Glasba

BTS premagali Taylor Swift: postali najbolj prodajani glasbeniki leta 2020

Los Angeles, 04. 03. 2021 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodno združenje fonografske industrije (IFPI), ki zastopa svetovno glasbeno industrijo, je južnokorejsko pop skupino BTS imenovalo za najbolj prodajano v lanskem letu.

BTS so se zavihteli na sam vrh.
BTS so se zavihteli na sam vrh. FOTO: Profimedia

Izjemno priljubljena skupina BTS je sedemčlanska fantovska skupina iz Južne Koreje. Skupina je lani na lestvicah kraljevala s svojima dvema albuma Map of the Soul: 7 (21. februar 2020 ) in Be (20. november 2020).

Fantovska skupina je tako premagala Taylor Swift, ki je slavila lani. Letos pa se je s svojim glasbenim ustvarjanjem zavihtela na drugo mesto. Skupina je hkrati prvi nezahodnjaški izvajalec, ki je zmagal, in prva, katere pesmi niso pretežno izvajane v angleščini.

Na prvo mesto lestvice se je skupina uvrstila, ker ji je uspelo prodati več glasbe od vseh preostalih glasbenikov na svetu – k celotnemu izkupičku organizacija prišteva število prodanih fizičnih izvodov, posebna metodologija pa upošteva tudi pretočna predvajanja.

Na tretjem mestu lestvice je pristal Drake, sledita pa mu The Weeknd in na petem mestu Billie Eilish, med najbolje prodajanih deset pa so se med drugim uvrstili še Eminem, Post Malone, Ariana Grande, Juice WRLD in Justin Bieber.

Taylor Swift je pristala na drugem mestu.
Taylor Swift je pristala na drugem mestu. FOTO: Profimedia

Skupina BTS, znana tudi pod imenom Bangtan Boys, je bila ustanovljena leta 2013 in jo sestavlja sedem članov – Jin, Suga, J-Hope, RM, Jimin, V in Jungkook –, ki prihajajo iz celotne Južne Koreje. Fantje veljajo za svojevrsten fenomen, saj so z glasbo postali priljubljeni po vsem svetu in premikali meje K-pop scene.

Skupina je bila zamisel izkušenega avtorja in producenta Bang Shi Hyuka, ki je prej delal v zabavnem gigantu K-popa, podjetju JYP, nato je ustanovil Big Hit Entertainment in skupino BTS z vodjo RM-jem.

Po njegovi zaslugi in uspehu na korejski borzi so člani skupine nepričakovano prejeli 108 milijonov dolarjev, kar je približno 90 milijonov evrov. To je nadomestilo njihov zaslužek turneje, ki je zaradi pandemije covida-19 niso izpeljali. Luknjo v urniku so izkoristili za snemanje drugega albuma v letu, ki so ga naslovili kot pismo upanja svojim oboževalcem. 

Na albumu Be najdemo tudi pesem Dynamite, ki je njihov prvi singel, posnet v angleščini, ki se je avgusta zavihtel na vrh ameriških lestvic. Omenjena pesem je poskrbela tudi, da je skupina prejela nominacijo za grammyja v kategoriji najboljši nastop pop dua ali skupine, skupaj z Lady Gaga in Taylor Swift.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.