19°C

'Če bo islam dovolil glasbo, jo bomo poslušali'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
K. Z. /
KOMENTARJI
12
Afganistanski glasbeniki tiho čakajo, kaj jim bo prinesla prihodnost pod novim režimom, in upajo, da jih ne bo doletela enaka usoda kot pred 25 leti. Ulica Harabat, ki je srce afganistanske glasbe, sameva v tišini, naoknice pa so trdno zapahnjene. Talibani so znova prevzeli oblast v državi, zato afganistanski glasbeniki ne vedo natančno, kakšna pravila bodo veljala zanje in koliko glasbe – če sploh kaj – bo še odmevalo po domovih in ulicah.

Glasbeniki so svoja glasbila iz skupnih prostorov odnesli  v svoje domove ali jih spravili v skladišča. Ostali so brez dela, natančnih navodil talibanov o tem, kaj se bo v Afganistanu pravzaprav zgodilo z glasbo, pa še niso dobili. Njihovi pogovori potekajo šepetaje, glave pa stikajo ob fotografijah, ki jih je delil njihov prijatelj, znan pevec Arjan Han, ki so mu talibani poškodovali klavir in razbili bobne.  

Najbolj jih je pretresel umor izvajalca narodne glasbe Favada Andarabija v lastnem domu. Vsi se sprašujejo, ali bodo prav oni naslednji na vrsti. "Videli smo fotografije na internetu in mislimo, da bomo sami imeli enake težave. Če ne danes, se bomo z njimi srečali jutri," je dejal Zabir, glasbenik, katerega glasbilo je rubab, afganistanski strunski inštrument.

Lesen inštrument
Lesen inštrumentFOTO: Thinkstock

"Talibani še sestavljajo novo vodstvo, ko ga bodo imeli, pa bo na vrsti glasba," je še povedal, potem ko je tri dni preživel na letališču in skušal zapustiti državo. "Glasba hrani našo dušo, zato nočem živeti v državi, kjer to ne bo mogoče," je še zaključil.

V zadnjih dvajsetih letih so se ljudje v Kabulu znova navadili na živo glasbo in na to, da lahko najamejo glasbenike za igranje na poroki ali zabavi. Spet so se začeli pogovarjati o glasbi in se učiti različnih zvrsti. Kaj bo sledilo, ko bodo talibani vzpostavili nov režim, še ni znano. Njihova sporočila glasbenikom so nejasna.

Nacionalni inštitut za glasbo je bil leta 1996 tarča napadov talibanov, glasbeniki, ki so tam zaposleni, pa se zdaj bojijo, da se bo zgodovina ponovila. Danes pred vrati stoji tabla, ki opozarja, da se oprema v stavbi ne sme poškodovati ali uničiti, to pa velja tudi za talibane.

PREBERI ŠE
Afganistankam študij dovoljen, a le pod strogimi pogoji

"Skrbi me za mlade glasbenike in fakulteto, za glasbeno izobrazbo in glasbo v Afganistanu nasploh. Hkrati me tolaži dejstvo, da se niti zgradbi niti njeni skupnosti za zdaj ni zgodilo nič. Upam, da se ne bomo vrnili 25 let v preteklost," je dejal direktor inštituta, Ahmad Sarmast. Ahmad je tudi v stiku z nastajajočo novo oblastjo: "Zagotovili so mi, da so infrastruktura inštituta in njegovi resursi trenutno varni in da bo tako tudi ostalo, dokler ne odločijo, kakšna bo usoda glasbe v Afganistanu. Čakamo na odločitev, ali bo glasba v Afganistanu sploh dovoljena."

Prepoved glasbe in ubijanje glasbenikov sta se sicer zgodila, a nista bila sistematična. To se dogaja v srcu provinc Zabul in Kandahar, ki sta v osrčju talibanske vlade. Tiskovni predstavnik nove oblasti, Zabihulah Mudžahid, je za New York Times dejal, da je glasba na javnih mestih v islamu sicer prepovedana, a se nova oblast nagiba k temu, da nova pravila ne bi bila tako stroga, kot so bila pred dvema desetletjema. "Upamo, da bomo ljudi prepričali, da ne bodo počeli teh stvari, in nam jih ne bo treba prisiliti k upoštevanju novih pravil," je povedal.

Verski učenjak Maulavi Ahmadi je na vprašanje, ali uživa v glasbi, odgovoril: "Če bo islam dovolil, bomo glasbo poslušali. Taka je naša kultura."