kitari Giovanni Toffoloni, na flavti Tinkara Kovač, na bobnih Jure Doles in na klaviaturah Lorenzo Visintin. Hvaležen sem vsakemu posebej, da so z mano združili moči v tej lepi pesmi. Upam, da se bo tudi poslušalcev dotaknila," je o pesmi povedal pevec, ki na vprašanje, kaj je lahko tako usodnega v enem samem sms-u, odgovarja: "Zgodba se lahko začne, konča ali pa nadaljuje."

Album Kraške štorje je sicer uradno izšel že na martinovo, v fizični obliki pa nato 17. januarja. Na njem je 11 štorij, zgodb, ki so vse resnične, nekatere so avtobiografske, pevec pa jih je na vseh kotičkih kraške planote. Kot pravi pevec, pa je z odzivom na predstavitvi albuma zelo zadovoljen: "Mi smo se imeli fajn, zaigrali smo tri pesmi z novega albuma: Silvo, Štorije in Čisti računi, vse skupaj pa mislim, da je boljše kot tako kot je Papič povezal, ne bi nihče. Midva sva oba s Sežane in pravijo, da imamo tri znane Sežance; Srečka Kosovela, Žana Papiča in tretji sem jaz."

Leon Oblak, ki je avtor besedila, pa o njem pravi: "Besedilo opisuje-skoraj brez najmanjšega dvoma-resnično zgodbo Primorca, natančneje Kraševca, ki se je po sedmih dneh odločil, da bo v pričakovanju njenega SMS-a slane kaplje, t.i. solze, zamenjal z bolj sladkimi, t.i. kapljami terana. Po nekaj kratkih pogovorih z izvajalcem skladbe sem spoznal njegov hudomušen karakter in predvideval sem, da mu bo všeč rahlo tragikomična vsebina zapisana z liričnim poudarkom." Pertinač pravi, da se sicer s teranom ni težko identificiral, je pa bilo nekoliko težje s samo pesmijo, ker je ni napisal sam. Zato je potreboval nekaj časa, da jo posvoji in je skozi koncerte postala njegova. 

Lorenzo Visintin, avtor glasbe in priredbe, je nastajanje pesmi opisal tako: "Pri pisanju glasbe za skladbo SMS sem bil navdahnjen od Dave Matthews Banda, predvsem, ko sem se igral s sinkopiranim ritmom, vendar sem obenem želel ohraniti duh folk glasbe, ključen element, ki je nekakšna rdeča nit za celoten album. Najprej sem si za solističen instrument predstavljal violino, vendar smo se na Boštjanovo željo odločili za sopran saks, ki je bistveno spremenil zvok in smer, kam smo potem zapeljali pesem."

Kaj pa se sicer dogaja na Krasu z ustvarjalnimi glasbeniki? "Jaz glede na to, da tudi poučujem, ciljam na to, da nas bo vedno več in to svoje znanje in strast do glasbe predajam na mlade in mlade po duši."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.